Nyborg Slot er klar - men ikke til gæster: Venstre har mistet tålmodigheden

Nu fremsætter Venstre et beslutningsforslag til Folketinget om en anlægslov. De mener, at kulturministeren løber fra sit tilsagn i forbindelse med Nyborg Slot.

Nyborg Slot har længe været lukket, men nu er håndværkerne ved at være  færdige med den indvendige renovering af slottet.

- Det (Nyborg Slot red.) er ikke længere en ruin. Nu kan man se, at det er en kongelig residens, og at det er datidens Christiansborg, hvor det danske parlament mødtes før i tiden, fortæller Erland Porsmose, direktør for Østfyns Museer. 

Slotsprojektet blev godkendt i 2019 af Slots- og Kulturstyrelsen.

Alligevel har slottet har ikke mulighed for at slå dørene op for publikum. Det er ikke coronavirussen, der stopper dem, men derimod en manglende formidlingsfløj på slottet. 

Den er nemlig ikke bygget endnu, og uden det nye publikum kan gæster derfor ikke komme ind på for at se slottet, fortæller Erland Porsmose til stor frustration.

quote Det er jo helt grotesk, at vi har den situation, hvor slottet er færdigt indvendigt, men ingen må komme ind og se det. Det kan vi simpelthen ikke leve med

Erling Bonnesen (V)

- Glæden over, at slottet i dag står fuldstændig og renoveret indvendig, er stor. Det er fantastisk flot, fortæller Erland Porsmose og fortsætter:

- Men glæden blandes med malurten over, at det nye byggeri (formidlingsfløjen red.) jo skulle have været opført samtidigt, så vi i 2021 kunne invitere folk indenfor.

Ifølge Erland Porsmose kan man ikke invitere nogen indenfor, fordi der er flere sikkerhedsforanstaltninger på slottet, som endnu ikke er opfyldt. 

Det involverer heriblandt mangel af flugtveje, adgangsforhold, sikkerhedsforhold som hører sig til på et modtagelsescenter for besøgende gæster, uddyber Erland Porsmose.

quote I bedste fald går der fire år, før det er virkelighed. Og så har slottet været lukket i otte år

Erland Porsmose, direktør for Østfyns Museer.

Nyt forslag 

Erland Porsmose er ikke den eneste, der ikke er tilfreds med den manglende formidlingsfløj. Venstres Erling Bonnesen har også svært ved at se meningen med, at Nyborg Slot endnu ikke er klar til at tage imod gæster.

- Det er jo helt grotesk, at vi har den situation, hvor slottet er færdigt indvendigt, men ingen må komme ind og se det. Det kan vi simpelthen ikke leve med, fortæller Erling Bonnesen (V).  

Derfor har Erling Bonnesen og Venstre nu fremsat et beslutningsforslag til Folketinget for at få færdiggjort projektet hurtigst muligt med en formidlingsfløj.  

- Det er stærkt kritisabelt, at kulturministeren og socialdemokraterne nu løber fra det tilsagn, de har givet, om at bakke op om en anlægslov, for at vi kunne få gennemført Nyborg slotsprojektet hurtigst muligt, siger Erling Bonnesen (V). 

Med den nuværende lovgivning fortæller Erland Porsmose, at der er lange udsigter til at Nyborg Slot kan slå dørene op for publikum. 

- I bedste fald går der fire år, før det bliver til virkelighed. Og så har slottet været lukket i otte år, siger Erland Porsmose.

Efter den originale plan skulle projektet om Nyborg Slot stå helt færdigt i 2023.

I videoen nedenfor kan du få et smugkig ind i de nyrenoverede lokaler på Nyborg Slot:

Mette Ladegaard Thøgersen, leder af Kulturhistorisk afdeling og Nyborg Slot, viser rundt.
Fotograf: Redigering: Ole Holbech
Oversigt

    Oversigt