Soft opening trak ud: Gæster og anmeldere uenige om oplevelserne i ufærdigt H.C. Andersens Hus

H.C. Andersens Hus blev indviet 30. juni med en såkaldt soft opening. Huset var ikke helt færdigt, og derfor fik publikum adgang til halv pris. Men blandt både anmeldere og gæster er der delte meninger om det fornuftige i at åbne et halvfærdig museum.

Næsten 60.000 mennesker har indtil videre besøgt Odenses nye kulturelle fyrtårn - det nye H.C. Andersens Hus. Huset blev officielt indviet af dronningen 30. juni, selvom vitale dele af huset endnu ikke var færdige. 

Derfor blev indvielsen kaldt en soft opening, og publikum blev tilbudt entre til halv pris. Men blandt gæsterne er der blandede meninger om det fornuftige i at åbne et museum, der ikke er helt færdigt. 

quote Mine forventninger bliver ikke opfyldt

Karen Kristensen, Højby på Sjælland

- Min oplevelse af museet er blandet. Jeg manglede frygtelig meget lyden for at få den fulde oplevelse. Arkitekturen er fantastisk, men selve oplevelsen omkring H.C. Andersen og hans eventyr synes jeg er skuffende. Mine forventninger bliver ikke opfyldt, siger Karen Kristiansen, der er kommet fra Højby på Sjælland for at besøge Odenses meget omtalte attraktion.

- Jeg synes, de skulle have ventet med at åbne museet, indtil det er helt færdigt, siger hun.

Mærker tydeligt H.C. Andersen

Men andre gæster er mere positive over for det, de oplever på de 5.600 kvadratmeter spækket med avanceret elektronik og installationer om byens store eventyrdigter.

Rikke Christensen har inviteret sin søn Oscar med på et besøg i H.C. Andersens hus
Rikke Christensen har inviteret sin søn Oscar med på et besøg i H.C. Andersens hus
Foto: Ole Holbech

 - Vi kan godt se, at museet mangler at blive helt færdigt. Jeg ved ikke, hvad det er der mangler. Jeg ved, der skulle være en audio-del. Men da vi var derinde, tænkte jeg ikke over, at jeg manglede den, fortæller Nina Gregersen fra Grenaa. 

- Det er spændende og inspirerende den måde, museet er bygget op på. Du både ser og får et indblik i H.C. Andersens tanker og ikke kun hans eventyr, mener Rikke Christensen, der besøger museet for anden gang.

- Man mærker tydeligt H.C. Andersen, når man går rundt på museet, synes Oscar Christensen, der kommer fra Faaborg for at besøge museet sammen med sin mor.

Tegnet af japansk arkitekt

Museet er tegnet af det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates, og tolv kunstnere fra hele verden står bag kunstelementerne i huset. Fælles for kunsten er, at den i en eller anden grad er beslægtet med H.C. Andersen. 

Det samlede budget for byggeriet og udstillingerne er omkring 400 millioner kroner. A.P. Møller Fonden har finansieret hovedparten af byggeriet, mens kommunen har betalt 60 millioner kroner.

Halvfærdig oplevelse

Blandt anmelderne på landets aviser har museet ligeledes fået en noget blandet modtagelse. 

quote Jeg synes, man skal blive væk, indtil museet er færdigbygget

Anette Hyllested, anmelder, Fyens Stiftstidende

Politikens anmelder giver H.C. Andersens Hus fem stjerner og mener, at der er potentiale for en topkarakter, når det er helt udbygget. Jyllands-Posten mener, at huset giver publikum en totaloplevelser og kvitterer med fire stjerner.

Anmelder Anette Hyllested fra Fyens Stiftstidende er dog ikke begejstret for den såkaldte soft opening.

- Det er en meget halvfærdig oplevelse at besøge museet lige nu. Der er så mange ting, som mangler audio. Og der er fra museets side lagt meget stærkt op til, at alle sanser skal i brug. Lige nu er der nogle elementer, som ikke giver mening på grund af den manglende audio, siger hun. 

Anmelder Anette Hyllested synes besøgende skal blive væk, indtil huset står helt færdigt
Anmelder Anette Hyllested synes besøgende skal blive væk, indtil huset står helt færdigt
Foto: William Lorentzen

- Jeg synes, man skal blive væk, indtil museet er færdigbygget. Museet, som det er lige nu, er en appetitvækker. Jeg synes ikke, de skulle have åbnet museet før, det er færdigt. Jeg har ondt af de turister, som er rejst hele vejen til Odense, siger den fynske anmelder.

Tilfreds museumschef

H.C. Andersens Hus mangler endnu at åbne børneuniverset og de udvendige haver. Derudover mangler der stadig forskellige beklædninger og bygningselementer,  og de headsets, som skulle guide publikum gennem udstillingen og være et bærende element, er heller ikke klar til brug endnu. 

Trods manglerne og de blandede reaktioner på den såkaldte soft opening, fortryder museumschefen ikke, at museet åbnede i juni. 

- Vi er ret tilfredse med soft opening. Det at vente i endnu længere tid med at åbne, vurderede vi ikke var en løsning. Soft opening har på mange måder skabt muligheden for, at mange mennesker kunne opleve huset, siger direktør for Odense Bys Museer Henrik Harnow. 

Henrik Harnow oplever, at de besøgende overvejende har været positive stemt.

Museumsdirektør for Odense Bys Museer Henrik Harnow er tilfreds med Soft Opening forløbet
Museumsdirektør for Odense Bys Museer Henrik Harnow er tilfreds med Soft Opening forløbet
Foto: William Lorentzen

- De gæster jeg har talt med, de har godt forstået konceptet soft opening og har været tilfredse. Mange har sagt, at de glæder sig til at komme igen, når huset er færdigt. Men vi lytter både til de glade og utilfredse anmeldelser, siger direktøren. 

Han anerkender, at det manglende audiosystem giver udfordringer, men mener at den alternative løsning fungerer.

- Den 30. juni skruede vi op for selve lyden i den overordnede udstilling, men jeg anerkender fuldstændig, at uden headset får gæsterne ikke den fulde oplevelse af museet, forklarer  Henrik Harnow.

Manglende billetindtægter

I dokumenter, som TV 2 Fyn har fået udleveret efter en aktindsigt, fremgår det, at H.C. Andersens hus på nuværende tidspunkt har et tab i entreindtægter ved soft opening på 4,6 millioner kroner. 

- Det beløb er et øjebliksbillede. Det beløb dækker også over de to sæsoner med corona. Når du giver halv pris på billetter, mister du også indtægt. Det er for tidligt at sige, om H.C. Andersens Hus kan vende det underskud, siger museumsdirektøren. 

Hvornår soft opening ophører, og hvornår publikum med headset kan få den fulde og hele oplevelse, er endnu uklart. Om det bliver i år ved museumsdirektøren ikke. 

- Ja måske, men jeg ved det ikke endnu.

Fredag middag meddelte Odense Bys Museer, at soft opening for H.C. Andersens Hus ophører 1. december, og at alle dele af museet herefter vil være åbent.