Nyt boligudspil møder skepsis i Odense: Rådmand frygter flere bydele som Vollsmose

Regeringen vil have flere almene boliger til landets største byer, og det møder skepsis fra Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt i Odense. Han mener, at den type boliger skaber problemer for kommunen.

Familier med en almindelig indkomst skal have mulighed og råd til at bo i byerne. Sådan lød ordnene fra statsministeren, da hun for en uge holdt sin tale til Folketingets åbning. 

Tirsdag kom regeringen så med et boligudspil, hvor de vil gøre det muligt at bygge 22.000 flere almene boliger i landets største byer. Det skriver TV 2. Ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) betyder det, at udspillet også kan finde vej til Odense.

- Man har svært ved at finde meget billige boliger, og mange af de gamle boliger skal renoveres. Så hopper huslejen op, og det betyder, at folk, der er på overførselsindkomster som for eksempel kontanthjælp, har svært ved at bo der. Der går vi ind og siger, at man skal kunne bygge de her 55 kvadratmeters lejligheder til 3.500 kroner (i husleje, red.). Det vil også gælde i for eksempel Odense.

I Odense møder udspillet dog blandede reaktioner. Christoffer Lilleholt (V), der er rådmand for Kommunens By- og Kulturforvaltning, mener ikke, at byen har et behov for flere billige almene boliger. Snarere tværtimod.

- Da Socialdemokratiet sidst forsøgte at styre boligmarkedet var tilbage i 70'erne, hvor man byggede nogle kvarterer, som vi i den grad har store problemer med i dag. Byggerier som Vollsmose, Korsløkke og Solbakken. Vi har virkelig mange, der både skal have betalt huslejen og deres ydelser, siger Christoffer Lilleholt til TV 2 FYN og fortsætter.

- Jeg mener, at Odense har taget et kæmpe ansvar. Og hvis vi bygger flere af de almene boliger, vil vi få endnu flere udfordringer. Vi har i forvejen rigtig mange billige boliger, og det skal vi være glade for. 

Mere til det private

I regeringens udspil fremgår det, at regeringen med udspillet vil etablere en fond med en startkapital på ti milliarder kroner. Tanken er, at man i de store byer kan holde kvadratmeterprisen nede med tilskud fra fonden.

Christoffer Lilleholt ser dog med tvivl på en plan, hvor det offentlige betaler dele af folks husleje. Han mener i stedet, at der skal mere fokus på det private boligmarked. Han ser nemlig en stor mangel på både private lejligheder og parcelhuse i kommunen.

- Jeg tror, at hvis man kommer til Odense, kan man se, at der allerede bliver bygget på hvert gadehjørne, og jo mere vi også bygger af de private boliger, jo mere falder prisen. Udbuddet bliver større, og på den måde bliver konkurrencen større, og det skal vi jo tilskynde, siger rådmanden og forsætter:

- Vi kan se kommuner rundt omkring os, der i den grad bygger byer næsten op af Odense Kommunes grænse, fordi man ikke kan få en byggegrund. Så vi mangler grunde, hvor nogle af dem, som er blevet færdig med deres uddannelse og måske skal have børn, kan få lov til at bygge deres eget hus i en forstad til Odense.

En by for alle

Hos borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er man noget mere positivt stemt over for udspillet. Han mener, at Odense Kommune skal have del i de penge, der er afsat i udspillet. Byen har nemlig vokseværk, og derfor ser han gerne, at der kommer flere billige boliger til folk.

- Vi risikerer at havne i en situation, som man er i København, hvor almindelige lønmodtagere ikke har råd til at bo i store dele af København. Der vil jeg ikke hen. Odense skal være en by for alle, siger Peter Rahbæk Juel.

Det er særligt blandt de lave indkomster som ældre og nyuddannede, der behov for flere billige boliger.

- Det er nogle seniorer, der har forladt arbejdsmarkedet eller gerne vil, og der ved vi, at rigtig mange kun har folkepensionen og ATP. Derfor er det vigtigt, at der er seniorboliger og bofællesskaber, hvor også de små pensionistindtægter har råd til at bo. En anden gruppe, jeg er optaget af, er de unge, der skal ud og bosætte sig som børnefamilier. Vi kan se, at de har svært ved at komme ind på ejerboligmarkedet, når priserne er steget, som de er, siger borgmesteren.

Cirka 25 procent af den samlede boligmasse i Odense er i dag almene boliger.

Oversigt

    Oversigt