Føler sig svigtet: Søren blev ikke advaret om svindlende lægepar

På trods af omfattende svindel på en lægeklinik i Svendborg, har Region Syddanmark ladet Søren Dorvil og hustruen skifte til klinikken uden at advare dem.


Søren Dorvil fra Svendborg og hustruen skiftede i midten af marts måned læge til det fynske lægepar, Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen. 

En beslutning, der resulterede i, at de endte som nye patienter i et lægehus, der kort tid efter måtte lukke på grund af svindel for potentielt set 1,7 millioner kroner.

På det tidspunkt var Region Syddanmark allerede opmærksomme på, at lægeparret var under mistanke for svindel. Alligevel stoppede regionen ikke det nye indtag af patienter i klinikken, og det får nu Søren Dorvil til at råbe op. 

- Jeg bliver lidt sur og bitter, for jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at man kan vælge en læge, som man på daværende tidspunkt ved har mindre end et halvt år tilbage at praktisere i. Det synes jeg er tåbeligt, siger han.

Det sydfynske lægepar har svindlet regionen ved at indberette ydelser til højere takster, end det, der egentlig er udført. I nogle tilfælde har de også opkrævet betaling for behandlinger eller undersøgelser på patienter, som aldrig har fundet sted. 

Sad tilbage med regningen

Allerede i december 2020 blev lægeparret Aaen og Rasmussen indstillet til at få frataget deres ydernummer af regionens samarbejdsudvalg. Og i april måned i år fik de endeligt frataget retten til at drive lægepraksis på baggrund af svindelsagen.

Selvom regionen ikke advarede Søren Dorvil og hustruen om svindelsagen, ender regningen på 420 kroner for endnu et lægeskift alligevel hos dem. Den praksis mener Søren Dorvil ikke er rimelig.

- Det kunne have været 100 kroner eller 500 kroner - det er sådan set ligegyldigt. Det er princippet i, at jeg skal betale for noget, som jeg egentlig ikke selv er skyld i, siger han.

Derfor nævner vi navne på læger

Han er ikke den eneste, der mener, at hændelsen er problematisk. Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Jane Heitmann (V) er enig i, at regionen har håndteret situationen fejlagtigt. 

- Det er helt afgørende, at vi kigger på, om det her er rimelig lovgivning i forhold til patienten. Både i forhold til at man får en regning på 210 kroner for at skifte læge, men også at man holder folk for nar, når lægen jo lige om lidt ikke er der mere, siger hun. 

Det samme mener regionsmedlem i Region Syddanmark Vibeke Syppli Enrum (Ø).

- Patienterne står jo i de fleste tilfælde i en meget utryg situation, og de er helt uforskyldte. Derfor burde de kunne skifte læge, uanset hvad og uden at skulle betale, siger hun.

Jane Heitmann mener, at sundhedsministeren bør bekende kulør i sagen. 

- Det er helt afgørende, at ministeren tilkendegiver, om ministeren synes, det er i orden, at man har åbent for tilgang af nye patienter hos læger, man ved er under mistanke for svindel, siger hun og fortsætter: 

- Jeg vil gerne have ministerens vurdering af, om det er en rimelig praksis, siger hun.

Har skiftet til ny læge

Siden flere medier begyndte at afdække svindelsagen i Svendborg, har Søren Dorvil og hustruen valgt at skifte til en ny læge.

Hvorfor er det vigtigt for dig at skifte læge - de yder jo en service?

- Man skal have 100 procent tillid til den læge, man går hos. Jeg kan ikke vurdere deres faglige kompetencer, men jeg synes, det må være rimeligt, at man kan vide sig tryg ved, at det der står i journalen stemmer overens med de faktiske forhold, siger han.


TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Bo Libergren (V), der er formand for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark. Han er blevet spurgt om, hvorfor det er muligt for lægeparret at tage imod nye patienter på et tidspunkt, hvor regionen har indstillet dem til at få frataget deres ydernummer på grund af uretmæssige opkrævninger. Han oplyser dog, at han ikke kan stille op af juridiske hensyn.

TV 2 Fyn har også forsøgt at få en kommentar fra lægerne Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, men de har ikke besvaret vores henvendelser.

Har du informationer i sagen?