Fornem pris: Fynsk købmand anerkendes med andenplads

Købmandsparret Gregersen fra Haastrup blev både overraskede og glade, da de fik en andenplads til overrækkelsen af årets Landdistriktspris.

Alletiders mennesker, der gør ting, som normale købmænd ikke gør. Sådan blev købmandsparret Anne og Kent Gregersen beskrevet, da de blev nomineret til årets Landdistriktspris. 

Mandag resulterede det i en flot andenplads foran mange af landets andre ildsjæle. Og parret kunne næsten ikke tro deres egne ører, fortæller Anne Gregersen.

- Jeg have ikke regnet med det, så det er virkelig stort. Det er simpelthen så fantastisk dejligt og et kæmpe skulderklap af vores fantastiske by. Altså det er bare så godt. Jeg er så stolt, siger hun.

Sammen med sin mand har hun drevet købsmandsbutik i Haastrup i over tyve år. Og skulderklappet fra lokalmiljøet betyder meget for parret.

- Det betyder vel et eller andet sted, at vi kan bygge videre på det, vi gør. At vi gør noget rigtigt, og at der kommer noget godt ud af det, siger Anne Gregersen.

Stor opbakning fra byens borgere

Prisen uddeles af Indenrigsministeriet og går til en forening, et fællesskab eller en virksomhed, som har har gjort noget særligt for lokalsamfundet.

Købmandsbutikken i Haastrup er da heller ikke, som købmænd er flest. De har blandt andet investeret i en bus, så de kan hente kunder fra de butiksløse nabobyer. Derudover er de et par velkendte ansigter blandt byens beboere, fortæller Erik Barslund, der bor i Haastrup.

- De er med i alt, og de gør alt, og vi kan altid stå og snakke med dem. De er alletiders mennesker, siger han.

Ifølge den tidligere medarbejder Karen Helene Skotte, giver de noget særligt til byen, der også var medvirkende til, at hun flyttede tilbage fra København.

- Anne og Kent er ikke bare købmænd. De er en del af fælleskabet. De gør ting som normale købmænd ikke gør, siger hun.

Vil inspirere andre

Det var boligminister Kaare Dybvad (S), der personligt stod for at overrække prisen til de to fynboer.

- Det betyder utroligt meget, for det er jo et monument over alle de fantastiske stærke kræfter, der er rundt omkring i vores lokalsamfund. Jeg havde jo æren af at give andenpladsen til købmandsparret i Haastrup, siger han.

- Det er et område, jeg selv kender og er kommet i tidligere, og jeg ved jo også, hvor meget det betyder for sådan et lokalmiljø, at man har en købmand, der er aktiv, som er en del af lokalsamfundet og med til at holde det i gang. 

Anne Gregersen håber, at deres pris kan være med til at inspirere andre lokale købmænd.

- De skal bare blive ved, gøre det allerbedste, de kan, og være en del af det samfund, de bor i. Det, tror jeg, er rigtig, rigtig vigtigt. Så får man også noget igen, siger hun.