Gartneri står over for milliondyr genopbygning: - Jeg synes jo bare, det er et trist syn

Onsdag var der for fjerde gang på fem uger brand i et af Bygrowsers gartnerier. Senest gik det ud over 24.000 kvadratmeter i Hundslev.

Flemming Rhude sad i sin stue sidst på eftermiddagen onsdag, da en grå røg begyndte at bevæge sig hen over huset. Først troede han, at det var sne, der var på vej. 

Så kom den sorte røg.

Røgen kom fra Flemming Rhudes nærmeste nabo, nemlig By Growers 27.000 kvadratmeter store gartneri i Hundslev, der stod i flammer og sendte sort aske rundt i området.

- Alle de træer her er nyplantet, og de er sorte allesammen. Og det pampasgræs plejer at være hvidt. Det er også helt sort nu, siger Flemming Rhude og går rundt i sin baghave, der kun er adskilt fra gartneriet med en mark.

Soden har lagt sig i et tykt lag på hele Flemming Rhudes grund.
Soden har lagt sig i et tykt lag på hele Flemming Rhudes grund.
Foto: Anders Høgh

Sørgeligt syn

På den anden side af marken går Nicolai Abildgaard, der er salgsdirektør og medejer af Gartneriet By Growers A/S, rundt og kigger på resterne af gartneriet. Flammerne fik kål på 24.000 kvadratmeter.

Og den store brand er altså endnu en i rækken af brande hos By Growers, der for fjerde gang på fem uger har haft ild i deres gartnerier. Det første brød i brand i Stige 12. december og igen 25. december, så opstod en mindre brand i Otterup og senest altså branden i Hundslev onsdag eftermiddag.

- Det er et sørgeligt syn. Vi har drevet gartneri i 20 til 30 år og har aldrig oplevet det før. Så det er lidt vildt med fire brande på fem uger, siger Nicolai Abildgaard. 

Med sin gartnerierfaring har han et bud på, at det må være nogle elinstallationer, der har forårsaget branden.

- Drivhuset rummede cirka en million plastikpotter, der stod på borde. Falder en lampe ned på noget, der er så brandfarligt, ja så brænder det. Så vi ved, at risikoen er der, siger han.

Politiet har dog ikke fastslået en årsag til branden, der først skal igennem en brandteknisk undersøgelse, som bliver foretaget inden for et par dage.

quote Vi står foran vores absolut største sæson med foråret på vej

Nicolai Abildgaard, salgschef og ejer, Bygrowsers A/S


- Vi ved ikke, om der er årsagssammenhænge mellem de fire brande, det må undersøgelserne vise, siger vagtchef ved Fyns Politi, Milan Holck Nielsen.

Påsat?

Mellem brændt træ, glasskår og et tykt lag aske kan Nicolai Abildgaard ikke lade være med at tænke over rækken af brande, der har ramt virksomheden. 

- Vi er godt klar over, at det ikke er den første brand, så det er klart, at vi alle begynder at tænke vores. Men brandteknikeren var hurtig til at få manet det til jorden og fik sagt, at der med sikkerhed ikke er tale om påsættelse, siger han og tilføjer, at det altså heller ikke er nogen internt, der skulle have påsat for branden:

Der er ikke meget tilbage af gartneriet i Hundslev.
Der er ikke meget tilbage af gartneriet i Hundslev.
Foto: Anders Høgh

- Men jeg har fuld forståelse for, at folk måske tænker sådan. Derfor er det også vores opgave at stå frem og sige, at vi heller ikke selv forstår, hvordan det kan ske.

Dårligt tidspunkt

Nicolai Abildgaard kan ikke lade være med at blive berørt, når han kigger på det sorte gartneri, hvor branden ikke kunne have ramt blomstervirksomheden på et værre tidspunkt.

- Vi står foran vores absolut største sæson med foråret på vej. Godt nok er vi forsikret, men vi står med genopbygning på den anden side af 80 millioner, fastslår han. 

- Heldigvis er ingen mennesker kommet til skade, men jeg synes jo bare, det er et trist syn at se gartneriet på den måde.

Tilbage på den anden side af marken forstår Flemming Rhude godt, at der er bedrøvelse over endnu et nedbrændt gartneri.

- Det er uheldigt. Og jeg tror, de har så mange kunder, at det vil få en voldsom påvirkning. Der er ikke nogen grund til at tænke, at det skulle være dem selv, slutter naboen.

Oversigt

    Oversigt