Kæmpe-truck på efterskolebesøg: Lastbilsimulator skal skaffe flere kvindelige chauffører

Transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbilsimulator besøger mandag Magleby Efterskole i Bagenkop. Se med direkte fra besøget.

Kun to ud af 100 lastbilchauffører er kvinder. Det faktum forsøger Transportens Udviklingsfond at ændre på ved blandt andet at tage på et såkaldt roadshow landet over med en kæmpe lastbil med indbygget simulator.

På turen rundt i landet besøger de blandt andet folkeskoler, efterskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler for at give unge et indblik i transportbranchen og livet som lastbilchauffør. 

- De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør. Også hos dem, som allerede er afklaret med, hvad de skal efter 9.-10.klasse, siger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond, som sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond (GUU) står bag roadshowet.

Mandag formiddag besøgte de Magleby Efterskole i Bagenkop, og TV 2 Fyn sendte direkte fra besøget. Se det nederst i artiklen.

Ud over at prøve kræfter med den populære lastbilsimulator kan eleverne også få en snak med unge chauffører om deres vej til førerhuset. Chaufførerne svarer på spørgsmål og giver eleverne en førstehåndsberetning om et job i transport. Der er desuden quizzer og øvrig information, som skal være med til at gøre op med fordommene og vise mulighederne i chaufførfaget.

Få kvindelige chauffører

Baggrunden for roadshowet er, at gennemsnitsalderen i den danske godstransportbranche er høj, så inden for få år vil der opstå mangel på chauffører. 

Derfor har 3F og arbejdsgiverorganisationerne Transportens Arbejdsgivere (ATL) og Dansk Transport og Logistik (DTL-A) siden august 2015 kørt image- og rekrutteringskampagnen ”Job i transport”, som roadshowet er en del af.

Når den store truck turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. 

I Danmark er det nemlig kun to ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med færrest kvindelige medarbejdere.

- Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et ”mandefag”, skal vi starte helt nede i folkeskolen. De unge piger skal se godstransportbranchen som en mulighed. 

- Der er mange myter om, at kvinder ikke kan køre lastbil. Vi ved, at chaufførjobbet er velegnet til kvinder, og at de kvinder, der arbejder inden for godstransport, betegner det som et arbejde, der passer til deres fysik og øvrige liv, fortæller Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen "Job i transport".  

Mandag formiddag besøger transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbilsimulator  Magleby Efterskole i Bagenkop.
Mandag formiddag besøger transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbilsimulator Magleby Efterskole i Bagenkop.
Foto: Sara Fuglsig