Butikker melder sig ud af cityforening i protest efter tv-interview

Flere medlemmer af City Odense er så utilfredse med direktør Peter Bøgholms udtalelser om mobilitetsplanen, at de enten har meldt sig ud eller overvejer at melde sig ud af foreningen.

På få dage er medlemstallet i Odense City skrumpet ind.

Mindst to af de i alt 198 butikker, hoteller og virksomheder i landets tredjestørste by er så utilfredse med city-direktør Peter Bøgholms nylige udtalelser om kommunens store mobilitetsplan, der skal reducere CO2-udledningen i byen med 100.000 tons inden 2030 alene fra trafikken, at de har valgt at melde sig ud. 

Planen, der blev præsenteret for to uger siden af et flertal i byrådet, betyder, at hastigheden bliver sat ned til maksimalt 30 km/t på veje indenfor Ring 2, og der bliver lavet forsøg med såkaldte trafikøer, som medfører ensretning og spærring af veje.

Peter Bøgholm udtalte i sidste uge til TV 2 Fyn, at han ikke så problemer i den nye mobilitetsplan.

- Der er blevet malet et billede af, at det bliver besværligt at komme ind til bymidten. Men det tyder intet på. Tvært imod tyder det på, at det bliver lige så nemt som hidtil at komme herind, sagde Peter Bøgholm.

Siden sendte han en mail ud til sine medlemmer, hvor han fortæller, at han føler sig misforstået i interviewet.

Men mindst to af byens butikker har nu taget konsekvensen for direktørens udtalelser. Og mindst én overvejer at melde sig ud.

quote Det er os, der bor inde i byen. Det er os, der kan mærke det, og det er os, der skal betale huslejen

Emil Rasoulinia, restauratør og indehaver af Café Froggys

Emil Rasoulinia er restauratør og indehaver af Froggys Café i Odense. Han er bekymret for, at den nye mobilitetsplan vil medføre færre gæster i bymidten, og derfor er han uenig med Peter Bøgholm i mobilitetsplanens betydning for handelslivet i centrum. 

- Jeg overvejer kraftigt at melde mig ud af foreningen i protest, siger Emil Rasoulinia. 

Emil Rasoulinia er indehaver af Café Froggys. Han overvejer at melde sig ud af Odense City.
Emil Rasoulinia er indehaver af Café Froggys. Han overvejer at melde sig ud af Odense City.

Han mener, at Peter Bøgholm ikke taler medlemmernes sag.

- Jeg har generelt været glad for at være medlem af cityforeningen, men med de udtalelser, der har været de sidste par dage, så er jeg bekymret for, om der bliver talt for vores synspunkter, eller det er personlige synspunkter, siger Emil Rasoulinia.

- Derfor har jeg gjort mig nogle overvejelser, og hvis det er de tanker, og den baggrund, der ligger bag, så har jeg ikke lyst til at være medlem af cityforeningen, fortsætter han.  

Emil Rasoulinia frygter, at mobilitetsplanen vil gøre det mere besværligt at komme ind til byen, og at det vil betyde færre besøgende i bymidten. 

- Vi har haft rigeligt med udfordringer i centrum. Specielt efter syv år med vejarbejde på grund af letbanen, som har gjort det besværligt for folk at komme ind til byen, siger han. 

Ud over at reducere CO2-udledningen, skal mobilitetsplanen også give 25 procent flere besøgende i bymidten i 2030 blandt andet ved at forbedre adgangen for cyklister og kollektiv transport. Emil Rasoulinia tror dog ikke på, at det kommer til at ske. 

- Det er ikke fordi, politikerne mener noget ondt, men jeg tror, at vi også skal se de med andre briller og lytte til de erhvervsdrivende. Det er os, der bor inde i byen. Det er os, der kan mærke det, og det er os, der skal betale huslejen, siger han.

Guldsmed føler sig ikke repræsenteret

Der er også skuffelse over citydirektørens udtalelser hos en anden forretningsdrivende i byen igennem mange år. 

Poul Hytteballe har siden 1996 drevet guldsmeden Hytteballe Antik fra en ældre ejendom i Nørregade. Han har allerede meldt sig ud af cityforeningen, efter at han hørte Perter Bøgholm udtale sig til TV 2 Fyn om mobilitetsplanen. 

- Efter den udtalelse, som jeg så ved en ren tilfældighed, mener jeg ikke, at han varetager mine og mange andre erhvervsdrivendes interesser. Han repræsenterer os ikke, siger Poul Hytteballe, der kalder udtalelserne "tonedøve".    

Tøjbutik vil også forlade forening

Der er også andre, der har taget Peter Bøgholms udtalelser ilde op. 

Allerede i sidste uge sagde indehaveren af tøjbutikken 3 Trin Ned i Nørregade, Kim Kristensen, at han, efter at han havde hørt direktørens udtalelser, ville melde sig ud af foreningen.

- Vi er af den opfattelse, at mange af de forretningsdrivende i Odense city ønsker bedre adgangsforhold for vores kunder, så vel om man kører i el-, benzin- eller dieselbil, sagde Kim Kristensen til TV2 Fyn.

- Vi går ikke ind for forskelsbehandling på baggrund af, hvilket slags køretøj man har til rådighed (rig eller fattig). Vi står langt fra hinanden, cityforeningen og 3 Trin Ned, hvad dette angår, fortsatte han.

3 Trin Ned bekræfter over for TV 2 Fyn, at de har meldt sig ud.

Mobilitetsplanen, der blev indgået forlig om 22. november har to overordnede målsætninger. Det ene er, at den samlede CO2-udledning fra transport reduceres med 46 procent. Det andet er, at byens liv udvikles, at det er attraktivt at drive forretning med adgang til byen og bymidten i bil. Og at der i 2030 bor og færdes 25 procent flere mennesker indenfor Ring 1 sammenlignet med i dag. Forligspartierne er enige om, at planen ikke er lykkedes, før begge målsætninger er opfyldt.

TV2 Fyn har forsøgt at en kommentar fra Peter Bøgholm, men han har ikke vendt tilbage på henvendelserne.  

Oversigt

    Oversigt