Fynsk nødhjælpsorganisation: - Situationen er kaotisk

Hos den fynske nødhjælpsorganisation From Street to School frygter man, at internationale sanktioner mod Afghanistan kan ramme lokalbefolkningen og humanitært arbejde hårdt.

Organisationen From Street to School, som blev skabt af studerende på Syddansk Universitet, støtter omkring 150 afghanske gadebørn i deres skolegang. 

Men med Talibans hastige fremmarch og erobring af store dele af landet, frygter foreningen, at skolebørnene kommer til at lide under sanktioner fra det internationale samfund. 

- Lige nu er situationen kaotisk. Vi ved endnu ikke, hvordan vores arbejde bliver påvirket, siger Mohammad Eimal Sarwar, der er medlem af bestyrelsen i From Street to School og frivilligkoordinator i foreningen. 

- Vi forholder os til, at Taliban har meldt ud, at det muligt at komme i skole igen, siger han med henvisning til, at Talibans talsmand, Suhail Shaheen, søndag har sagt til BBC, at piger under et nyt islamistisk styre vil kunne gå i skole, hvis de dækker deres ansigt til.

Som i mange andre dele af verden har skolerne i Afghanistan det seneste år været ramt af nedlukninger på grund af coronavirus, og mange børns skolegang har været afbrudt. Samtidig er Mohammad Eimal Sarwar forsigtig med at tillægge talsmandens ord for meget vægt. 

- Det er stadig en risikofaktor, der bekymrer os. Vi er nødt til at vente og se, om det bliver til virkelig, siger han.

Under Talibans styre fra 1996 til 2001 måtte piger og kvinder ikke gå i skole og studere, ligesom de ikke måtte forlade hjemmet alene. 

Omkring 35 procent af de børn, som From Street to School støtter, er ifølge Mohammad Eimal Sarwar piger. 

Hastig fremmarch

Organisationen From Street to School har fire ansatte, som arbejder lokalt i Afghanistan med at finde børn som arbejder på gaden og hjælpe dem til at komme i skole. 

Mange børn i Afghanistan er tvunget til at arbejde for at hjælpe med at forsørge deres familier. From Street to School samler penge ind og sender dem til børnefamilierne for, at børnene kan gå i skole, og familien stadig kan overleve.


I 2018 næsten halvdelen af alle afghanske børn, der gik i skole.

I skrivende stund har flere medier rapporteret, at Taliban er ved at trænge ind i Afghanistans hovedstad, Kabul. Taliban har meldt ud, at man forventer en overdragelse af magten inden for få dage, og ifølge Reuters har den afghanske præsident, Ashraf Ghani, forladt landet. 

Frygter sanktioner

Men et nyt Taliban-regime kan komme til at ramme lokale hårdt, mener Mohammad Eimal Sarwar.

- Vi er bange for, at Afghanistan kan blive isoleret af sanktioner fra verdenssamfundet. Vores appel vil være, at man skal prøve at undgå at ramme civilbefolkningen, hvis man laver sanktioner. De almindelige afghanere har jo ikke haft indflydelse på det her, siger han.

- Nu har der været krig i 20 år, og nu kommer der måske en eller anden form for fred, men spørgsmålet er jo også, hvordan økonomien bliver ramt, siger han. 

De fire lokalt ansatte arbejder i nogle af de områder, der allerede er blevet overtaget af Taliban. Og arbejdet vil fortsætte, fortæller Mohammad Eimal Sarwar.

- Vi kommer ikke til at stoppe vores programmer, uanset hvordan situationen er.

- Det er jo nu, at der er brug for vores støtte - mere end nogensinde, siger han. 

Oversigt

    Oversigt