Heste sultede og tørstede i halvt år - dyrlæge har aldrig set noget lignende

En unghest var så syg, lusebefængt og afkræftet, at den måtte aflives. Den nu tidligere ejer blev torsdag idømt en bøde på 30.000 kroner i en sag om uforsvarlig behandling af fem heste.

En unghest var så lusebefængt, at dyrlægen aldrig havde set noget lignende, da den i december 2019 slap ud af sin fold og faldt i et mudderhul.

Kort tid efter måtte unghesten aflives, for den var ikke kun fuld af lus. Den var også så udmagret, syg og afkræftet, at dens dage var talte uanset hvad.

Det kom torsdag frem i Retten i Odense, da en 56-årig mand fra Nørre Aaby blev kendt skyldig og idømt en bøde på 30.000 kroner i en sag om uforsvarlig behandling af fire voksne heste og groft uforsvarlig behandling af unghesten, der måtte aflives på grund af sin tilstand.

- Det er en meget tragisk historie om hesten, siger Maria Fanø-Fredeløkke, senioranklager ved Fyns Politi. 

I knapt et halvt år inden aflivningen havde politiet og dyrlæger holdt øje med hestenes forhold og tilstand, men selvom ejeren fik flere forsøg til at forbedre situationen, blev det kun værre.

Flere besøg af politiet

Første gang Fyns Politi fik nys om hestenes forhold, var efter en anmeldelse i juni 2019.

- Politiet tog kontakt til personen direkte samme dag og kørte derud sammen med en dyrlæge. Det blev betragtet som en akutsituation på grund af den anmeldelse, der kom ind, siger anklager Maria Fanø-Fredeløkke.

På stedet undersøgte politiet og dyrlægen forholdene. I hestenes fold manglede der både foder, ordentligt læ og rent vand - til gengæld var der blandt andet løst plastik, væltede hegnspæle, ødelagte træpaller og søm og beslag, som hestene kunne rive sig på eller træde i.

Derfor blev der lavet en rapport, som endte med at blive den første af flere.

- Ejeren bliver instrueret i, hvordan han skal behandle specielt den her plag (unghest, red.), så den får det bedre, siger anklageren.

Allerede omkring en uge senere kom det næste kontrolbesøg, og i de efterfølgende måneder blev der ført kontrol og taget blodprøver fra hestene for at klarlægge, om de fik den rigtige næring.

- Så venter man på de her blodprøvesvar og holder løbende øje, og så er det, det går galt med den her plag, siger Maria Fanø-Fredeløkke.

Lå død og lugtede i flere dage

Selv efter unghesten blev aflivet i december, fortsatte sagen. Naboerne klagede over lugtgener fra den døde hest, der ikke var blevet fjernet fra stedet. 

- Man skal skaffe sig af med de her døde produktionsdyr inden for en vis tidsfrist, og den her plag får lov til at ligge fire dage for lang tid, siger Maria Fanø-Fredeløkke.

quote Det er ikke noget, der skal ligge samfundet til last, at han ikke kan finde ud af at behandle sine dyr ordentligt

Maria Fanø-Fredeløkke, senioranklager ved Fyns Politi

Derfor er den 56-årige mand også dømt for ikke at skaffe sig af med kadaveret i tide. Han er ikke tidligere dømt for uforsvarlig behandling af dyr, men skal på grund af sagens omfang betale for de omkostninger, politiet har haft i forbindelse med dyrlægebesøg.

Derfor skal manden oven i bøden på 30.000 kroner betale en ekstraudgift på 9.587,50 kroner.

 - Det nedlægger vi påstand i retten om, at den dømte skal betale. Det er ikke noget, der skal ligge samfundet til last, at han ikke kan finde ud af at behandle sine dyr ordentligt, siger anklageren.