Solcellepark endeligt vedtaget: - Vi er ikke blevet tromlet ned, siger nabo

Efter lang tid undervejs er næste skridt i anlæggelsen af Odenses største solcellepark nu taget.

Utilfredse naboer, nye løsninger og en ændring af lokalplanen har betydet, at den endelige vedtagelse af en ny solcellepark i Odense har været flere måneder undervejs.

Men nu har byrådet godkendt lokalplanen, og dermed ligger det fast, at det 70 hektar store solcelleanlæg skal opføres mellem Højby og Allerup i Odense. 

Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Og det er ikke kun kommunen, der er tilfreds med den endelige løsning, fortæller Dagny Sylvest Pedersen, som bor på Uglehøjen tæt ved området.

- De har trukket det tilbage, så det kun fylder halvdelen af det område, der er ned mod os, og så bliver der plantet nogle træer. Det er meget positivt at mærke, at vi ikke bare er blevet tromlet ned, og at vi er blevet hørt, siger hun til TV 2 Fyn.

Frivillige aftaler

Anlægget skal opføres som led i Odense Kommunens plan om at blive CO2-neutral inden 2030 og bliver det største af sin slags i byen.

Når det står klar, skal det levere bæredygtig strøm til over 11.000 husstande med et gennemsnitligt elforbrug.

Selvom der endnu er et stykke vej til ambitionen om, at Odense skal være en klimaneutral by i 2030, så er den nye solcellepark et stort skridt i den rigtige retning, mener rådmand for By- og Kulturforvaltningen Christoffer Lilleholt (V).

- Med godkendelsen af den nye solcellepark viser vi meget tydeligt, at Odense Kommune går forrest i den grønne omstilling. Anlægget vil år efter år producere store mængder bæredygtig strøm, og så har vi tilmed fundet en god løsning for lokalområdet, hvor naboerne er blevet tænkt ind, og der er lavet frivillige aftaler, siger han i pressemeddelelsen.

Har brug for at lade op

For Dagny Sylvest Pedersen har det været vigtigt at blive inddraget i processen. 

Hun bruger sit lokalområde til at lade op i hjerne og hjerte, som hun siger, og da planerne om solcelleparken kom på bordet, var Dagny Sylvest Pedersens bekymring at føle sig klemt inde uden de grønne vidder. 

- Man har brug for, at det er grønt til begge sider, når man går en tur. Man har ikke brug for at være presset af noget kunstigt på den ene side, siger hun og understreger, at det ikke er solceller generelt, hun har noget imod.

Men det giver hende alligevel ro i maven i dag, at der er truffet beslutning om at rykke anlægget lidt væk fra beboelsen på Uglehøjen samt plante flere træer foran.

- Jeg føler mig hørt. Det er ikke så tit, at man har den følelse, siger hun.

Oplagt område

Det er GreenGo Energy, der kommer til at opføre den store solcellepark. Her ser man stort potentiale i området.

- Med de mange solskinstimer på Fyn kan vi få en stor effekt ud af anlægget og dermed producere en stor mængde grøn energi, siger vicedirektør Sonny Englund.

Solcelleparken vil blive afskærmet med ti meter brede beplantningsbælter ud til boliger og de arealer, der er udpeget som grøn struktur i Kommuneplan 2020.