I det fynske folks tjeneste

Fyn har fået endnu et ghettoområde

Solbakken i Odense er tilbage på listen over fynske ghettoområder. Vollsmose og Byparken i Svendborg er fortsat på listen.

Vollsmose er fortsat på listen over ghettoområder. Foto: Malte Kristiansen, Scanpix

Den såkaldte ghettoliste over belastede områder indeholder tre fynske områder. Det oplyser Transport-, Bygning- og Boligministeriet.

Ud over Vollsmose i Odense og Byparken/Skovparken i Svendborg er Solbakken i Odense tilbage på listen. Området har tidligere været på ghettolisten.

Fælles for Vollsmose og Byparken/Skovparken  er, at over halvdelen af beboerne står uden for arbejdsmarkedet. Til sammenligning er det 42,1 procent i Solbakken, der ligger tæt på Vollsmose. 

Ghettoområderne i Vollsmose og Svendborg har dermed det højeste antal af beboere uden for arbejdsmarkedet på landsplan.

Sådan bestemmes et ghettoområde

På landsplan er der i år 25 almene boligområder på listen. Fire af områderne er nye, heriblandt altså Solbakken i Odense.

Antallet af udsatte boligområder er uændret i forhold til 2015. Regeringen forsøger dog at nedbringe antallet.

- Der findes allerede en lang række værktøjer i den eksisterende lovgivning, som vi kan gøre brug af, når vi sammen med kommunerne og boligselskaberne skal tage hånd om de udfordringer, de udsatte boligområder står overfor, siger transport- bygnings og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse.

Beboeres indkomst, etnicitet og straffeattest er med til at afgøre, om et boligområde ryger på ghettolisten.

 

Ghettoområder

De boligområder, der kommer på listen, er almene boligområder med mindst 1000 beboere, der opfylder tre ud af fem kriterier.

De fem kriterier er:

 - Mere end 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
 - Mere end 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.
 - Mere end 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit af de seneste to år.
 - Mere end 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
 - Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens.
 - Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være 55 procent lavere end gennemsnittet for regionen.