Gymnasieelev fra Syrien bør blive i Nyborg, mener hveranden dansker

Den syriske flygtning Aya Abo Daher skal hjemsendes. Men hver anden mener, at hun bør have lov til at blive.

Den syriske gymnasieelev Aya Abo-Daher, der bor med sin familie i Nyborg, skal sendes ud af landet. Sådan lød beskeden fra Udlændingestyrelsen i starten af april.

Siden har både klassekammerater og danskere landet over kæmpet for, at hun må blive. Og mere end halvdelen af de adspurgte i en ny målingen foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau bakker op.

Samtidig mener 26 procent af de adspurgte dog, at hun ikke bør blive, mens 24 procent er i tvivl.

19-årige Aya Abo Daher er flygtning fra krigen i Syrien. Hun kom til Danmark i 2015, har lært dansk og kan blive student til sommer.

Men hun har ikke fået forlænget sin opholdstilladelse og skal derfor meget mod sin vilje sendes tilbage til Syrien.

- Jeg er ikke et eksperiment. Vil de sende os derhen og se, om vi dør eller ej? sagde Aya Abo Daher til TV 2 Fyn 2. april.

Resultat overrasker

Sagen har skabt stor politisk opmærksomhed. Regeringens støttepartier vil have bremset udvisningen, mens regeringen afviser at give særbehandling.

Ifølge Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, har der tidligere været personsager, der har ændret den givne politik.

- Det mest oplagte eksempel er den såkaldte Mint-sag, hvor det også var udlændingelovgivningen, der var i fokus. En pige fra Thailand stod til at skulle udvises, men da der så kom medieopmærksomhed på den sag, blev reglerne ændret, så hun kunne blive, siger Rune Stubager.

quote Det overrasker mig faktisk. Det er noget, der rækker langt ud i de store partiers vælgerkorps også

Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet

- Generelt er det sådan, at vi alle sammen har lidt nemmere ved at forholde os til de politiske spørgsmål, når der kommer konkrete personer på.

Han er dog overrasket over, at hver anden dansker mener Aya Abo Daher bør blive i landet, når "man ser på opbakningen til den stramme udlændingepolitik på Christiansborg".

- Det overrasker mig faktisk. Det er noget, der rækker langt ud i de store partiers vælgerkorps også, siger han.

Mere end 100 elever demonstrerede

Blandt skolens andre studerende og rektor har der også været bred enighed om, at det ikke kunne være rigtigt, at Aya Abo Daher skal sende tilbage til Syrien.

Ifølge rektor Henrik Vestergaard Stokholm er der tale om symbolpolitik.

- Jeg er rektor for mennesker af kød og blod, og det er også min opgave at passe på mine elever og lære dem om menneskerettigheder, om demokrati og så videre. Jeg synes, at der er nogle ting her, som ikke er okay, sagde han, da nyheden kom frem.

Onsdag drog mere end 100 af skolens elever forsynet med bannere og skilte mod Christiansborg for at demonstrere mod regeringens beslutning.

Målet var, at Aya Abo Daher og andre syrere får lov at blive i Danmark, fortalte arrangøren Rahima Abdullah. 

- Vores håb er, at der bliver sat fokus på Ayas historie, men også på alle de andre, som har gjort alt for at blive en del af Danmark, men nu risikerer at blive udvist til et diktatur eller fortsætte deres liv i et udrejsecenter, sagde hun inden afgang.

- Det her handler om liv og død, og de unge mennesker risikerer at blive slået ihjel. 

Flere end 100 personer demonstrerede onsdag foran Christiansborg.
Flere end 100 personer demonstrerede onsdag foran Christiansborg.


Uddannelse skal spille en rolle

Målingen viser, at 50 procent af de 259 respondenter, der vil stemme på Socialdemokratiet, mener Aya Abo Daher bør blive.

Det samme vil 44 procent af Venstres 76 vælgere i målingen, mens det i begge vælgerkorps er over hver femte, der er i tvivl.

Samtidig viser målingen, at lidt over halvdelen af de adspurgte mener, at uddannelse bør spille en rolle i forhold til, om man skal sendes tilbage til sit hjemland eller ej.

Netop det har de radikale foreslået på baggrund af sager som Aya Abo Dahers. Partiet mener, at der skal laves en ordning, der er inspireret af erhvervsordningen. Den gør, at hvis man som flygtning har arbejdet to år i samme job, kan man ikke sendes ud af landet.

22 procent er uenige i, at uddannelse bør spille en rolle.

Regeringen har indtil videre afvist at ændre på den nuværende praksis, hvor syrere, der ikke er personligt forfulgt, kan hjemsendes til Damaskus-området.

Målingen

Oversigt

    Oversigt