Regionen vil have redegørelse efter sag om chikane af rumænske arbejdere

Udvalgsformand mener ikke, chikanen er udtryk for et generelt problem, men man vil nu have hovedentreprenøren til at redegøre for forløb, hvor tre rumænske arbejdere føler sig udsat for chikane.

Region Syddanmark vil have en redegørelse af, hvad der præcist er foregået i en sag, hvor tre rumænske bygningsarbejdere ifølge Fagbladet 3F er blevet udsat for længerevarende chikane. 

Det fortæller direktør for OUH Torben Hedegaard Jensen. 

- Vi følger benhårdt op på sagen, og vi tolererer på ingen måde chikane i regionen, siger han til TV 2 Fyn. 

Regionen vil nu sende en anmodning til Odense Hospital Project Team (OHPT), der er totalentreprenør på Nyt OUH, om en redegørelse for præcist, hvad der er foregået i sagen. 

- Den anmodning er i gang med at blive udarbejdet og så har totalentreprenøren en uge til at vende tilbage med en redegørelse, siger direktøren. 

- Chikane af medarbejderne på byggepladsen er under ingen omstændigheder acceptabelt, men det, der blandt andet skal afklares i forhold til vores håndtering af sagen, er, om chikanen har fundet sted i eller udenfor arbejdstiden, da det har betydning for vores eventuelle kontraktuelle sanktionsmuligheder, siger Torben Hedegaard Jensen.

Kvart svin serveret i lejlighed 

Sagen tog sin begyndelse i november sidste år, efter de tre mænd meldte sig ind i 3F. 

Det førte ifølge de rumænske bygningsarbejdere til, at de blev udsat for chikane blandt andet i form af at lave meningsløse opgave som for eksempel at sætte gipsplader op for at skulle pille dem ned igen. 

Ifølge fagbladet havde de tre bygningsarbejdere en aftale med deres arbejdsgiver om, at arbejdsgiveren sørgede for kost og logi. Men fra at komme med i det lokale supermarked for at handle, blev der i november i stedet leveret flere kvarte svin til en lejlighed i Vollsmose, som de løbende kunne skære ud og putte i poser til deres måltider, skriver 3F. 

Svinekødet blev blandt andet skåret ud og lagt på affaldssække.
Svinekødet blev blandt andet skåret ud og lagt på affaldssække.
Foto: Privatfoto

Angiveligt blev det gjort for at spare penge.

3F og de tre bygningsarbejderes arbejdsgiver, ID Forte, indgik i december et forlig. Her skulle virksomheden punge ud med 100.000 kroner for at have begået såkaldt organisationsfjendtlig handling ved at opsige to af de tre rumænske arbejdere. Den ene efter han var blevet valgt som tillidsmand. 

3F mener dog ikke, at der er blevet rettet tilstrækkeligt op på forholdene, og derfor vil man kræve en skærpet bod til underleverandøren. 

Hovedentreprenør tager afstand

Christian Lemvigh er talsmand for Odense Hospital Project Team, der er totalentreprenør på Nyt OUH. OHPT er et samarbejde mellem de to italienske virksomheder, CMB og Itinera, der står for det store hospitalsbyggeri. Hos totalentreprenøren betragtede man sagen som afsluttet efter forliget i december, men tager afstand fra de nye oplysninger.

- Det siger sig selv, at alle medarbejdere skal behandles med respekt, og hvis det er foregået, som 3F-artiklen beskriver, så tager vi klart afstand fra det, siger han. 

- OHPT er blevet informeret om, at der var en faglig konflikt mellem ID Forte og fagforeningen 3F i november 2021, men som vi forstår det, er sagen løst. Virksomheden udfører stadig opgaver på byggepladsen.

ID Forte er en dansk filial til italienske Itinera. Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med en talsperson hos firmaet. I forhold til sagen med døde grise leveret til en lejlighed i Vollsmose, hæfter Christian Lemvigh sig ved, at de ansatte er på overenskomstmæssig løn og derfor har mulighed for selv at sørge for kost.

- Vedrørende situationen i lejligheden, så er vi ikke herre over, hvad folk laver i deres privatliv, men alle OHPT-underleverandører skal dokumentere, at de betaler dansk løn og overholder de danske ansættelsesvilkår, hvorfor alle medarbejdere vil kunne opretholde en passende levestandard og selv købe deres egen mad.

3F bekræfter over for TV 2 Fyn, at bygningsarbejderne har fået overenskomstmæssig løn. 

Udvalgsformand: - Der er nultolerance

Karsten Uno Petersen (S) er formand i Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark. 

Udvalget beskæftiger sig blandt andet med anlægsopgaver. Udvalgsformanden er ikke af den opfattelse, at lignende sager er udbredt blandt de ansatte hos de underleverandører, der arbejder på byggeriet. Alligevel mener han, det er vigtigt at sende et klart signal. 

- Det er ikke mit indtryk, at det her generelt er tilværelsen for de ansatte hos underleverandørerne, men når der er sådan et tilfælde, så handler vi med det samme. Det gør vi, fordi vi vil vise, at der er nultolerance over for chikane, siger han. 

- Nu skal vi have undersøgt præcis, hvad der er sket, men er det rigtigt, som det står i artiklen, så er det helt uacceptabelt. Der er ingen, der skal mobbes eller udsættes for chikane som ansatte på byggeriet til Nyt OUH. Det er hovedentreprenøren også helt indforstået med.

Samme besked lyder fra OHPT, der vil gå videre med sagen, når man modtager den officielle anmodning. 

- Vi samarbejder selvsagt med bygherren, og vil genbesøge, hvad der var status i sagen fra november, siger Christian Lemvigh.

Oversigt

    Oversigt