Levende og døde babyer fødes side om side - men det skal være slut, mener politikere

Efter flere mødre til dødfødte børn de seneste dage er stået frem hos TV 2 Fyn, vil flere politikere nu gøre noget ved de fysiske rammer på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital.

Det er ikke godt nok at vente på, at Nyt OUH bliver klar, før der er en løsning, som skærmer forældre med dødfødte børn fra forældre med levende fødte børn.

Det mener flere regionsrådspolitikere, som nu vil løfte sagen i Regionsrådet, efter at TV 2 Fyn de seneste dage har sat fokus på, at forældre indlægges på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital side om side - uanset om deres babyer er levende eller døde.

Ifølge chefjordemoder Anette Lund Frederiksen er det et spørgsmål om, hvad de fysiske rammer på OUH tillader.

- Der er tale om et ældre sygehus, og når først Nyt OUH åbner i løbet af det kommende år, får fynske forældre mulighed for et separat afsnit, hvis det værst tænkelige skulle ske for dem.

Men det vil Dansk Folkepartis Carsten Sørensen ikke vente på.

- Jeg er uenig med dem, at vi skal vente. Nyt OUH bliver hele tiden skubbet, og den tidshorisont kan vi slet ikke regne med. Vi bliver nødt til at gøre noget akut nu, siger han og fortsætter:

- Når vi har fået for sent fokus på vigtigt et område, så skal vi løse det her problem nu. Det er en voldsom belastning, for de her forældre at ligge på sådan en afdeling.

Roya Moore fra De Konservative deler samme holdning. 

- Det er absolut ikke spild af penge at bruge penge på det nu. Vi taler om konsekvenser af ubehandlet sorg. De her forældre har ret til de bedste forhold. Vi giver dem traumer ved at blande dem med lykkelige forældre. Det er simpelthen ikke menneskeligt, at vi placerer dem samme sted, hvor lykkelige forældre færdes med nyfødte børn, siger hun. 

Marie Czerepowicz fødte i januar sin søn Storm, der var død ved fødslen. Sammen med sin mand Stefan Czerepowicz har hun sorgorlov de næste fem måneder.
Marie Czerepowicz fødte i januar sin søn Storm, der var død ved fødslen. Sammen med sin mand Stefan Czerepowicz har hun sorgorlov de næste fem måneder.
Foto: Joakim Blomsterberg Olsen

- Det gør mig så glad

Marie Czerepowicz er en af de mødre, der har delt sin oplevelse med at føde et dødt barn på Odense Universitetshospital. Den 18. januar i år fødte hun sin søn Storm, efter jordemoderen et par dage tidligere ikke havde kunnet finde hjerteslag. 

For Marie Czerepowicz er det en glædelig nyhed, at flere politikere nu vil tale hendes sag. Hun håber, at man på OUH vil tage ved lære, at den måde man har gjort det på i Aarhus.

- Det gør mig så glad, at der er nogle af politikerne, der vil tage sagen op. Det er jo helt oplagt at lade sig inspirere af den måde, man har gjort det på i Aarhus. De har valgt at prioritere de midler de har, og fundet en løsning ud fra de midler, de har til rådighed. Hvis de kan få det til at løbe rundt, så kan jeg simpelthen ikke se, hvordan OUH ikke kan.

På Aarhus Universitetshospital lavede man allerede for ti år siden en særligt afskærmet afdeling - Afsnit for Tab - hvor mødre kan få foretaget en dødfødsel, og hvor der er plads til, at familien efterfølgende kan få ro.

Et lignende afsnit kan, som det ser ud nu, dog først tilbydes i Odense, når Nyt OUH åbner. Men ifølge Carsten Sørensen kalder situationen på handling nu. 

Hvorfor ikke bare vente til at Nyt OUH står færdigt? 

- Jeg ser bort fra det økonomiske aspekt i denne sag. Jeg er ikke enig i, at vi ikke kan finde pladsen, og ellers må vi blive enige om, hvordan vi finder pladsen. Det kan simpelthen ikke passe, siger Carsten Sørensen.

Celeste Egede har oplevet noget af det værste, man kan som forælder, men oven i sorgen efter en dødfødsel kritiserer hun forholdene på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital.
Fotograf: Privat Videofotograf: Alexander Aagaard Redigering: Laura Grasson

Oversigt

    Oversigt