I det fynske folks tjeneste

Horror-nights: Folk tisser i bukserne af skræk

Spøgelser, klostre og uhyggelige vampyrer er på skemaet i aften. Den amerikanske Halloween-tradition fylder nemlig mere og mere på Fyn.

Fynboerne har taget den amerikanske Halloween-tradition mere til sig i løbet af de seneste år. 

Arrangørerne bag Horror-nights på Valdemars Slot startede med at have seks besøgende, da de begyndte tilbage i 2006, men i år har halloween-kalenderen næsten været fuldt booket hver weekend.

- Da vi startede, havde vi bestilt tryllekunstnere for næsten en halv million kroner, men der dukkede kun seks besøgende op til arrangementet, og fire af dem var bekendte, forklarer Jacob Rask, som er arrangør af Horror-nights.

Næsten alle weekender har der været op til 1000 deltagere, der gerne vil skræmmes fra hvid og sans til Horror-nights. Et antal som de ikke engang havde turdet håbe på, da de startede projektet.

-Når vi sagde Halloween dengang, så kiggede folk bare mærkeligt på os, men nu kan man ikke gå forbi en butik i oktober måned, hvor der ikke bliver solgt græskar, siger Jacob Rask.

Til Horror-nights på Valdemars Slot kan deltagerne for 250 kroner komme og blive skræmt gennem forskellige horror-zoner, hvor amatør skuespillere står klar til at skræmme dem.

Det sker jævnligt, at folk tisser i bukserne af skræk. Vi oplever det stort set hvert sæson, fortæller Jacob Rask, der er arrangør bag eventet. 

 

 

Amerikanske serier har bragt uhyggen til Danmark

Halloween-traditionen, der oprindeligt stammer fra Irland, er ifølge Anne Mørk, der er adjunkt på Center for Amerikanske Studier, først for alvor kommet til Danmark inden for de seneste år.

-Det er noget, som danskerne har lagt mærke til og taget til sig på samme måde som Valentinsdag, fordi de har set det meget i amerikanske tv-serier, forklarer hun.

Halloween startede som en religiøs helligdag, men det religiøse er ikke noget, som danskerne i dag forbinder med højtiden. For danskerne er Halloween lig med græskar, uhyggelig udklædning og børn, der skal ud og rasle.

-Vi har overtaget den rent sekulære del, altså det her med at klæde sig ud og gå ud for at rasle, fordi den amerikanske tradition er enorm kommerciel, siger Anne Mørk fra Syddansk Universitet

Salg af underbukser hitter til Horror-nights

I takt med at populariteten er steget, er antallet af besøgende hos Horror-nights også steget.

Horror-nights på Valdemars Slot skulle ifølge arrangørerne være nordens største skræmme-event. Og det er ikke noget for sarte sjæle:

- Det sker jævnligt, at folk tisser i bukserne af skræk. Vi oplever det stort set hvert sæson, fortæller Jacob Rask, der er arrangør bag eventet. 

Nogle af gæsterne er ifølge Jacob Rask for generte til at indrømme, hvor forskrækkede de har været, mens andre gerne viser, at de har brug for at få skiftet underbukserne.

- Vi sælger underbukser, hvor der står ’Jeg tissede i bukserne til Horror-nights’, og det er det mest solgte produkt, vi har, siger han.

Hvorfor vil folk gerne betale penge for at blive skræmt?

-Det er lidt det samme som med folk, der tager til bungee-jumping. Det er det her adrenalinsus, som mange søger. Og det er det samme sus, man kan få ved at blive skræmt, siger Jacob Rask.