Første dag tilbage på skolen: - Det er så dejligt

Onsdag åbnede skolerne igen, og det var til stor glæde for både voksne og børn, selvom restriktioner stadig fylder en del.

For første gang i tre uger ringede det onsdag ind til time på de fynske folkeskoler. 

En accelererende coronasmitte betød før jul, at eleverne blev sendt hjem fra skole i hele landet. Til trods for rekordhøje smittetal er det vurderet, at det er sikkert for eleverne at vende tilbage, dog underlagt en række restriktioner og anbefalinger. Alligevel var det et glædeligt gensyn. 

Det fortæller Freya Seir Sørensen, der er elev på Højby Skole i Odense. 

- Det er så dejligt. Det er så kedeligt bare at sidde derhjemme foran skærmen - man bliver så træt. Så det er virkelig fedt at være tilbage, siger hun. 

For skoleleder Pia Smiszek Nielsen var det også et glædeligt gensyn. 

- Det er jo dejligt at have børnene tilbage på skolen. Det er det, vi er her for. Det har ikke været en forlænget ferie, for der har været onlineundervisning, og det er en anden måde at drive skole på, men nu er de tilbage, og vi håber virkelig, vi kommer til at have en så normal hverdag som overhovedet mulig med de retningslinjer, der nu engang er, siger hun. 

Freya Seir Sørensen er glad for at være tilbage i skole.
Freya Seir Sørensen er glad for at være tilbage i skole.
Foto: Alexander Aagaard


Masser af test

En del af retningslinjerne er velkendte fra tidligere under pandemien, men som noget nyt er det muligt for alle elever og medarbejdere at få udleveret selvtest. Der opfordres til, at man bliver testet to gange om ugen. 

Ifølge Betina Bek Faaborg, der er skoleleder på Brylle Skole i Assens Kommune, er de mange test med til at gøre hverdagen nemmere.

- Det her med, at vi kan sende et testkit med hjem, gør det nemmere at håndtere. Vi ved, at de kommer nytestet i skole, og så er der ikke den her ventetid. Det giver en tryghed for os, at det er blevet tilgængeligt, siger hun.

- Jeg er megastolt, for alle, der kan selvteste, har meldt til at gøre det. Det er flot, og det er dejligt at mærke den opbakning. 

De nye anbefalinger og retningslinjer betyder, at elever fortsat skal testes på fjerde- og sjettedagen efter at have været i kontakt med for eksempel en smittet klassekammerat, men de kan fortsat være i skole, mens de testes. 

Nye tiltag i skolerne

Betina Bek Faaborg er også glad for, at man nu kan vende tilbage til noget, der minder om en almindelig skoledag. 

- Det er fantastisk at få eleverne tilbage og begynde på en hverdag. Det er en hverdag, de kender, men det er selvfølgelig også nogle nye ting, siger hun. 

Tidligere perioder med restriktioner kommer dem dog til gavn nu, mener hun.

- Vi har opbygget nogle kompetencer, som gør, at vi nemmere kan håndtere det nu. 

Ekstra arbejde

På Nymarkskolen i Svendborg er skoleleder Birgit Villebroe også glad for at have eleverne tilbage. 

- Efter omstændighederne er det gået rigtig godt. Vi glæder os selvfølgelig over, at de er tilbage, men vi er lidt trætte af, at restriktionerne måske er lidt strammere, end vi i første omgang havde tolket dem, siger hun. 

En af opfordringerne fra sundhedsmyndighederne er, at både undervisning og frikvarter foregår klasseopdelt. 

- Tysk- og franskundervisningen er på tværs af klasser, så det har givet os lidt ekstra arbejde at finde ud af, hvordan vi skal gøre det, siger hun. 

- Det kan være, at vi deler det op i nogle ekstra lokaler, hvor læreren så kan gå fra klasse til klasse, eller deler det op, så den ene klasse har opgaver, de skal arbejde på hjemme den ene uge, mens den anden er på skolen og så omvendt ugen efter. 

At gå tilbage til onlineundervisning ligger dog langt nede på listen af muligheder, fortæller skolelederen. 

- Det er nok det, vi tyer til, som det sidste, for det har vi gjort nok, siger hun.