I det fynske folks tjeneste

Frivillighed virker: Her har de succes med nye vådområder

Nordfyns Kommune får kritik fra en række lodsejere i sagen om udpegning af nye vådområder. Frivillighed er vejen frem - og det virker andre steder, viser erfaringerne.

00:29

En række nordfynske lodsejere er i de seneste uger stået frem her på TV 2/FYN.

Fælles for dem er deres vrede og frustration over, at Nordfyns Kommune - uden hverken at informere eller spørge om lov - har udpeget, planlagt og beregnet på mulige vådområder, hvor de bor eller driver virksomhed.

Tidligere har TV 2/FYNs politiske redaktør, Jesper Buch, peget på ordet frivillighed som et helt centralt ord, hvis projektet med udpegning af nye vådområder skal lykkes.

Og netop frivillighed er nøglen bag succes med et tilsvarende projekt med udlægning af nye vådområder ved Givskud i Jylland.

TV 2/FYN har derfor været en tur i Jylland, hvor Vejle Kommune står over for fuldstændig samme opgave: Der skal findes egnede placeringer til nye vådområder - men måden at løse opgaven på, er en noget anden.

- Vi vil kun være med til det, hvis det er frivilligt.

Sådan siger Jens Christian Mathiasen, der er landmand ved Givskud. 

Læs også Kort: Se de aktuelle nordfynske vådområder her

- Det skal komme nede fra. Fra lodsejerne og dem, der har noget i klemme, siger Jens Christian Mathiasen.

Han har fået besøg af Bo Levesen, der er projektleder ved Vejle Kommune. Det har han, fordi Jens Christian Mathiasen er en af de landmænd, der står over for at skulle afgive jord til et nyt vådområde ved Givskud.

- Jeg tror, at alle mennesker har det sådan, at hvis der bliver klemt noget ned over hovedet på dem, så tager man afstand. Og så får du ingenting løst, siger Jens Christian Mathiasen.

Det er præcis sådan, det bør være, mener projektchefen.

- Man skal møde lodsejeren der, hvor han er på vej hen. Og dem her, de er på vej et sted hen, og dem vil jeg gerne være med til at rejse sammen med, siger Bo Levesen, der har stor tro på, at netop det at det er en fælles rejse, nok skal bringe dem i mål.

Hvis de - sammen - skal lykkes med at identificere og udpege nye vådområder, skal det ske netop sådan - i fællesskab. Stregerne på kortet skal slås sammen.

- Der er ikke noget skjult, og det er en helt anden måde at tænke på, siger Jens Christian Mathiasen, der føler med landmandskollegerne på Nordfyn.

Vi vil kun være med til det, hvis det er frivilligt.

Christian Mathiasen, landmand

Kommunen har i hans øjne grebet det forkert an.

- Hvis man var startet et andet sted, så kunne det være, at noget af det var lykkedes. Men det der, det er spildt. Og det er da tosset, siger Jens Christian Mathiasen.

Bo Levesen har et godt råd til sine nordfynske projektleder-kolleger, der lige nu er kørt fast i et ikke specielt åbent samarbejde med de nordfynske landmænd.

- Tag en pause og en dyb vejrtrækning, og start så med at tale på et lidt højere niveau og snak ordentligt sammen derfra. Så skal det nok komme. Og hvis ikke du anerkender, at det er noget, vi skal gøre sammen, så får du ikke løst det, siger Bo Levesen.

02:21 Luk video