19. feb. 2024 kl. 17:17
Svante Lyngsie

Byggearbejdere med hovedpine og ondt i maven: Hovedentreprenør meldt til politiet efter stribe af påbud

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Projektfirmaet Innovater, der opfører storcenter på giftgrund i Nyborg, har negligeret vigtig viden om voldsom forurening. Det gik ud over betonarbejderne, fastslår Arbejdstilsynet. Nu er Innovater meldt til politiet af 3F.


Artiklen er opdateret med svar fra bygherren Innovater tirsdag den 20. februar klokken 8.30

Der er igen ballade om Lynfrostgrunden i Nyborg, hvor det aarhusianske byggefirma Innovater er i gang med at opføre et nyt storcenter på den forurenede grund. Denne gang er omdrejningspunktet en politianmeldelse af bygherren og deres rådgivende ingeniørfirma, som 3F har sendt.

Byggeriet har været ramt af en byge af påbud. Det viser aktindsigter TV 2 Fyn har fået. Der er givet i alt 16 strakspåbud. De fleste til underleverandører, der ikke har beskyttet medarbejdere mod forureningen af jorden på byggepladsen. 

Men nu slår en afgørelse fra Arbejdstilsynet fast, at det er bygherren Innovater, og deres rådgivende ingeniørfirma, der har haft ansvaret for at informere underleverandørerne om "risici med betydning for sundheden". Men det har de ikke gjort.

Det fastslår Arbejdstilsynet i hidtil ikke offentliggjorte kontrolbesøg hos centrets bygherre Innovater og selskabets rådgivende ingeniørfirma Arne Elkær A/S Rådgivende Ingeniører, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

I to opsigtsvækkende afgørelser fra januar måned afleverer Arbejdstilsynet kritik af de to selskabers håndtering af arbejdsmiljøet, hvor medarbejdere er blevet udsat for sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stoffer, fordi Innovater ikke i det udbudte projektmateriale har oplyst, hvilke særlige risici medarbejderne blev udsat for på Lynfrosten-grunden.

“Flere af de ansatte på byggepladsen havde symptomer på hovedpine og ondt i maven,"”

— Citat fra et af påbuddene

Det gælder for eksempel påvirkning af det klorerede opløsningsmiddel trichlorethylen (TCE), som er kræftfremkaldende, fenoler og totalkulbrinter.

"Derfor har der været risiko for, at arbejdet med opførelsen af bygningerne bliver udført på sådan en måde, at de ansatte kan blive udsat for unødige påvirkninger fra sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stoffer under arbejdets udførelse. En vurdering, der underbygges af, at flere af de ansatte på byggepladsen har haft symptomer på hovedpine og ondt i maven," hedder det.

Hovedpine og ondt i maven

Lige så skarp kritikken er, lige så overraskende er sanktionerne.

Arbejdstilsynet har valgt ikke at give Innovater og ingeniørfirmaet et strakspåbud, selv om tilsynet konkluderer, at arbejdsmiljøloven er overtrådt.

Læs også: Nye påbud til byggefirmaer: Mens de opfører butikscenter på kendt giftgrund, frygter arbejdere for deres helbred
Gå tilbage Del
16. nov. 2023 kl. 8:00

Nye påbud til byggefirmaer: Mens de opfører butikscenter på kendt giftgrund, frygter arbejdere for deres helbred

Arbejdstilsynet vil have strammet op på giftgrund i Nyborg, og foreslår personlige detektorer og klare retningslinjer for medarbejderne på byggepladsen.


Arbejdstilsynet strammer nu tilsynet med byggearbejdspladsen på den omstridte giftgrund på  Storebæltsvej i Nyborg, hvor Tjærekompagniet og Nyborg Lynfrost tidligere havde til huse.

Det sker efter tre strakspåbud, som Arbejdstilsynet den 2. november har givet til struktørfirmaet Runøe og Teil, murerfirmaet Knudsen og Co. og LB Entreprenør A/S, oplyser Fagbladet 3F i dag.

Påbuddene kommer, efter at TV 2 Fyn for to uger siden kunne fortælle, at ansatte hos struktørfirmaet Runøe og Teil fik kvalme, hovedpine og blev trætte af at gå i fenollugte på pladsen.

Nu står to af medarbejderne frem.

Kent Andersen og Martin Thygesen startede med at lave fundamenter, gulve og isolering i oktober måned, og har arbejde frem til midten af januar, før de er færdige.

- Vi går jo nede på jorden og laver fundamenter, og så kommer de her gasser op. Det lugter af diesel og olie, og er ikke særligt behageligt, siger Kent Andersen.

- Ja, vi døjer meget med hovedpine, ubehag og træthed, når vi kommer hjem, siger Martin Thygesen. Det er faktisk blevet værre i forbindelse med, at vi har fået alt det vand. Nu er der også kommet oliedampe op. Det gør det ikke sjovere. Der ligger nærmest et lag slim på vandpytterne nu, siger Martin Thygesen.

Region Syddanmark skønner, at 1.000 ton fenolrester og 50-100 tønder med plantegift er gravet ned på grunden.

Fenolen er fra den tid, hvor det kommunale Tjærekompagniet holdt til på grunden.

Nu er projektudvikler-firmaet Innovater fra Århus i gang med at etablere et 15.000 kvadratmeter stort butiksbyggeri med 12 lejemål.

Kræftfremkaldende

- Vi har taget fat i vores fagforening, fordi vi godt ville vide, om det er noget, der vil påvirke vores helbred. Og om det er noget, vi kan få kræft af, og det kan vi, siger Kent Andersen.

Arbejdstilsynet skriver i de tre påbud, at der er jordforurening på byggepladsen blandt andet trichlorethylen (TCE), som er kræftfremkaldende, samt phenoler og totalkulbrinter. De kemiske stoffer, der er påvist i jorden, er alle sundhedsskadelige.

Kent Andersen føler sig ikke sikker. Det skyldes, at man kun har to forureningsdetektorer til rådighed på byggepladsen, selv om arbejdsmedicinerne har anbefalet én til hver medarbejder.

- Der sker ikke rigtigt noget, selv om vi har haft fat i Arbejdstilsynet. Vi har nu fået masker, vi kan arbejde med i tre timer. Så må vi ikke arbejde mere. Det eneste rigtige var, at vi fik friskluftsmasker alle sammen, men hvem skal betale dem, spørger Martin Thygesen.

Familien er bekymret

Han oplyser, at familien derhjemme er bekymret for, om påvirkningen af fenollugte kan have sundhedskonsekvenser på længere sigt.

- De ved i princippet ikke, om det kan have, siger Martin Thygesen.

Ifølge påbuddene fra Arbejdstilsynet er der en risiko for, at kemiske stoffer fra jordforureningen bliver frigivet til luften, når der piloteres eller arbejdes i jorden, og at de ansatte, der færdes på byggepladsen kan blive udsat for stofferne.

- De ansatte har beskrevet, at der ind imellem lugter på byggepladsen. De ansatte var ikke sikre på, hvornår de skulle anvende personlige værnemidler, skriver Arbejdstilsynet.

De tre firmaer har fået påbuddene af samme grund, nemlig at de har ansatte arbejder på en grund, hvor der er risiko for sundhedsskadelige stoffer i luften, men at firmaerne ikke har udarbejdet skriftlige vurderinger for arbejdets udførelse, så arbejdet kan udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

- Det skal ligeledes sikres, at de ansatte, der bliver udsat for farlige stoffer og materialer, modtager effektiv og tilstrækkelig oplæring og instruktion baseret på den skriftlige vurdering, hedder det.

Også påbud til entreprenørfirmaet P. Olesen

Entreprenørfirmaet P. Olesen har fået flere påbud, mens man har arbejdet på grunden på Storebæltsvej. Som tidligere omtalt hos TV 2 Fyn fik firmaet et påbud i juni, fordi medarbejdere pillede plader af bygningerne på Storebæltsvej. Flere af asbestpladerne knækkede og blev efterfølgende smidt i en ikke overdækket container.

Containeren burde have været overdækket, forsynet med et skilt, der oplyste, at der var tale om asbestaffald, og asbesten burde have været gjort fugtig, da selv ganske små mængder asbeststøv kan indebære betydelig fare for asbestose, lungekræft og lungehindekræft, meddelte Arbejdstilsynet i påbuddet, der siden blev opfyldt.

Den 14. august i år fik firmaet også et påbud om at beskytte medarbejderne bedre mod fenoldampe blandt andet ved brug af forureningsmålere og åndedrætsværn. Et påbud, som firmaet valgte at anke.

Arbejdstilsynet følger op

Arbejdstilsynets tilsynschef Lene Teilberg siger i en skriftlig udtalelse til TV 2 Fyn, at tilsynet ud over strakspåbuddet også har indskærpet, at de ansatte skal benytte værnemidler, når detektorerne, der findes på pladsen, giver alarm, og så henviser hun til de arbejdsmedicinere, som TV 2 Fyn tidligere har talt med.

- En afdækning af eventuelle særlige risici for de ansatte kan for eksempel ske ved hjælp af personbårne detektorer, som foreslået af arbejdsmedicinere. Arbejdstilsynet vil følge op på, om de krævede risikovurderinger er fyldestgørende og om virksomhederne iværksætter de nødvendige foranstaltninger, hedder det.

Den 28. oktober udtalte overlæge Erik Jørs fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense til TV 2 Fyn, at det ville være en god idé, at hver medarbejder blev forsynet med en detektor, så det kan registreres over en arbejdsdag, hvor meget forurenet luft, medarbejderne udsættes for.

Han blev bakket op af professor i arbejdsmiljø Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet.

- I forbindelse med besøget var det Arbejdstilsynets opfattelse, at de virksomheder, som arbejdede på stedet, ikke i tilstrækkeligt omfang havde afdækket de risici, der var forbundet med arbejdet, hedder det i udtalelsen til TV 2 Fyn.

Redegørelse fra Nyborg Kommune

Efter TV 2 Fyns artikel for godt 14 dage siden blev byrådet dagen efter orienteret i en redegørelse fra den tekniske forvaltning i Nyborg. Her fik politikerne blandt andet at vide, at Arbejdstilsynet havde betrygget kommunen i, at forholdene på nuværende tidspunkt ikke skaber årsag til bekymring.

At Arbejdstilsynet, hvis der måtte opleves forhold, som er uacceptable, vil tage kontakt til Nyborg Kommune.

At Arbejdstilsynet kunne oplyse, at medarbejderne har mulighed for at bruge åndedrætsværn, hvis de måtte udsættes for lugte, og at mange af maskinerne har ”overtryk”, der sikrer et bedre indeklima i maskinerne.

Af redegørelsen fremgik ligeledes, at bygherren Innovater oplyser, at de ansatte har fået at vide, at de skal benytte åndedrætsværn, hvis de føler hovedpine eller andet - og gerne oftere, end de måske har gjort tidligere.

Det blev samtidig slået fast, at Nyborg Kommune ikke har nogen tilsynsforpligtelse i forhold til arbejdsmiljøforholdene. 

Nyborg Kommunes miljøchef Jacob Harberg oplyser på baggrund af de tre ny påbud til TV 2 Fyn, at man løbende er i dialog med Arbejdstilsynet.

- De to myndigheder samarbejder om de henvendelser som eventuelt konstateres ved tilsyn og videregiver informationerne til hinanden. Vi samarbejder også om henvendelser fra borgere, og viderebringer henvendelser som borgere for eksempel kan have omkring medarbejdere på pladsen, oplyser Jacob Harberg.

Innovaters administrerende direktør Morten Lykke siger i forbindelse med de tre påbud:

- Vi synes vi har haft en god dialog med alle vores entreprenører om, at risikovurderinger skal foreligge fra alle firmaer, som er beskæftiget på pladsen. Men vi kan konstatere, at den skriftlige del ikke forelå ude på pladsen ved kontrolbesøget. 

- Selv om det er de enkelte entreprenørers ansvar, har vi besluttet ved fremtidige kontrakter, at vi både indskærper dette i disse, samt får tjekket op at vurderingen foreligger ved arbejdsopstart. Angående detektorer, så findes der flere detektorer på vores kontor på byggepladsen. Disse bliver anvendt, når man er rundt på byggepladsen, og kan desuden lånes af entreprenørerne ved behov. Angående yderligere detektorer som entreprenører eventuel vil udstyre medarbejdere med, vil vi selvfølgelig se positivt på, siger Morten Lykke.

Morten Lykke, administrerende direktør hos Innovater, oplyser, at firmaet fremadrettet skærper kontrollen.

Innovater købte grunden i Nyborg i 2020 for 35 millioner kroner af Philipsen Gruppen.

Morten Lykke har tidligere oplyst til Fyens Stiftstidende, at firmaet har en køber på hånden, og at handelsprisen er i omegnen af 250 millioner kroner.

Indtil videre er følgende lejere til de nye butikker oplyst: Elgiganten, Netto, Fætter BR, Kirrpu, Jysk, Sport24, Normal, Maxizoo, T. Hansen og Harald Nyborg.

Det skyldes, at byggeprojektet under tilsynsbesøgene den 31. november og 11. december 2023 var nået så langt, at byggeprocessen ikke længere kunne ændres.

Man var færdig med jordarbejdet.

Vidste ikke bedre

Innovater og deres rådgiver, der har haft afgørelserne i høring, har oplyst til Arbejdstilsynet, at man ikke var vidende om sit ansvar for det samlede projekt, herunder angivelsen af hvilke særlige risici, der var forbundet med projektet. Samt at projektet var planlagt, så man ikke regnede med, at der skulle arbejdes i selve jorden under opførelsen af bygningerne – herunder jord-, lednings- samt fundamentsarbejdet.

Men det blev der.

Læs også: Måler viste 570 gange over grænseværdien, da arbejdere testede for gift på stort byggeri
Gå tilbage Del
29. okt. 2023 kl. 8:00

Måler viste 570 gange over grænseværdien, da arbejdere testede for gift på stort byggeri

Arbejdere føler sig svigtet af Arbejdstilsynet, der ikke ser behov for at gribe ind. 3F er stærkt utilfreds.


Hovedpine, kvalme og en træthed ud over det sædvanlige.

Sådan lyder det fra medarbejdere, der har støbt rendefundamenter på den tidligere giftgrund på Storebæltsvej i Nyborg den seneste tid.

Det oplyser arbejdsmiljørepræsentant Martin Thygesen og 3F til TV 2 Fyn.

I øjeblikket bygges der på et nyt stort og politisk omstridt centerbyggeri på grunden.

Utilpasheden skyldes ifølge de ansatte kraftige kemikalie- og fenollugte.

- Vi går jo nede i den forurenede jord, der er gravet op, siger Martin Thygesen.

Under byggeprocessen er bygningsarbejdere også stødt på tjæretromler - og det er ikke så sært. Region Syddanmark har tidligere oplyst, at der ud over 1.000 ton fenolrester også er nedgravet 50-100 tønder med plantegift fra tidligere produktion på grunden.

Forureningen på Lynfrost-grunden stammer fra en offentligt ejet virksomhed, Tjærekompagniet. Fabrikken blev indviet i 1909 og lukkede først igen i 1969.

TV 2 Fyn er i besiddelse af tre gasmålinger, som ansatte har foretaget på arbejdspladsen, der viser meget høje værdier i forhold til de grænser, som entreprenørfirmaet P. Olesen tidligere har fastsat for sine ansatte i forbindelse med det påbud, Arbejdstilsynets gav firmaet i august måned.

P. Olesen blev af Arbejdstilsynet påbudt at "undgå unødig påvirkning fra afdampning af sundhedsskadelige stoffer i form af phenoler, totalkulbrinter og chlorerede opløsningsmidler i jorden ved de ansattes arbejde og færdsel på byggepladsen".

Herefter fastsatte P. Olesen en grænse på 0,0 ppm (enhed pr. million) for den forurenede luft, hvilket svarer til nultolerance, "idet hverken P. Olesen eller Arbejdstilsynet vil tillade at vores folk udsættes for unødvendig påvirkning af forurenende stoffer", som det hedder i P. Olesens svar på påbuddet.

Ved den mindste gaslugt går alarmen, hvorefter medarbejdere i området skal tage deres åndedrætsværn på.

De nye målinger foretaget på pladsen viser værdier på 57,0 ppm, 6.55 ppm og 1,59 ppm.

Tønde, hvor der er banket en fundamentpæl igennem på grunden i Nyborg.

Kræftfremkaldende

Arbejdsmiljørepræsentant Martin Thygesen mener, det skaber stor usikkerhed, at medarbejderne ikke er informeret om sikkerhedsrisikoen og heller ikke har fået forklaret, hvad de høje tal indebærer.

Han bakkes op af 3F Østfyns næstformand Andreas Jensen.

- Det er ikke sært, at vores medlemmer undrer sig over de værdier, de måler. De har lånt en måler på byggepladsen. Men de har ikke fået nogen instruktion i brugen af værnemidler, og de har heller ikke fået nogen værnemidler, siger han.

Han hæfter sig ved, at Arbejdstilsynet i påbuddet til P. Olesen henviser til Miljøstyrelsens hjemmeside, der oplyser, at fenoler har en stærk lugt, kan være ætsende, give irritation af øjne og slimhinder, og at klorfenoler kan virke irriterende på luftveje og slimhinder og er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Andreas Jensen har kontaktet Arbejdstilsynet, og han er skuffet over, at tilsynet ikke griber ind.

Hos Arbejdstilsynet ønsker ingen at stille op til interview, men oplyser i en udtalelse, at tilsynet er opmærksom på sagen, at fenoler er flygtige stoffer, som kommer hurtigt og forsvinder hurtigt og kan være svære at måle, og at detektorerne også kan være påvirket af andre forureningsstoffer som for eksempel os fra maskiner.

Ingen klarhed fra Arbejdstilsynet

Leder af betonentreprisen hos Runøe og Teil, Bo Paaske, har også haft kontakt til 3F og Arbejdstilsynet.

- Arbejdstilsynet vil ikke rigtig gøre noget. Dem, der hidtil har været her, oplyste, at de ikke havde forstand på det, siger Bo Paaske.

Ifølge oplysninger til TV 2, kommer byggeledelsen på pladsen med forskellige forklaringer på, hvad det er, der lugter, at gasdetektorerne har fået vand eller ikke virker, og at grænseværdien er helt op til til 43. 

Ifølge Bo Paaske har firmaet rådighed over en enkelt gasdetektor og fået oplyst af pladsledelsen, at man kan tage masker på, hvis man er generet.

- Men det er ikke et krav, og det har lugtet meget. Der er både fenoler og andre pesticider i jorden. Vi har ikke kunnet få svar på, hvordan vi skal forholde os, siger Bo Paaske.

Forslag fra klinik

TV2 Fyn har til Arbejdsmedicinsk Klinik på OUH fremsendt målingerne og Arbejdstilsynets tidligere påbud til P. Olesen.

Hos Arbejdsmedicinsk Klinik anbefaler overlæge Erik Jørs, at hver medarbejder forsynes med en detektor, så det kan registreres over en arbejdsdag, hvor meget forurenet luft, medarbejderne udsættes for.

- Herefter har man et bedre grundlag for at kunne tage stilling til, om man skal bruge åndedrætsværn og hvilke masker, man skal bruge. Det kunne være et friskluftsværn eller masker med kulfiltre, der dog kun kan bruges i et begrænset tidsrum, siger Erik Jørs.

TV 2 Fyn har fredag forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktøren for projektudviklingsfirmaet Innovater Morten Lykke, der står for byggeriet på grunden.

I forbindelse med Arbejdstilsynets besøg på byggepladsen den 31. november 2023 og den 11. december 2023 konstaterede tilsynet, at der som forarbejde til støbningen af fundamenter blev gravet render i den forurenede jord imellem og langs med piloteringspæle.

Og at jorden i og omkring renderne over en periode var blotlagt cirka én til halvanden time, inden de blev tildækket med knuste byggematerialer.

"I den forbindelse havde de ansatte flere gange oplevet lugtgener, og flere af de ansatte på byggepladsen havde symptomer på hovedpine og ondt i maven," noterer Arbejdstilsynet.

Rødt vand med film

Et tilsyn den 30. november 2023 hos struktørfirmaet Runøe og Theil på pladsen, der affødte et strakspåbud, konkluderede tilsvarende, at der var observeret rødt forurenet vand med olieagtig film i udgravningen til soklerne, hvor medarbejderne arbejdede.

"Der blev ikke anvendt personlige værnemidler, hverken når de ansatte arbejdede i renderne hvor der var vand, eller når der var risiko for at komme i kontakt med den blotlagte jord. Der blev ikke anvendt detektor som beskrevet i risikovurderingen," skriver Arbejdstilsynet.

Screenshot

Anton Halland Christensen, der er miljøkonsulent hos 3F i København, oplyser, at fagforeningens medlemmer på pladsen har taget jord og vandprøver på pladsen, men at det koster cirka 100.000 kroner at få prøverne analyseret, og at det under alle omstændigheder kan opfattes som et partsindlæg.

Fagforeningen har derfor valgt ikke at bruge penge på analyser. Til gengæld har 3F opfordret medlemmer, der har arbejdet på pladsen, til at besøge Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital og få et helbredstjek. En forbyggende foranstaltning, der kan komme dem til gode, hvis de i fremtiden bliver syge, og der er mistanke om, at det skyldes en arbejdsskade. 

Læs også: Omstridt giftgrund: Nu afsløres de ti første butikker i nyt område
Gå tilbage Del
26. sep. 2023 kl. 14:41

Omstridt giftgrund: Nu afsløres de ti første butikker i nyt område

Elgiganten, Netto, Fætter BR, Kirrpu, Jysk, Sport24, Normal, Maxizoo, T-Hansen og Harald Nyborg. Sådan lyder navnene på 10 af de 12 lejere, som nu er på plads i det mere end 200 millioner kroner dyre center, som Innovater opfører på den forurenede Lynfrostgrund i Nyborg.


Nyborgenserne får nu er mere komplet billede af, hvad det er for butikker, der rykker ind på den omstridte giftgrund, hvor Tjærekompagniet og Nyborg Lynfrost tidligere havde til huse.

I alt er 12 lejere på plads og der forventes inden længe også at kunne skrives under på det sidste lejemål på 700 kvadratmeter, oplyser bygherren Innovaters administrerende direktør Morten Lykke.

I dag kunne Morten Lykke sætte yderligere navne på de butikker, hvor nyborgenserne fra 1. kvartal 2025 kan købe ind i nye omgivelser.

Her er butikkerne

  • Elgiganten

  • Netto

  • Fætter BR

  • Kirrpu

  • Jysk

  • Sport24

  • Normal

  • Maxizoo

  • T-Hansen

  • Harald Nyborg.

Svar på kritik

Det er ikke gået hen over hovedet på Innovaters direktør, at både flere handlende og bekymrede borgere har været modstandere af det nye center - de handlende, fordi de frygter at der trækkes købekraft ud af bymidten - borgerne, fordi de mener, at den omfattende giftforurening bør fjernes, inden der bygges.

Ifølge Morten Lykke befæstes hele grunden nu med enten betondæk eller asfalt, og alt overfladevand samles i brønde og føres i det kommunale kloaksystem, og det vil gøre forholdene langt bedre end i dag, siger han.

Af hensyn til indeklimaet i butikkerne ventileres luften under betondækkene på de nye butikker ud til fri luft.

Ifølge Morten Lykke har entreprenør-medarbejderne hos P. Olesen og Sønner under arbejdet båret giftdetektorer, men koncentrationerne har kun ganske få gange udløst alarmer. Og blot få meter fra området, hvor et fundament er fjernet, ophørte detektoren med at udsende signal, og derfor forventer Morten Lykke heller ikke, at der bliver sundhedsmæssige problemer i at føre ventilationsluften ud over tagniveau.

Forsegling er bedst

I øvrigt mener virksomhedens direktør, at det er den bedste løsning at forsegle forureningen, som ligger i jorden.

- Vi har fra projektets start været i løbende tæt kontakt med Nyborg kommune, så det sikres, at de aftalte og beskrevne procedurer med fjernelse af det gamle frosthus følges. Undersøgelserne af forureningen på grunden viser, at jord og det øverste grundvand er forurenet med især tjærestoffer, særligt i området hvor tjærefabrikken lå på den vestlige del af grunden, siger Morten Lykke og fortsætter:

- Undersøgelser af grundvandet på og i området nord for grunden viser, at det forurenede grundvand bevæger sig mod nordøst og at der sker en naturlig nedbrydning af de vandopløste stoffer. Den fortsatte forsegling af grunden med bygninger og belægninger er derfor den bedste løsning for miljø og område under de givne omstændigheder.

Usaglig kritik

- Jeg er ked af, at der har været en del usaglig kritik mod projektet, siger Morten Lykke. Vi har gerne villet svare på spørgsmål og fortælle om vores proces og håndtering af projektet. Vi har derfor besluttet at invitere til ”Åben Byggeplads” lørdag den 4. november, hvor vi og vores miljørådgiver vil fortælle om projektet. Her kan alle interesserede nyborgensere og andre med interesse for projektet, få mulighed for at se byggepladsen og høre mere om hvad der venter byen, når vi slår dørene op for det nye butiksområde, siger han.

Nedbrydningen på byggepladsen forventes afsluttes 1. oktober 2023, og endelig opdeling og knusning af materiale afsluttes ca. 1. november.

Den igangværende pilotering forventes afsluttes ultimo november, oplyser Innovater.

Var advaret

Sammenlagt har Arbejdstilsynet givet 16 strakspåbud og truffet yderligere tre afgørelser uden vejledning i forbindelse med byggeriet i Nyborg.

Det seneste strakspåbud på Lynfrosten-grunden blev givet den 15. januar i år, hvor montagefirmaet PH Montage blev sanktioneret for ikke at have udarbejdet en skriftlig vurdering for arbejdets udførelse og instrueret medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig i forhold til mulig afdampning af gasser fra jordforureningen.

Når der graves i jorden eller jorden blotlægges, vil der være risiko for store lugtgener fra de stoffer, som findes i jorden, fordi de klorerede opløsningsmidler samt fenoler og klor fenoler, vil blive frigivet til luften, fastslog rådgivningsfirmaet.

"Der er generelt på grunden konstateret kraftig jordforurening af en karakter, der gør at jorden generelt ikke må berøres. I forbindelse med nedrivningen af bygningerne på grunden skal anvendes metoder, hvor der ikke graves i eller flyttes rundt på jorden, samt at fundamenter, kældre terrænbelægninger m.v. i højest mulig grad skal efterlades," hedder det blandt andet.

Når der i strid med Innovaters oprindelige planer blev udført gravearbejde på byggepladsen, var Innovater og deres rådgiver blevet advaret om de faremomenter, det kunne medføre, konkluderer Arbejdstilsynet. Det har boreprøver og rapporter udført for ejeren af grunden af Dansk Miljørådgivning afdækket.

Morten Lykke, CEO i Innovater, har svaret skriftligt på kritikken:

3F i Nyborg melder nu Innovater til politiet for at sætte andre menneskers liv og førlighed på spil, fordi I ikke har informeret underentreprenører om, ”hvilke særlige risici i form af jordforurening med phenoler, totalkulbrinter, chlorerede opløsningsmidler, der har betydning for sundheden ved projektets gennemførelse”. Hvorfor har I ikke informeret om risici?

Projektet er fuldt belyst og alle forundersøgelser, miljørapporter er tilgængelige for alle entreprenører, samt er de del af deres kontrakt. Desuden er der udarbejde retningslinjer for arbejder i og omkring forurening.

Det har resulteret i en række påbud til underleverandører, der som følge af det ikke har klædt deres medarbejdere rigtigt på til opgaven. Hvordan har du det med det?

Vi har fuld tillid til at vores underentreprenører følger de retningslinjer som er når der arbejdes i og omkring forurening.

Arbejdstilsynet har givet 16 strakspåbud til de forskellige firmaer ifm. med byggeriet. Senest har I altså selv fået en ”Afgørelse uden handlepligt”. Den går netop på, at I ikke har informeret underentreprenører om, ”hvilke særlige risici i form af jordforurening med phenoler, totalkulbrinter, chlorerede opløsningsmidler, der har betydning for sundheden ved projektets gennemførelse”. Hvad gør I ved det nu?

Som tidligere nævnt er projektet fuldt belyst og alle underentreprenører har fuldt kendskab til omfanget af forurening, samt retningslinjer for arbejde i og omkring forurening. Påbud omkring forurening skyldes vores underentreprenørens manglende udarbejdelse af risikovurdering. Det har vi selvfølgelig fået fokus på og har indskærpet overfor vores underentreprenører.

Har I optrådt ansvarligt i forbindelse med byggeriet på den forurenede grund?

Ja vi har fra start haft tæt dialog med vores miljørådgiver og Nyborg Kommune, ligesom Arbejdstilsynet afholder tilsyn på byggepladsen ugentligt, så det er sikret, at arbejdet udføres efter og overholder alle gældende regler og retningslinjer.

Ville Innovater gøre noget anderledes i dag ifm. et byggeri som det i Nyborg?

Set i lyset af den store opmærksomhed, projektet har fået, skulle vi nok have været bedre til at informere omkring projektets faser og fremdrift, så det kunne skabe mere tryghed ved naboer og borgere omkring byggepladsen.

I går kl. 19:41
Tophistorie
Sophie Frederikke Gommesen

Bunker af skrald hober sig op i populær bydel: - Forfærdeligt svineri

LYT
Del
Link
kopieret!

Synet af skrald, der ligger og flyder, er næppe en fryd for øjet. Lugten er nok heller ikke til stor behag.


Men for beboere i Gartnerbyen er det mere eller mindre hverdag.


Mere ofte end sjældent står der skraldeposer, pap og ting, der hører genbrugspladsen til, rundt omkring i bydelen, der kan huse mere end 3.000 beboere.


- Det var ikke det, jeg regnede med, da jeg flyttede herind, siger Lise Marie Jensen.


- Jeg synes, det er noget forfærdeligt svineri. Og viceværten har også haft det oppe at vende, for det er tit, det ser sådan ud, siger Lise Marie Jensen, der er pensionist og har boet i Gartnerbyen i fire år.

Skrald er - og har længe været - et stort problem i Gartnerbyen. Men hverken mails fra udlejer, initiativer til fællesoprydning eller opslag i beboernes egen Facebookgruppe har kunnet sætte en stopper for “svineriet”.

Attraktivt kvarter behandles som losseplads

Det er beboerne selv, der roder.

I bydelen er der fælles molokker. Sommetider er de fyldt til randen, så man skal bevæge sig til en anden container for at komme af med sit affald. Andre gange er affaldet for stort til at komme i molokkerne.

- De smider det bare ved siden af, hvis der ikke er plads, siger Lise Marie Jensen om de beboere, der efterlader deres skrald.

Og det er, selvom genbrugsstationen Odense Renovation er nabo til Gartnerbyen.

En beboer har undersøgt, hvor lang tid det tager at gå hen til genbrugsstationen med sit affald. I Facebookgruppen “Beboere i Gartnerbyen” har hun delt sine erfaringer - for venligt at oplyse de, der måske ikke vidste, at der lå en genbrugsstation lige ved siden af.

Det tog hende 10 minutter at gå de 800 meter til genbrugsstationen med en flyttekasse i armene.

TV 2 Fyn er i besiddelse af en mail fra KD Selskaberne, der er et af udlejningsselskaberne i Gartnerbyen. I den står, at selskabet har oplevet mange henvendelser vedrørende affald og storskrald omkring molokkerne. Selskabet skriver videre, at det ikke er meningen, at man som beboer efterlader blandt andet flyttepap og ødelagte møbler.

For 30 minutter siden
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nul sol og milde temperaturer - her er dagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag bliver så grå og overskyet, at solglade sjæle må kigge langt efter strålerne.

Til gengæld holder det tørt, vinden vil være jævn fra vest, og temperaturerne vil ligge på mellem fire og fem grader dagen igennem.

Det oplyser TV Vejret.

I aften og i nat vil vejret ikke forandre sig meget. Temperaturerne vil ligge stabilt, men vinden vil aftage en anelse og blive let fra vest.

Robert Wengler/Ritzau Scanpix

Odense vinder 10-0 uden kamp

LYT
Del
Link
kopieret!

Der bliver ikke nogen kamp mellem Odense Håndbold og Vipers Kristiansand i kvindernes Champions League.

Den norske klub er nemlig gået konkurs og bliver taberdømt i de resterende kampe. Klubben er således ikke længere at finde i det prestigefyldte Champions League-selskab.

Det oplyser Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) torsdag på sin hjemmeside.

På grund af udelukkelsen vinder Odense Håndbold 10-0 og får to point uden kamp. Sidst, de to klubber tørnede sammen, var i oktober. Her trak nordmændene sig sejrrigt ud af opgøret med 26-24.

EHF oplyser, at beslutningen kun vedrører det sportslige omkring afviklingen af Champions League-turneringen.

Afgørelsen kan appelleres inden for syv dage.

I går kl. 21:28

Vilde planer afsløret til møde om ny kæmpehavn

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er brændende interesse for, hvad der skal ske i Nyborg Fjord de kommende år.


Og interessen rækker helt til Baltic Pipe, Meta og Fermern-forbindelsen, der allerede har brugt havnen i den igangværende anlægsfase.


Snart forventes Novo Nordisk også at bruge havnen til den nye fabrik i Odense, fortalte Morten Højrup, direktør hos Associated Danish Ports, torsdag eftermiddag på et borgermøde på Hotel Nyborg Strand,


Og der er i det hele taget stor interesse for at bruge havnen i Nyborg, der har pæn havnedybde.


Associated Danish Port (ADP), der ejer industrihavnen i Nyborg, har planer om en udvidelse af havnen i Nyborg med 130.000 kvadratmeter.


Massiv interesse

Et par hundrede nyborgensere var mødt op for at høre om de store planer.

ADP har allerede haft formøder med nogle af de græsrødder, naturfredningsfolk, naboer, erhvervslivet og andre stakeholders, som har en interesse i havnens og fjordens udvikling.

En af de ideer, der er kommet på bordet er en fugleø, plantning af ålegræs, anvendelse til opfyldning af udvidelsen med overskudsjord, stensætninger til dyreliv og ynglepladser, vindmøller, forureningsbekæmpelse, øget vandskifte, men også mere erhverv.

Havneselskabet overvejer blandt andet at bruge forurenet jord fra Avernakke-området, der også skal udvides, med en pier, rense og indkapsle og isolere det i den nyanlagte industrihavn.

Ifølge ADP-direktøren skal selskabet selv rejse de 60 procent af finansieringen til havneudvidelsen, og det vil ikke komme til at belaste kommunekassen i Nyborg.

En beskæftigelsesanalyse fra ADP omtaler en forventning om 400 arbejdspladser og 30 millioner kroner i skatteindtægter.

For at kystsikre havnen hæves den 1,5 meter i forhold til de to meter fra kajkant til havoverfladen i dag.

Til borgermødet blev der spurgt ind til, om havneudvidelsen går ud over ålegræsset i området og fladfisk-ynglen. Desuden var der frygt for, at en kunstig ø ville fremme skarvens tilstedeværelse.

På mødet blev lystfiskerne inviteret til en tættere dialog med havneselskabet.

Anlæggelsen af havnen har dog forholdsvis lange udsigter. Først i 2030-2032 forventes den nye storhavn at kunne tages i brug, hvis alt går efter planen.

I mellemtiden skal der blandt andet afholdes en høring og udarbejdes miljøredegørelse - en såkaldt VVM-undersøgelse - for projektet.

Ole Holbech

Nu skal borgmester stå skoleret overfor utilfreds minister

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er nu sat dato på, hvornår Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), skal stå skoleret på social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersens (S) kontor.

Mødet finder sted mandag 20. januar og handler om "samarbejdet mellem kommuner om sager på børneområdet", skriver DR.

Sophie Hæstorp Andersen gjorde det i december klart, at hun "bestemt ikke er tilfreds" med udviklingen i Langeland Kommune, når det blandt andet kommer til tvangsfjernelser af børn.

Et notat fra en task force, der siden slutningen af 2022 skulle have hjulpet kommunens familieafdeling til at blive bedre til at overholde loven, viser nemlig, at kommunen stadig ikke overholder loven, hvilket kommunen erkender.

I går kl. 19:00
Morten Albek

En kæmpesten er fundet på Fyn - og nu kan du navngive den

LYT
Del
Link
kopieret!

En kæmpesten er blevet opdaget i Dalum i Odense.


Egentlig har den ligget der de seneste godt 16.000 år, altså siden sidste istid, men den har været gemt bag et hegn i nonnernes have på Dalum Kloster. Der har ikke været adgang til stedet i flere århundreder.


Og sammen med TV 2 Fyn kan du nu være med til at navngive stenen, der bliver den niende af sin slags på Fyn.


Danmarks største sten er fynsk

Nu er det ikke ligefrem sådan, at Fyn mangler store sten.

Danmarks største - Damestenen, et par kilometer fra Hesselager - er med sine næsten 1.000 tons landets største. Og kigger man ud over Fyn og øerne, er der i alt ni sten, der opfylder kravet om at være kæmpesten.

De otte har navne som Rødjyde, Kjellestenen og Grydestenen. Men stenen fra Dalum er ikke døbt endnu.

Skriv dit forslag i boksen herunder, så samler vi alle forslag og giver dem videre. Og hvem ved? Måske er det dig, der navngiver Danmarks (næsten) 150. kæmpesten.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
I går kl. 18:00
Fyn

I mange år lå den gemt i lukket have, men nu har ægtepar fundet en af Fyns største sten

LYT
Del
Link
kopieret!

Cirka 20 ton.


Det er, hvad en nyopdaget, men meget gammel kæmpesten vejer.


Den røde sten ligger i Dalum Klosterhave, som indtil for nylig har været lukket for offentligheden. På den måde har den kunnet ligge uforstyrret og ubemærket nærmest midt inde i byen.


Opdagelsen har fået geolog hos GEUS Henrik Granat, der også driver siden kæmpesten.dk under GEUS, til at lægge vejen forbi Odense for med egne øjne at se og med målebånd at registrere, hvor stor stenen egentlig er.


Syv store

På det længste led er den 4,3 meter lang, og i omkredsen måler den 10,6 meter. Det betyder, at den opfylder kravene for at være en såkaldt ”kæmpesten” på kæmpesten.dk. Dem er der nu syv af på Fyn og omkring 150 af i hele Danmark.

- Hold kæft en flot rød sten, siger Henrik Granat, da han ser den.

Morten Albek

Det var ægteparret Anita og Peder Pedersen, der så stenen og i første omgang blev overrasket over dens størrelse. Anita Pedersen tænkte også, at den var så stor, at der måske kunne være yderligere interesse for den.

Og det var der.

- Der går mellem et halvt og et helt år, i mellem at der dukker sådan en sten op. Og den her historie er ekstra sjov med en klosterhav,e og den har ligget gemt herinde. Så der er ikke nogen, der har opdaget den før, siger Henrik Granat.

Men hvad skal den hedde?

Danmarks største sten ligger også på Fyn. Ved Hesselager finder man Dammestenen, som vejer omkring 1.200 ton. Den er så stor, at Christian den 8. i 1845 fik dens nordøstlige side gravet fri for at finde ud af, om den var en del af grundfjeldet.

Den nyfundne sten ved Dalum Kloster skriver sig ind som den syvende største sten på Fyn. Men hvad den skal hedde, er endnu ikke besluttet. Du kan komme med dit bud her:

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
I går kl. 17:11
Fyn
Sophie Frederikke Gommesen

Risikerer at gå fra hus og hjem - nu skal initiativ løse samfundsproblem

LYT
Del
Link
kopieret!

Nu kan borgere i og omkring Vollsmose tage forbi det lokale bibliotek og få hjælp til digitalisering.


Et nyt samarbejde mellem borgerservice, Vollsmose Bibliotek og Den Frie Rådgivning skal hjælpe borgere med at få MitID, tjekke sin e-Boks, komme i kontakt med det offentlige og meget andet.


- Digitaliseringen er steget enormt hurtigt, men der er bare rigtig mange, vi ikke har fået med på det her tog. Og det er efterhånden alt, der foregår digitalt, siger Kirstine Busk Folkmann, der er sekretariatsleder i Den Frie Rådgivning.


- Der er et kæmpe behov. Vi oplever, at mange bliver tabt, fordi de ikke får søgt de ting, de har brug for hjælp til, og de får ikke svaret på de breve, de får, siger Kirstine Busk Folkmann.

Hun fortæller, at de har borgere, der bliver udsættelsestruet - altså truet med at blive sat ud af deres lejlighed, fordi der er ting, de ikke får svaret på.

Ingen tidsbestilling

Der er ingen tidsbestilling - man kan bare droppe ind.

Mandag fra klokken 15-18 vil frivillige fra Den Frie Rådgivning være til stede - de kan også hjælpe de, der oplever sprogbarrierer.

Torsdag fra klokken 10-13 er både Den Frie Rådgivning og borgerservice til stede.

- Alle borgere skal have samme muligheder, så der har vi en forpligtigelse til at hjælpe hele vejen rundt, og jeg føler projektet her kan være med til at skubbe i den rigtige retning, siger borgerservicemedarbejder Jan Larsen.

Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Uheld på motorvej skaber kø og forlænget rejsetid

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 17.33

Uheldsstedet er nu ryddet, og trafikken glider normalt igen.

Der er sket et færdselsuheld på E20 Fynske Motorvej ved afkørsel 51 Odense S i vestgående retning, hvilket forårsager kødannelse

Det fremgår af Vejdirektoratets trafikkort, og Fyns Politi uddyber over for TV 2 Fyn.

- To biler er kørt sammen, med var i stand til at køre over i nødsporet, siger vagtchef Johni Müller og tilføjer, at der udelukkende er tale om materiel skade. Ifølge vagtchefen er der kødannelse i begge retninger.

Sammen med redningsmandskab har Fyns Politi en indsatsleder på stedet.

Bilister på strækningen kan forvente forlænget rejsetid på mellem 10 og 30 minutter.

Der vil blive ryddet op i løbet af torsdag eftermiddag, og normal trafikafvikling forventes efter myldretiden.

I går kl. 15:37
Fyn
Sophie Gommesen

Lukning af Skibhusvej og nedsat hastighed på store veje kan stoppes - nyt lovforslag er en bombe

LYT
Del
Link
kopieret!

En kommende lukning af et af Odenses største trafikknudepunkter - Skibhusvej - kan blive tvunget til at blive rullet tilbage, inden den er sat i værk. Det samme gælder en lang række planlagte hastighedsnedsættelser på Odenses større veje.


Det skyldes et nyt lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring. Forslaget betyder kort sagt, at kommunerne får lov at bestemme, hvad de vil med deres veje - så længe de overholder en række nye grænser, som staten nu bestemmer.


Det er at indskrænke selvstændigheden og kan blive et stort problem for mobilitetsplanen i Odense Kommune, siger rådmand.


Lovforslaget vil indskrænke det kommunale selvstyre og retten til, at kommunerne selv kan bestemme over hastighedsnedsættelser på veje, lukning af veje og ensrettelse af veje ifølge klima- og miljørådmand i Odense, Tim Vermund (S).


- Jeg er voldsomt bekymret over det lovforslag. Det er en kæmpe indskrænkning for os kommuner, og hvad vi kan gøre og beslutte om vores veje, om hvor vi kan sænke hastighed og omdirigere trafik, siger han.


Dermed er lovforslaget også en gigantisk bombe under Odense Kommunes mobilitetsplan, der skal reducere Odenses CO2-forbrug med 100.000 ton i 2030.


- Det er rigidt

Den konservative by- og kulturrådmand, Søren Windell, synes også, forslaget er problematisk.

- Det er godt for Skibhusvej, men skidt for det kommunale selvstyre. Det her lovforslag begrænser jo kommunens muligheder for byudvikling. Det er rigidt, og jeg er imod det selvom det er et godt forsvar mod venstrefløjens antibilisme, siger han og tilføjer.

- Det ville være bedre, hvis den sunde fornuft indfandt sig hos partierne i Odense Byråd, og vi selv fandt ud af, at Skibhusvej ikke skal lukkes.

Hver dag kører 8.000 biler gennem den sydlige del af Skibhusvej. Det er planen, at den i foråret lukkes og omdannes til cykelgade. Men i regeringens lovforslag lægges der op til, at kun veje med under 1.000 bilister i døgnet kan afspærres - og dermed ikke Skibhusvej.

Cykelgaden er en del af Odense Kommunes såkaldte mobilitetsplan, der har to mål: At flere skal bo og færdes i bymidten, og at CO2-forbruget reduceres.

Kommunen har planer om, at fartgrænsen skal sænkes til 30 kilometer i timen på hele vejnettet inden for Ring 2. Det vil reducere CO2-forbruget med 17.000 ton årligt. Mobilitetszoner, hvor man lukker for gennemkørende trafik såsom med Skibhusvej, oppebærer 33.000 ton per år.

Dermed er to væsentlige elementer i mobilitetsplanen potentielt sat ud af spil. 

En bombe under mobilitetsplanen

I Københavns Kommune har man allerede udfærdiget et notat, der beskriver konsekvenserne af det nye lovforslag. Konsekvenser, som efter al sandsynlighed også vil gælde i Odense Kommune.

Lovforslaget giver kommunerne mulighed for at træffe færdselsmæssige beslutninger om vejes indretning og udnyttelse, men indfører samtidig en række nye objektive betingelser for blandt andet hastighedsgrænser, ensretninger og vejafspærringer. Noget, som begrænser kommunerne i høj grad, mener Tim Vermund.

- Forslaget vil gøre det umuligt for os selv at bestemme, hvilke veje vi vil sætte hastigheden ned på. Det vil have en vidtgående betydning for alle kommunernes mulighed for at gøre noget ved trafik. Det er vi rigtig bekymret for.

Han kalder det et indgreb i kommunernes selvstyre og muligheder for selv at bestemme. Og han stiller sig uforstående overfor, hvis regeringen virkelig mener, at det er en god ide.

- Jeg håber virkelig, at de besinder sig, fordi det har meget meget vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke det bliver standset.

Tim Vermund er nu bekymret for, hvordan det stiller kommunens mobilitetsplan.

Ifølge forslaget er det blandt andet veje, hvor der i gennemsnit kører 4.000 biler i døgnet, som kommunen med forslaget ikke må sænke hastigheden på. I forslaget lyder det også, at der på 88 procent af Odense Kommunes veje kører under 4.000 biler i døgnet, hvorfor de i princippet gerne må reguleres med hastighedsnedsættelser af kommunen selv.

Minister tager til genmæle

Men den køber rådmand Tim Vermund ikke. For det ikke nødvendigvis de veje, som kommunen vil lave ændringer på. Han mener, det er logik, at kommunerne bedst ved, hvor der er behov for lukning af veje, hastighedsnedsættelser og andet.

- Det er jo os, der bor her i byen, der ved noget om, hvordan trafikken påvirker vores hverdag. Det vil være meget klogere at få gennemgående trafik rundt om byen. Vi har klimaambitioner og mål for, hvordan vi skaber en grønnere by. Det er noget, de vil tage fra os.

TV 2 Fyn har foreholdt transportminister Thomas Danielsen (V) kritikken fra de to rådmænd.

- Forslaget fjerner en række bureaukrater i det offentlige, mens målet er det samme: At sikre vigtige færdselsårer holdes åbne og sikre fremkommelighed. Jeg glæder mig til at læse høringssvarene, skriver ministeren i en kommentar til TV 2 Fyn.

Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

OB ydmyget i lunken sæsonoptakt

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom spydspids Luca Kjerrumgaard bragte OB foran efter 24 minutters spil, kunne det ikke afholde dagens modstander AGF fra at ydmyge fynboerne.

Træningskampen, der blev spillet torsdag eftermiddag, endte 4-1 til jyderne, der scorede to mål i hver halvleg. AGF huserer til daglig i landets bedste fodboldrække, så på papiret var klubben fra Aarhus favoritter inden opgøret.

Der er derfor ikke tale om den mest optimale optakt til anden halvsæson af NordicBet Liga, der begynder 21. februar klokken 19, hvor OB gæster Hillerød Fodbold.

Øens hold har dog endnu et par kampe til at opbygge momentum. 24. januar gæster fynboerne Silkeborg IF, og 30. januar gælder det FC Fredericia på udebane.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her