I det fynske folks tjeneste

Odense Veteranhjem åbner i 2018: I foråret flytter de første ind

I foråret 2018 åbner Odense Veteranhjem. De første spadestik tages efter sommerferien i år.

00:21

Odense Veteranhjem står klar i 2018.

I mere end to et halvt år har rådmand i Odense Kommune Steen Møller (K) og formand for foreningen bag Veteranhjem Odense, Henrik Dyhr, arbejdet på at få etableret et veteranhjem i byen, og nu kan rådmanden så fortælle, at hjemmet forventes at åbne i foråret 2018. 

Læs også Veteranhjem Odense et skridt nærmere

Det bliver et hjem, som flere veteraner har ventet længe på. 

- Vi ved fra de veteraner, der nu har gået og ventet i flere år på, at der skal komme et veteranhjem, at der er en smule utålmodighed. Derfor har det været vigtigt for os at fortælle, hvornår vi sætter spaden i jorden, fortæller  Steen Møller. 

Læs også John er krigsveteran: 11 kammerater har begået selvmord

Veteranhjemmet skal bygges bag Soldaterhjemmet Dannevirke på Sdr. Bouldevard og bliver det første nybyggede veteranhjem i Danmark.

Hjemmet kommer til at kunne huse seks til otte veteraner i kortere perioder og vil være samlingssteder for alle veteraner. 

I 2016 modtog hjemmet en donation på 9,6 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formål. Derudover råder hjemmet over otte millioner kroner fra staten. 

Veteranhjemmet vil blive drevet af frivillige. 

00:23

Flere veteraner har ventet i flere år på det nye hjem, der åbner i Odense i 2018

Luk video

Fakta om veteranhjem

Driften
Driften varetages udelukkende af frivillige hjælpere, der ulønnet stiller deres arbejdskraft til rådighed. Man får dækket udgifter til transport til og fra veteranhjemmet.

Det økonomiske grundlag
Det økonomiske grundlag for den basale drift er skabt og skabes dels af Forsvarsministeriet, Realdania, Remmen Fonden, Simon Spies Fonden samt mange andre. Herudover har en række fonde, forsvarets fagforeninger, udsendte enheder samt enkeltpersoner skabt det økonomiske grundlag for aktiviteter på veteranhjemmene.

Veteranhjemmene er som udgangspunkt ikke et behandlingssted. De er et fristed for veteraner – alle veteraner – både de mange der kommer styrket hjem , og gerne vil mødes og genopfriske ”gamle minder”. Men også et sted, hvor dem med behov for hjælp kan komme.

Man kan komme og gå, som man vil – og man bliver ikke registreret. Har man brug for en hjælpende hånd bistår veteranhjemmets frivillige med kontakt til fagfolk, offentlige myndigheder m.v., og følger veteranen gennem det, han/hun ofte ser som en uoverskuelig ”jungle”. Og skulle man have brug for et sted at være i en kortere periode, er det også muligt.

Kilde: Veteranhjem.dk