Flaget var hejst: Nu vender eleverne i Vollsmose tilbage i skole

Efter flere dage med dalende coronasmitte, kan de to skoler i Vollsmose igen lukke elever ind i klasseværelserne.

Mens elever landet over for længst er startet op med den fysiske undervisning igen, har børnene i Vollsmose måttet vente.

Siden jul har de ældste elever i Odense-bydelen ikke sat deres fødder i klasseværelset, og de yngste nåede kun at starte op i en uge, inden de blev sendt hjem igen.

Men torsdag morgen var flaget hejst på Abildgårdskolen. Efter flere dage med faldende smittetal, kunne bydelens to skoler igen byde eleverne indenfor til undervisning.

- Det er en stor opgave for os. Vi er glade, og vi gør det til en festdag. Men nu begynder hverdagen jo også at melde sig i forhold til alle de udfordringer og opgaver, der er, siger Allan Feldskou, der er skoleleder på Abildgårdskolen og H.C. Andersen Skolen.

quote I stedet for at sidde foran en skærm hele tiden, kan vi møde vennerne og læreren i rigtig live og have rigtig time.

Anab Abiwahab

Foruden eleverne fra 0.-9. klasse vender de allermindste også tilbage i forårs-SFO, der skal gøre dem klar til at starte i skole efter sommerferien.

Står med fagligt efterslæb

En af de elever, der har glædet sig til at komme i skole torsdag, er Anab Abiwahab, der går i 4.a på Abildgårdskolen.

De sidste måneder har hun som mange af sine kammerater tilbragt skoledagen hjemme foran computeren, og det har til tider givet anledning til hovedpine, der har gjort det svært at følge med.

Derfor var udsigten til idrætsundervisning og løb under åben himmel noget, som bragte smilet frem.

-  I stedet for at sidde foran en skærm hele tiden, kan vi møde vennerne og læreren i rigtig live og have rigtig time, siger Anab Abiwahab.


Skoleleder Allan Feldskou oplever også, at mange elever har været særligt udfordrede af at blive undervist hjemme. Selvom lærerne har gjort sig umage for at finde på kreative måder at undervise på, tror han, det har efterladt et fagligt efterslæb.

- Der er jo børn, der ikke har lært det, de skulle, i de sidste fire måneder. Her skal vi have afdækket, hvad det er for et læringstab, der er tale om, og så skal vi have lavet en særlig håndholdt indsats i forhold til dem, siger han.

Var tæt på at lukke ned

Så sent som i fredags var Vollsmose ellers tæt på at lukke ned som følge af den nye Christiansborg-aftale, der tillader lokale nedlukninger helt ned på sogneniveau.


Henover weekenden er smitten imidlertid faldet så meget, at området i dag er langt fra en nedlukning. Tirsdag nåede incidenstallet i Vollsmose-firkanten ned på 196,9, hvilket var det laveste niveau, man havde målt siden midten af februar. I hele sognet, der også tæller husstande uden for firkanten, var incidenstallet 237.

Siden da er tallet fortsat med at falde. Den seneste opgørelse fra onsdag viser, at incidenstallet i Vollsmose Sogn ligger på 174.

Sådan er kriterierne for nedlukning

Tager mange forholdsregler

Selvom tallene bevæger sig i en positiv retning, er skoleleder Allan Feldskou bevidst om, at der ikke skal mange fejltrin til, før smitten stiger.

Derfor er genåbningen af Abildgårdskolen og H.C. Andersen Skolen forbundet med afstand, afspritning og andre forholdsregler, der skal hjælpe med at mindske smittespredningen.

- Vi har delt alle klasser op som fuldstændig selvstændige enheder, og vi har måttet ændre lidt i lærerbemandingen, så der er færre lærere omkring den enkelte klasse, forklarer Allan Feldskou.


I de kommende måneder vil skolen også være opmærksomme på at tale åbent med både forældre og elever om smitten, og en stor del af undervisningen kommer til at foregå udendørs.

Hvor stammer tallene fra?