Kastede æg mod Lokes børnehave - men han er voldsomt allergisk og kan dø af det

I en børnehave i Søndersø er der blevet kastet med æg på legepladsen i løbet af natten. Loke, der er fire år og går i børnehaven, er allergisk og kan risikere at dø, hvis han spiser det.

I Søndersø er der nogle ballademagere, der går rundt og kaster med æg sent om aftenen, og i sidste uge gik det ud over Børnehuset Nordmark på Ullerupvænget.

Drengestregerne kan i værste tilfælde få alvorlige konsekvenser for fireårige Loke, der går i børnehaven. Han er allergisk over for æg og blev straks hentet af sin mor, da æggekasteriet blev opdaget. 

- Jeg bliver ringet op af børnehaven klokken halv ti. Jeg havde afleveret ham ved ottetiden. De fortæller, at der er nogle, der har kastet med æg i løbet af natten på legepladsen, siger Natasha Ravnfred.

Risikerer at dø

Selv om pædagogerne fik fjernet de fleste af æggeresterne fra legepladsen, valgte hans mor ikke at tage nogen chancer.

- Han må ikke indtage det, så jeg hentede ham så hurtigt som muligt, fortæller hun.

Rør han ved resterne og kommer dem i munden, kan det ende med en flere timer lang observation på Odense Universitetshospital eller i værste tilfælde døden som følge af det allergiske chok, hvis det ikke bliver opdaget i tide. 

Æggeresterne blev hurtigt fjernet fra legepladsen, men efter en snak med pædagogerne valgte Natasha Ravnfred at hente sin søn.
Æggeresterne blev hurtigt fjernet fra legepladsen, men efter en snak med pædagogerne valgte Natasha Ravnfred at hente sin søn.
Foto: Ole Holbech


Sådan opdagede Lokes forældre allergien

Lokes forældre opdagede, at han var allergisk over for æg, da han var seks måneder gammel. Det skete, første gang de serverede røræg for ham.

- Han spyttede æggene ud, fortæller hans mor.

Han er dog langtidsreagerende, så forældrene opdagede først, at der var noget alvorligt galt, efter at han havde sovet til middag.

Fakta

- Da han vågnede, var han helt hævet i ansigtet. Havde han slugt æggene, tror jeg, han var død af det, siger Natasha Ravnfred.

Loke har derfor altid en såkaldt EpiPen på sig. Det er en pen med adrenalin, som bruges til patienter udsat for allergisk chok.

- Vi går ikke nogen steder uden, fastslår Lokes mor. 

Natasha Ravnfred håber, at de andre forældre i byen vil tage en snak med deres børn om, at det er en dårlig idé at kaste med æg på byens børnehaver. 

Overlæge: Så farligt er æggeallergi

Det kan være livstruende, hvis børn spiser æg, selv om de er allergiske over for dem.

- Risikoen varierer fra barn til barn. Nogle børn reagerer på en meget lille mængde æg, andre har en højere tærskel for reaktion – og de symptomer børn udvikler i forbindelse med en allergisk reaktion varierer også fra milde til svære – og i værste tilfælde potentielt livstruende symptomer, siger Henrik Fomsgaard Kjær, der er overlæge på Allergicentret på Odense Universitetshospital.

Han understreger, at det er vigtigt, at man får undersøgt barnet, hvis man har mistanke om fødevareallergi. 

- Det er derfor af største vigtighed, at børn mistænkt for fødevareallergi bliver udredt på et Allergicenter eller en børneafdeling, hvor der er ekspertise til at risikovurdere det enkelte barn, fortæller overlægen. 

Så udbredt er æggeallergi

På den måde kan forældre og pædagoger blive klædt ordentligt på til, hvad de skal gøre, når der opstår en allergisk reaktion. I Lokes tilfælde har han en EpiPen, men der kan også være mildere grader af allergiske reaktioner.

Æggeallergi er ikke unormalt blandt børn i børnehavealderen.

Fakta om Allergicentret

- I de første leveår udvikler cirka to procent af børn allergi over for æg. Risikoen for at udvikle allergi over for æg - men også andre fødevarer - er betydelig større hos børn, der har børneeksem i de første leveår sammenlignet med børn uden børneeksem, forklarer Henrik Fomsgaard Kjær.

Over halvdelen af børn med allergi vokser fra allergien, inden de fylder fem år. 

Børnehave: Vi aner ikke, hvem der kaster med æg

I Børnehuset Nordmark i Søndersø bekræfter pædagogerne, at de torsdag morgen konstaterer, at der er kastet med æg på legepladsen.

Selv om legepladsen er aflåst uden for åbningstiden, er der alligevel nogen, der har været inde på børnehavens udendørsareal. Der er blandt andet fundet en legetøjsspand med æg i.

- Medarbejderne kan torsdag morgen se, at der er kastet med æg på legepladsen, siger dagtilbudsleder Inge Lise Andersen fra Nordfyns Kommune.

- Vi aner ikke, hvem det er, for det sker uden for vores åbningstid, forklarer hun.

Hærværk sket før

Det er ikke usædvanligt med ubudne gæster på børnehavelegepladser, hvor der tidligere er blevet fundet flasker, glasskår, kanyler og lignende.

- Vi har med jævne mellemrum haft hærværk på vores legepladser. Nordmark har været forskånet, men Mælkevejen har haft hærværk flere gange. Det har dog ikke været æg, siger Inge Lise Andersen.

- Hvis der er ting, der bliver ødelagt på legepladsen, kontakter vi politiet, fastslår hun.

Pædagogerne i Børnehuset Nordmark har sørget for, at der er ryddet ordentligt op efter torsdagens ægkasteri.