Fornem pris: Fynsk købmand anerkendes med andenplads
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Købmandsparret Gregersen fra Haastrup blev både overraskede og glade, da de fik en andenplads til overrækkelsen af årets Landdistriktspris.
Alletiders mennesker, der gør ting, som normale købmænd ikke gør. Sådan blev købmandsparret Anne og Kent Gregersen beskrevet, da de blev nomineret til årets Landdistriktspris.
Mandag resulterede det i en flot andenplads foran mange af landets andre ildsjæle. Og parret kunne næsten ikke tro deres egne ører, fortæller Anne Gregersen.
- Jeg have ikke regnet med det, så det er virkelig stort. Det er simpelthen så fantastisk dejligt og et kæmpe skulderklap af vores fantastiske by. Altså det er bare så godt. Jeg er så stolt, siger hun.
Fynbo spillede to kroner på usandsynligt odds - fik pengene 8.000 gange igen
En oddset-spiller fra Nyborg gættede resultaterne på fire VM-kvalifikationskampe, og dermed blev de to kroner, han spillede for, forvandlet til 16.524 kroner.
Danske Spil kalder det et vildt odds, men alligevel er det lykkedes en nyborgenser at forudsige resultaterne af hele fire VM-kvalifikationskampe.
- Det er en præstation i sig selv at gætte et enkelt resultat rigtigt, og det er ret vildt at ramme fire resultater. Det er ikke så tit, det sker, siger Peter Emmike Rasmussen, der har været oddssætter i Danske Spil i 23 år, i en pressemeddelelse.
Nyborgenseren satsede to kroner på, at Danmark ville vinde 4-0 over Moldova, at Sverige-Kosovo ville ende 3-0, at Schweiz ville vinde 2-0 over Nordirland, mens Skotland slog Israel 3-2.
Flere vilde fynske odds
Oddsene på de fire resultater lå mellem 5,40 og 24. Samlet gav væddemålene et odds på 8.262, og så blev tokronen vekslet til 16.524 kroner.
- Når man skal ramme resultaterne helt præcist, så kræver det naturligvis en god portion held, og det må man sige, at han havde. For eksempel scorede Skotland først til 3-2 dybt inde i overtiden, siger Peter Emmike Rasmussen.
Det er flere gange sket, at fynboer har vundet på vilde odds.
Under sommerens fodbold-EM fik en Oddset-spiller fra Ringe pengene 3.000 gange igen, da han væddede på, at kampene mellem Spanien og Kroatien samt Frankrig og Schweiz begge ville ende 3-3 i ordinær spilletid.
I september vandt en mand fra Odense 60.000 kroner, da golfspiller Nicolai Højgaard gentog tvillingebrorens triumf fra ugen før. Odenseaneren havde spillet for 150 kroner.
Sammen med sin mand har hun drevet købsmandsbutik i Haastrup i over tyve år. Og skulderklappet fra lokalmiljøet betyder meget for parret.
- Det betyder vel et eller andet sted, at vi kan bygge videre på det, vi gør. At vi gør noget rigtigt, og at der kommer noget godt ud af det, siger Anne Gregersen.
Stor opbakning fra byens borgere
Prisen uddeles af Indenrigsministeriet og går til en forening, et fællesskab eller en virksomhed, som har har gjort noget særligt for lokalsamfundet.
Købmandsbutikken i Haastrup er da heller ikke, som købmænd er flest. De har blandt andet investeret i en bus, så de kan hente kunder fra de butiksløse nabobyer. Derudover er de et par velkendte ansigter blandt byens beboere, fortæller Erik Barslund, der bor i Haastrup.
- De er med i alt, og de gør alt, og vi kan altid stå og snakke med dem. De er alletiders mennesker, siger han.
Hurtige biler skaber støj langs fynsk motorvej: Nu vil transportministeren drøfte lavere hastigheder
Transportminister Benny Engelbrecht (S) er klar til at se på, om lavere hastighed kan afhjælpe støj langs motorvejene, og det glæder Støjgruppen Odense S og SØ. De håber på, at det kan føre til en midlertidig løsning på støjproblemet langs den fynske motorvej.
For lidt over en ugen siden blev hastigheden sat op fra 110 til 130 kilometer i timen på en strækning på Fynske Motorvej mellem Odense og Nyborg. Og det var de ikke begejstret for i den lokale støjgruppe.
Siden da er larmen fra bilerne nemlig blevet værre, fortæller Lene Bechgren, der er medlem i Støjgruppen Odense S og SØ.
- De, der bor langs strækningen, siger, at støjen er blevet værre. Den er blevet specielt værre i weekenderne, hvor der ikke er lastbiler. Så kører bilerne hurtigere, og larmen er højere.
Det kan der dog muligvis blive gjort noget ved i fremtiden.Transportminister Benny Engelbrecht (S) er klar til at se på, om hastighedsbegrænsninger kan afhjælpe støj.
Potentiel løsning i pilotprojekt
I et svar til Transportudvalget skriver ministeren, at man på Holbækmotorvejen har lavet et pilotprojekt, hvor man nedsatte hastigheden for at se, om det dæmpede støjen. Evalueringen af det projekt vil han nu drøfte med partierne bag Infrastrukturplanen, der blev vedtaget tidligere på året.
Den udmelding glæder Lene Bechgren. Hun håber på, at man også ved E20 syd om Odense kan lave midlertidige hastighedsbegrænsninger på et tidspunkt. Ihvertfald indtil man har fundet en mere permanent løsning på støjproblemet.
- Vi vil være glade for alt, der kan nedsætte støjen. Det er ikke særlig rart at bo i den her trafikstøj. Men hvis man nedsætter hastigheden permanent, vil jeg da være ked af det, for trafikken skal jo afvikles. Det kan dog godt være en mulighed lige nu og her, indtil de får lagt noget asfalt på og sat noget støjhegn op, siger Lene Bechgren.
I svaret til Transportudvalget skriver ministeren desuden, at brugen af såkaldte Støj-stærekasser langs motorveje også ville være interessante at se nærmere på. Støj-stærekasserne sikrer, at den skiltede hastighed overholdes.
Ifølge den tidligere medarbejder Karen Helene Skotte, giver de noget særligt til byen, der også var medvirkende til, at hun flyttede tilbage fra København.
- Anne og Kent er ikke bare købmænd. De er en del af fælleskabet. De gør ting som normale købmænd ikke gør, siger hun.
Vil inspirere andre
Det var boligminister Kaare Dybvad (S), der personligt stod for at overrække prisen til de to fynboer.
- Det betyder utroligt meget, for det er jo et monument over alle de fantastiske stærke kræfter, der er rundt omkring i vores lokalsamfund. Jeg havde jo æren af at give andenpladsen til købmandsparret i Haastrup, siger han.
- Det er et område, jeg selv kender og er kommet i tidligere, og jeg ved jo også, hvor meget det betyder for sådan et lokalmiljø, at man har en købmand, der er aktiv, som er en del af lokalsamfundet og med til at holde det i gang.
Otterup med på listen: 15 danske byer skal have en ungdomsuddannelse tættere på
Regeringen vil arbejde for at etablere ungdomsuddannelser i 15 byer med over 10.000 indbyggere.
I alt 15 byer med over 10.000 indbyggere uden for Storkøbenhavn, Aarhus, Odense og Aalborg har ikke en ungdomsuddannelse. Det viser et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Men det vil regeringen undersøge muligheden for, at de kan få.
Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
- Vi ved, at dét at have en ungdomsuddannelse betyder noget for, i hvor høj grad de unge tager en uddannelse, og i hvilket omfang de falder fra de uddannelser, de har påbegyndt.
- Jeg synes faktisk, at det er ret rystende, at vi har 15 byer med mere end 10.000 indbyggere, der ikke har en ungdomsuddannelse. Når man tænker på, hvad det betyder for både de unge mennesker og for lokalsamfundet, så synes jeg, at det er mange byer, vi kommer op på her, siger hun.
Da byerne hverken har stx, hf, hhx, htx eller en erhvervsuddannelse, må de unge pendle til andre byer.
Netop afstanden kan ifølge notatet og ministeren have betydning for frafaldet.
De 15 byer er Korsør, Jyllinge, Otterup, Rødekro, Nordborg, Vojens, Rødding, Børkop, Give, Brande, Ebeltoft, Kjellerup, Ry, Sæby og Hadsund.
Ministeren vil ikke konkludere, hvilke uddannelser der kan ligge hvor.
Anne Gregersen håber, at deres pris kan være med til at inspirere andre lokale købmænd.
- De skal bare blive ved, gøre det allerbedste, de kan, og være en del af det samfund, de bor i. Det, tror jeg, er rigtig, rigtig vigtigt. Så får man også noget igen, siger hun.