I det fynske folks tjeneste

Corona: Fem store testcentre på vej til Fyn - her skal de ligge

Der bliver nu skruet voldsomt op for testkapaciteten på Fyn. Fem store testcentre er på vej i Nyborg, Svendborg, Middelfart og Odense. 

00:49

Nyborg, Svendborg, Middelfart og Odense bliver nu hjemsted for nye centre, der skal teste fynboer, der er mistænkt for at være smittet med corona. Video: Redigering: Jonas Mattsson

Opdatering

  • 03. apr 2020 kl. 12:39 Artiklen er opdateret med flere nye oplysninger
  • 03. apr 2020 kl. 14:27 Artiklen er opdateret med citater fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
  • 03. apr 2020 kl. 16:08 Opdateret med information om, hvor testcentrene skal ligge.

Fyns Politi har bedt Svendborg, Nyborg, Odense og Middelfart kommuner om at finde plads til fem store testcentre, så flere fynboer fremover kan blive testet for coronavirus.

- Vi har fået besked på at finde en lokation på 50 gange 50 meter, hvor der kan rejses et telt. Arealet skal være tæt på sygehuset, og det skal være let at komme til og fra, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).

Læs også Vær med: Dine corona-aktiviteter skal kortlægges

Samme besked har man fået i de andre fynske kommuner.

- Vores opgave er at finde nogle matrikler, der er egnede til formålet. Hvad der skal foregå inde på matriklerne, det er sundhedsmyndighederne og styrelsen for patientsikkerhed, der er ansvarlige for det, fortæller Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S). 

Mulige lokationer

Torsdag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at ambitionen er at øge kapaciteten, så op mod 15.000 personer efter påske kan blive testet for corona, men med de nye centre bliver testkapaciteten væsentligt større. 

Kommunernes opgave er udelukkende at finde matriklerne, hvor centrene skal placeres. 

Her skal testcentrene ligge

I Nyborg skal det ligge på parkeringspladsen ved Nyborghallen

 

I Svendborg ved idrætshallen ved Ryttervej

 

I Middelfart skal det ligge på pendlerpladsen foran Burger King ved motorvejen

 

I Odense skal det ene ligge ved Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn på Vibelundvej i Odense V. Beliggenheden for det andet er endnu ukendt.

I Odense vil der blevet etableret to testcentre, fortæller borgmesteren. Ifølge den odenseanske borgmester, er man også i fuld gang med at finde lokationer til de nye testcentre. 

- Vi har allerede kig på nogle matrikler, og lige så snart vi er klar, og sundhedsmyndighederne er klar, så kan vi også fortælle, hvornår testcentrene kan stå klar, siger borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel. 

Læs også Drive-in-telte ved OUH: - Vi er bange for, det bliver en form for McDrive-klinik

Hvilke matrikler der er tale om, vil borgmesteren ikke løfte sløret for endnu. Det er dog blevet bekræftet overfor TV 2/Fyn, at det ene af de to centre kommer til at ligge ved Hærhjemmeværnets bygninger på Vibelundvej i det vestlige Odense.

I Svendborg har kommunen besluttet, at testcenteret, der bliver på størrelse med en halv fodboldbane, placeres ved Idrætshallen ved Ryttervej. 

Testcentrene vil øge testkapaciteten i landet betragteligt, og målsætningen er, at hvert center skal kunne teste mellem 500 og 1.000 danskere om dagen. Ifølge TV 2/Fyns oplysninger skal centrene etableres hurtigst muligt og være i funktion helt frem til midten af juli.

Kommunerne knokler

Beslutningen om at etablere de nye testcentre kommer fra de centrale sundhedsmyndigheder, og det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har det overordnede ansvar. Den lokale beredskabsstab(LBS) har på Fyn koordineret indsatsen med at få testcentrene placeret i de fynske kommuner. Formålet er at få endnu flere testet for, om de er smittet med coronavirussen covid-19.

Som det ser ud nu, ved ingen af de to borgmestre, TV 2/Fyn har talt med fredag, præcist hvor mange og hvilke grupper, der skal testes på de nye fynske testcentre. Ifølge den odenseanske borgmester, lød beskeden dog på, at man kunne forvente, at det kunne være op mod 1.000, der skulle testes dagligt.

Læs også SDU-forskere i ambitiøst projekt: Vil udvikle hurtigtvirkende coronatest til hjemmebrug

- Det er meget begrænset, hvad vi ved på nuværende tidspunkt, men vores opgave i første omgang er blot at tilvejebringe arealet og stå for det praktiske, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen. 

Alligevel knokler kommunerne for, hurtigst muligt at få igangsat arbejdet med de nye testcentre. Ifølge Odenses borgmester, vil man være klar til at melde de odenseanske lokationer ud i løbet af få dage. 

- Vi arbejder så hurtigt som muligt, så vi kan bidrage til at få den nationale teststrategi op at stå, forklarer Peter Rahbæk Juel.