I det fynske folks tjeneste

Ingen adgang på restauranter: Jan og Jon må igen lukke for gæster på Bondestuen

Jan Arentoft og Jon Tølbøll fulgte opmærksomt med, da regeringen lukkede deres restaurant Bondestuen ned igen. De håber, at folk fortsat vil bakke op.

00:47

Hos restaurant Bondestuen i Odense håber de på opbakning fra folk. Video: Flemming Ellegaard

Regeringen præsentede mandag endnu engang nye restriktioner i kampen mod coronaen. Restriktionerne rammer Odense, Aarhus og 36 kommuner på Sjælland, hvor smitten med covid-19 er steget voldsomt.  

Og endnu engang stod restauranter, caféer og barer for skud. 

Det bliver en stor omsætning, som vores sted går glip af i den måned her

Jan Arentoft, medejer, Restaurant Bondestuen

De skal nemlig holde lukket fra onsdag 9. december 2020 til søndag 3. januar 2021. 

- Nu skal vi have arbejdshandskerne på for at se, om vi igen kan komme op og få luft. Hver gang føler man, at man ryger under vandet og skal kæmpe for at komme op og få luft. Vi får fuldt booket, og så kommer der nye restriktioner, og så skal vi tømme kalenderen igen, siger Jon Tølbøll, der er medejer af Restaurant Bondestuen i Odense. 

Læs også Forstå nedlukning af Odense: Flest smittede i Vollsmose og blandt unge

Sammen med en af restaurantens andre medejere, Jan Arentoft, fulgte de med, da regeringen præsenterede de nye corona-tiltag. Og selvom det ikke kommer som en stor overraskelse, rammer dagens udmelding hårdt. De næste to weekender skulle Bondestuen have været fyldt med mennesker og julestemning.

Men det er nu aflyst. 

- Det bliver en stor omsætning, som vores sted går glip af i den måned her, siger Jan Arentoft.

Håber på opbakning

Nu går arbejdet med at klare endnu en nedlukning igen igang for ejerne af Bondestuen. Og her håber Jan Arentoft, at alle dem, der har arrangementer, vil udsætte dem i stedet for at aflyse. 

- På Bondestuen har vi rigtig mange mennesker, der bakker op omkring os og har gjort det hele tiden. Men hvor lang tid kan vi blive ved med at bede om deres opbakning?, spørger Jon Tølbøll.

Læs også Caféejer med udsigt til nedlukning: - For helvede, det er uretfærdigt

Mens gæster ikke har lov til at spise eller drikke deres varer i restauranter, caféer og barer før i det nye år, er det fortsat muligt at hente takeaway. 

Det regner medejerne dog ikke med bliver en mulighed for deres kunder.

- Vores køkken er ikke gearet til takeaway, så det bliver nok svært for os. Vi undersøger selvfølgelig muligheden, men jeg tror, det bliver svært, siger Jan Arentoft.

Kompensation skal udbetales nu

Hos hotel- og restaurantionsbranchen Horesta forventer man også, at den nye omgang med coronarestriktioner bliver hård. 

- Folk hænger i med det yderste af neglene. Og det her gør det ikke mindre alvorligt, siger Sten Slot, der er formand for Horesta i Region Syddanmark. 

Derfor opfordrer han til, at kompensationen udbetales hurtigst muligt. Ifølge Sten Slot mangler flere virksomheder stadig at få udbetalt penge tilbage fra august. 

Og muligheden for takeaway er ikke nok for restauranterne. 

- Der er jo masser af medarbejdere, der skal sendes hjem - blandt andet tjenerne. Og takeaway kan slet ikke opveje den omsætning med drikkevarer, og hvad der ellers følger med, når man er ude at spise, forklarer Sten Slot. 

Læs også Skoleelever sendes hjem igen: - Det betyder rigtig meget for os at være i skolen