Læreruddannelse på vej til Sydfyn

I mere end 200 år havde Svendborg en læreruddannelse, men den lukkede for ti år siden. Nu får byen igen en læreruddannelse.

Regeringen har planer om at oprette flere uddannelser væk fra storbyerne, og det betyder, at en læreruddannelse igen er på vej til Svendborg.

Det glæder det fynskvalgte folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S), der er uddannelsesordfører i regeringspartiet.

- Det får kæmpestor betydning. Vi har knoklet for at få vores læreruddannelse tilbage, lige siden den lukkede i 2011, siger Bjørn Brandenborg.

Unge bliver boende i mindre byer

Siden Skårup Seminarium lukkede for ti år siden, har der ikke været et traditionelt lærerseminarium, der uddanner folkeskolelærere, på Sydfyn.

- Det betyder noget, at man også har uddannelsesinstitutioner, der ligger uden for de store byer, fastslår Bjørn Brandenborg.

- Nogle af unge, der måske vil flytte til de store byer, bliver boende. Nogle af dem, som ikke fik en uddannelse i første omgang, kommer til at få den, forklarer han.

Læreruddannelse i 200 år

Skårup Seminarium blev oprettet i 1803 og eksisterede i mere end 200 år, inden det lukkede på grund af dårlig økonomi. De studerende på uddannelsen blev flyttet til Odense.

- Hvis man bor på Sydfyn, skal man selvfølgelig have mulighed for, at man kan blive undervist af en lærer, der har en folkeskoleuddannelse. Det har vi stadigvæk i dag, men vi kigger ind i en fremtid, hvor det bliver sværere, og derfor er det rigtig vigtigt, at vi nu får en læreruddannelse til Sydfyn, siger Bjørn Brandenborg.

De specifikke planer om, hvordan regeringen vil flytte store uddannelser, bliver præsenteret i et nyt udspil torsdag klokken 13. 

Begejstret borgmester: Nu kan vi igen tilbyde stærkt studiemiljø

Læreruddannelsen i Svendborg vil ifølge kommunen blive udbudt af UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense, og studieaktiviteterne vil være ligeligt fordelt mellem Svendborg og Odense på alle studieår.

- Det er ingen hemmelighed, at det var et stort tab for hele Sydfyn, da man i sin tid nedlagde læreruddannelsen i Skårup, siger Svendborgs borgmester, Bo Hansen (S).

- Med dagens melding er vi nu igen dér, hvor vi kan tilbyde et stærkt studiemiljø til de mennesker, som skal uddanne fremtidens generationer på skoler, efterskoler og højskoler. Det er jeg rigtig glad for, og jeg tror godt, jeg kan sige, at det vækker begejstring i det sydfynske, uddyber Bo Hansen.

Det er endnu uvist, hvor den præcise placering af uddannelsen vil være.