Øredøvende larm: Droner med højtryksspuler bekæmper måger

Måger i byerne er et stigende problem for mange beboere. Både på grund af deres fugleklatter og i særdeleshed også på grund af larmen fra deres skrig. Nu tages et nyt våben i brug mod dem.

I mange byer er mågerne blevet et stort samtaleemne for beboere. De larmer i en sådan grad, at flere føler det påvirker deres hverdag. 

I et Odense-kvarter har de taget et nyt våben i brug for at få mågerne til at flytte væk fra generede beboere.

Det er en varm velkomst, der venter Jonas Pedersen, som er ansat hos firmaet Skylevel, da han parkerer.

- Nu larmer de, fordi jeg har været her nogle gange, så nu kan de mærke, at nu sker der noget lige om lidt, siger Jonas Pedersen.

Med sig i bilen har han nemlig et nyt våben med mod mågerne. En drone med et særligt skyts.

- Det er ganske almindeligt vand, som vi sprøjter med, siger Jonas Pedersen.

En mågekoloni

I Risingkvarteret I Odense har beboerne været plaget af mågerne i årevis.

- Jeg har boet her i 18-19 år. Det bliver værre og værre for hvert år. Der bliver mere og mere skrigen, siger Benno Skytte.

Man har forsøgt med skræmmedrager, lyd- og lysanlæg, og jægere har forsøgt at skyde fuglene. Men forgæves.

- Det er pissetræls. De larmer så højt, at vi ikke kan falde i søvn, og vi kan ikke jo ikke engang sidde om aftenen og hygge os, fordi de larmer så meget, siger Abdullah Ghuzlan.

Området er blevet en egentlig koloni for mågerne. Så boligforeningen Civica har hyret Skylevel til at bekæmpe mågerne på deres hjemmebane i luften.

- Det er noget hurtigere i forhold til, hvis man skulle have taget en stige, en lift eller kravlet rundt på tagene, siger Jonas Pedersen.

Spules væk hver 14. dag

Over hele landet er særligt kystbyerne plaget af havfuglene. Derfor er der rift om den nye teknologi ude i boligforeningerne, industrier og enkelte kommuner.

Dronen, som Jonas Pedersen flyver med, er en af de større industrielle modeller med seks arme til propeller. Under den er der monteret en jetdyse, hvor vandet kommer ud fra en slange, der er koblet til bilen.

Jonas Pedersen har lavet et meget præcist kort over alle mågereder i området, så vandet kan skydes så præcist som muligt.

- Kompressoren pumper vandet op til dronen med et højt tryk. Det er det høje tryk, der gør, at reden bliver spulet væk, siger Jonas Pedersen.

Mågerne yngler typisk fra april og igennem sommermånederne, hvor de i byerne lægger æg flere gange. De holder typisk til på flade tage, og er meget aggressive omkring deres redepladser.

- Vi bliver jo vækket klokken tre-fire stykker om morgenen, og så larmer de sådan set hele dagen, siger Benny Skytte, mens mågerne skriger omkring ham.

Mågerne lægger løbende nye reder, selvom de bliver spulet væk.

- Men det er derfor, at vi kommer igen. Det gør vi hver 14. dag i ynglesæsonen.

Efterlyser større indsats

På trods af den højtryksrensende indsats har det ikke nødvendigvis den helt store effekt, hvis man spørger Benny Skytte.

- Jeg kan ikke mærke den helt store effekt. Det kan da godt være, at der er lidt mindre larm, men lige nu har de unger, så det er endnu værre, siger han.

Hans nabo er enig.

- Det virker for en kort stund, og så er den gal igen. Så vi må jo have gjort mere ved det, siger Abdullah Ghuzlan.

Jonas Pedersen har de seneste fem år bekæmpet mågerne i området med de flyvende vandspulende droner.

- Det virker på den måde, at med tiden vil kolonien ikke formere sig, og så vil man se en nedgang i fuglene, siger Jonas Pedersen. 

Oversigt

    Oversigt