Flere måtte pilles ned igen: Så besværlige er reglerne for valgplakater- og bannere

Hvor højt oppe skal en valgplakat hænge? Må man sætte et valgbanner op på en mark? Reglerne er mange. Læs her og få overblikket.

Tirsdag blev en nordfynsk politiker bedt om at tage sit valgbanner ned, fordi det hang ulovligt.

Onsdag blev endnu et banner fjernet, mens man andre steder på Fyn stadig kan se bannere, som hænger lovligt.

Herunder kan du blive klogere på, hvilke regler der gælder for valgplakater og -bannere.

Og bare rolig: hvis du også har svært ved at forstå reglerne, så er du ikke den eneste. Særligt op til kommunalvalg oplever Vejdirektoratet udfordringer.

- Der er mange førstegangsopstillede til kommunalvalget, som måske ikke kender reglerne. Derfor prøver vi at have en dialog med kommunerne, så alle ved, hvad de skal gøre, siger Julie Barnbæk Jensen, der er fuldmægtig i afdelingen Planlægning og Myndighed under Vejdirektoratet.

Hvem bestemmer?

Det er vejloven, der dikterer, hvor, hvornår og hvordan valgplakater og andet valgmateriale må hænge. Her skelner man mellem de klassiske valgplakater, som man kender fra lygtepælene, og de valgbannere man kan se på for eksempel husfacader og halmballer på marker.

Der kan dog være tilfælde, hvor andre love og bekendtgørelser kommer i spil. Det kan blandt andet være færdselsloven eller naturbeskyttelsesloven.

Vejdirektoratet kører tilsyn tre gange om ugen i hele landet. Her holder det øje med om både valgplakater og bannere hænger lovligt. I valgperioden har det dog ikke tilladelse til at fjerne valgplakater, der hænger ulovligt, medmindre de er til fare for trafikken. 

Hvornår må de hænges op?

De klassiske valgplakater må hænges op fra den fjerde lørdag før valget klokken 12. I år er det altså den 23. oktober.

For valgbannere gælder der andre regler. Her er der nemlig forskel på, hvor valgbanneret skal hænge. Nogle valgbannere må derfor hænges op året rundt, hvor andre følger samme regler som valgplakaterne, og derfor først må hænges op den fjerde lørdag før valget. Her er der dog ingen tidsmæssig begrænsning, og derfor må valgbannere hænges op fra kl. 00.01 den 23. oktober.

Valgbannere

Reglerne for valgbannere er forskellige afhængigt af, hvor de hænger.

Hvis et valgbanner hænger på en privat grund og inden for bymæssig bebyggelse, gælder der ingen regler for, hvornår det må sættes op, og hvor længe det må hænge der.

Hænger valgbanneret på en privatgrund uden for bymæssig bebyggelse i såkaldt ”åbent land” falder den under naturbeskyttelsesloven. Her gælder der samme regler som for valgplakaterne med en begrænset ophægningsperiode.

Hvis man vil have et banner sat op på en grund, der ikke er privatejet, skal man søge tilladelse hos den lokale vejmyndighed.

Alle valgbannere skal forsynes med navn, adresse, e-mailadresse og telefonnummer på den person, der er ansvarlig for ophængningen.

Valgplakater

Der gælder rigtig mange regler for korrekt opsætning af valgplakater. For det første må plakaterne ikke være større end 0,8 kvadratmeter, de skal være sat fast på en ”vejrbestandig plade”, og så skal de være placeret indenfor vejarealet, som inkluderer rabatten, fortov, cykelsti og kørebane.

På offentlige veje må valgplakater ophænges på lysmaster, træer, hegn, elmaster og andre genstande, der er fæstnet til jorden.

På private veje må plakaterne kun ophænges på gadebelysningsmaster.

Derudover gælder der forskellige regler for afstandskrav til vejen og ikke mindst, hvor de ikke må hænge. Dem kan du blive klogere på i faktaboksen.

Hvor må valgplakater ikke hænge?

Ligesom for bannere skal alle valgplakater også forsynes med navn, adresse, e-mailadresse og telefonnummer på den person, der er ansvarlig for ophængningen.

Køretøjer og trailere

Man må gerne hænge bannere og valgplakater på trailere og køretøjer. Her gælder der ligesom valgbannere på private grunde i byen, at der ikke er nogen tidbegrænsning på, hvor længe de må hænge der. 

Hvis man forsyner en trailer med valgmateriale er det dog vigtigt, at den benyttes som trailer og ikke parkeres som stationær reklamesøjle på et vejareal. 

Hvad hvis de hænger forkert?

Hvis en valgplakat eller et banner ikke er ophængt korrekt, kan vejmyndighederne give et påbud til plakatens ejer. Herefter har ejeren 24 timer til at ordne ophængningen, så den bliver korrekt, eller fjerne valgplakaten.

Vejmyndigheden kan fjerne plakater, der ikke er ordnet inden for fristen, ikke indeholder de krævede oplysninger eller er ophængt uden for det tilladte tidsrum. Udgifterne for fjernelsen af plakaten kan pålægges ejeren.

Politiet kan altid forlange at få fjernet valgplakater og -bannere, hvis de ligner autoriseret afmærkning, kan virke vildledende eller være til ulempe for færdslen.

Hvornår skal de tages ned?

Senest otte dage efter valgets afholdes skal valgplakater og bannere uden for byerne tages ned. I år betyder det derfor at de skal være væk inden midnat den 24. november. 

Oversigt

    Oversigt