Et kig i spåkuglen: Intet er afgjort, selvom meget peger på sejr til Kenneth Muhs

Venstres landspolitiske tilbagegang og uroen på højrefløjen er ukendte jokere til kommunalvalget i Nyborg, hvor valget kan ende med at blive mere spændende end først antaget.

ANALYSE: Det er ikke længe siden, at fagmediet NB-Kommune slog fast, at det kun er Kasper Ejsing Olsen fra Kerteminde, der er på vippen, når borgmesterposterne skal deles ud på Fyn.

Kenneth Muhs i Nyborg sidder sikkert på posten i Nyborg, lød analysen.

Men det kan blive mere spændende i Nyborg, end det umiddelbart ser ud til på papiret.

I hvert fald er det ikke sikkert, at Venstre helt per automatik genvinder de 13 mandater fra 2017, der gav partiet absolut flertal med et mandats overvægt.

261400-2da2ba1f.jpeg
261400-2da2ba1f.jpeg
V
Venstre
Kenneth Muhs
Født 14/12/1972 i Nyborg

In mente bør være, at det sidste mandat til Venstre, som Martin Huus fik ved kommunalvalget i 2017, blev leveret i valgforbund med Konservative, som ikke kom ind.

Konservative var altså med til at give Huus med 97 personlige stemmer pladsen frem for en konservativ.

Konservtive fik blot 291 stemmer, og var dermed langt fra næsten 750 stemmer, som et mandat kostede.

Prisen for et mandat er afhængig af, hvor mange der stemmer, og de fleste skal have listestemmer - altså stemmer på partiet for at få en byrådsplads. De får ikke i sig selv personlige stemmer nok.

Nye alliancer

Ved kommunalvalget denne gang kommer Konservative ikke til at lægge stemmer til et Venstre-mandat. For Konservative er i valgforbund med Nye Borgerlige og Liberal Alliance, men støtter dog Kenneth Muhs som borgmester.

De Konservative håber helt åbenlyst på, at Pape-effekten når til Nyborg og blæser Michael Gertsen, partiets spidskandidat, ind i byrådet – og gerne med en følgesvend.

Men det er ikke altid, at Christiansborgs valgvinde blæser ud i provinsen, og partiets spidskandidat i Nyborg skal præstere noget mere og bedre end de 13 stemmer, han fik ved valget i 2017. Det skal partiet også.

Dansk Folkeparti er undervejs i valgperioden blevet halveret fra 2 til 1.

Carsten Kudsk, der er 1. viceborgmester, blev først medlem af De Lokalnationale og er nu med i partiet Vi Lokale Demokrater med blandt andet Knud Ahrnkiel – også en frafalden DF’er fra Kerteminde.

Både DF og Kudsk er i valgforbund med Venstre.

Og den frafaldne Carsten Kudsk kan lidt paradoksalt komme Dansk Folkparti og også Venstre til gode, hvis Kudsk ikke kommer ind med sit nye parti.

Hans bedste resultat er 555 personlige stemmer, så han skal håbe på et febervalg nu, hvor han ikke har Dansk Folkepartis listestemmer til at fylde op med.

En spildt stemme på Carsten Kudsk kan altså lande hos Venstre eller Dansk Folkeparti.

Selv om Kenneth Muhs ifølge NB Kommunal sidder sikkert i sadlen og er en utrolig populær borgmester, har han kriller i maven op til dette kommunalvalg. Han blev fynsk topscorer ved det seneste valg, hvis man ser på, hvor mange personlige stemmer han fik i forhold til alle afgivne stemmer.

Topatlét

5.511 personlige stemmer fik Muhs i alt – svarende til 66 procent af alle Venstres stemmer i kommunen.

Men ligesom en topatlet bliver målt på sin seneste toppræstation gælder det samme politikere.

For borgmesterens popularitet er både Venstres styrke og akilleshæl.

For hvad nu hvis Venstres nedtur på Christiansborg rammer Nyborg med blot et vindpust.

Kenneth Muhs trak 7 ud af Venstres 13 mandater i Nyborg i 2017, og selv om den nuværende borgmester er i politisk topform, hvad så med de øvrige kandidater på listen – ingen af dem kunne komme i byrådet på deres personlige stemmetal.

50468-58435d2b.jpeg
50468-58435d2b.jpeg
a
Socialdemokratiet
Sonja Marie Jensen
Født 13/7/1994

Socialdemokratiet håber på, at Sonja Marie Jensen, der er gryende politiske stjerne, som har bevågenhed hos moderpartiet helt ind på Christiansborg, måske kan gøre en forskel for partiet, og det er der i den grad også behov for.

For mens Venstre gik frem med 16 procent i 2017, gik Socialdemokratiet tilbage med 8 procent.

Socialdemokraterne, der frem til borgmesterkuppet i 2013 havde siddet på magten i generationer i Nyborg, blev direkte ydmyget i 2017, hvor Venstre vandt alle valgsteder over Socialdemokratiet – selv på de store valgsteder i Nyborg.

Sonja Marie Jensen taler til mange unge vælgere, og der er stor sandsynlighed for, at hun får et rigtig godt personligt valg nu, hvor hun er spidskandidat.

Hendes forgænger Vibeke Ejlertsens 1321 stemmer i 2017 må være inden for rækkevidde.

I 2017 fik Sonja Marie Jensen 637 personlige stemmer.

Håndklædet i ringen

Uden helt at kaste håndklædet i ringen til Venstre taler partiet dog helt åbent om, at Sonja er ung og har et skud mere i bøssen i 2025.

Meget ved dette valg afhænger af, hvilken dagsorden, der bliver den dominerende.

Byggeriet på Lynfrosten-grunden har givet Venstre rigtig meget modvind. Alle andre partier end Venstre vil have renset op på grunden, inden der bygges nye butikker.

Ældreplejen er som i mange andre kommuner et centralt emne, men udfordringerne er de samme: rekrutterings-problemer og et stigende antal ældre, der belaster økonomien.

Det er svært at sætte en rigtig hård kant på det emne.

Blå blok kan til gengæld henvise til en rigtig sund økonomi, lav ledighed, kommende store anlægsprojekter og godt gang i boligbyggeriet i store dele af kommunen.

Og alle budgetforlig har haft bred tilslutning af alle partier.

På minus-siden er til gengæld problemer med at skabe nye arbejdspladser i kommunen og en stagnation i indbyggertallet.

Oversigt

    Oversigt