Hvordan står det til på dit barns skole? Trivslen daler på fynske folkeskoler - få overblikket her

Går dit barn eller dine børn på en af de få folkeskoler, hvor trivslen er opadgående? TV 2 Fyn har gennemgået samtlige fynske folkeskoler, der er en del af Børne- og Undervisningsministeriets landsdækkende trivselsmåling. Du kan søge din skole frem i artiklen.

Opdateret 13. marts 2024 - flere skoler er tilføjet til tabellen over trivslen på de fynske skoler.

Trivslen i de danske folkeskoler har været i stigende fokus de senere år, og i august konkluderede Sundhedsstyrelsen på baggrund af en undersøgelse af skolebørns sundhed, at der er mange elever, der mistrives. En udvikling, der har stået på siden det første år med corona.

Trivslen på de fynske folkeskoler har været i fokus siden sagen om Agedrup Skole, hvor 113 forældre for tre uger siden sendte et bekymringsbrev til Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune samt en række politikere og medier. 

På landsplan lå gennemsnittet fra den seneste landsdækkende trivselsmåling for folkeskolerne, som Børne- og Undervisningsministeriet står bag, på 87,5 procent.

Det er der 44 af de 95 folkeskoler, der er rundt om på Fyn, Ærø og Langeland, som kan leve op til. Bedst ser det ud på Marslev Skole i Kerteminde Kommune, hvor trivslen er helt oppe på 100 procent, viser Børne- og Undervisningsministeriet trivselsmåling. 

Her har den ligget de sidste tre år siden skoleåret 2020/21.

Småt er godt

Og det er der en ganske god forklaring på, lyder det fra Flemming Mahler Pedersen, der er skoleleder på henholdsvis Marslev- og Nymarken Skole og Børnehus i Kerteminde Kommune.

- Det, der er specielt ved Marslev Skole er, at det er en lille skole med mellem 130 og 140 elever fra 0. og op til 6. klasse. Og så er skolen en del af en landsbyordning med et tæt samarbejde med børnehaven, der ligger i tilknytning til skolen, siger han og uddyber:

- Der er et udvidet overgangssamarbejde, så når børnene skifter fra børnehave til skole, så kender vi allerede børnene, og det giver et stort kendskab til børnene, fra de er helt små.

Artiklen fortsætter under tabellen


Flemming Mahler Pedersen forklarer videre, at skolens størrelse gør, at alle lærere kender alle elever og omvendt, hvilket i sidste ende skaber mere tryghed. Og det er et vigtigt læringspunkt, han gerne vil give videre til andre. At sikre relationerne mellem lærere og børn - og børnene imellem er gode.

Skolelederen påpeger dog også, at selvom børnene scorer meget højt i trivselsundersøgelsen, så kan der godt være et mere nuanceret billede:

- Men vi har gode forudsætninger (for at have høj trivsel, red.), siger Flemming Mahler Pedersen.

Sådan har trivslen udviklet sig

49 skoler ligger under landsgennemsnittet, og værst ser det ud på Anna Trolle Skole i Middelfart Kommune. Her er andelen af elever med højest trivsel helt nede på 67 procent - 5,4 procentpoint lavere end Stige Skole, der liggere næstsidst af de fynske folkeskoler.

Og netop Stige Skole har været inde i en negativ udvikling. Her er trivslen faldet med 26 procentpoint 2022/2023 fra 98 procent i skoleåret 2021/2022.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en forklaring på udviklingen fra Anna Trolle Skole. Skoleleder Maya Lykke Nielsen har dog ikke ønsket at udtale sig. 

TV 2 Fyn har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra skolechef i Middelfart Kommune Birgit Munk, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse torsdag. 

Det er souschefen på Stige Skole, Maybritt Bøye, til gengæld. Hun fortæller, at skolen ikke har nogen entydig forklaring på, hvorfor trivslen på et enkelt skoleår er faldet så markant. Men det kan være forsinkede efterveer fra corona-nedlukningen, lyder vurderingen:

- Da folk kom tilbage fra corona, hørte vi, at det på mange skoler var svært for børnene at komme tilbage. Men vi havde den modsatte oplevelse. Det er, som om vi bliver ramt af en forsinket boomerang, siger Maybritt Bøye.

Artiklen fortsætter under tabellen


Souschefen på Stige Skole forklarer videre, at man siden har søsat en række faglige tiltag, der skal være med til at øge trivslen. Derudover har man også i samarbejde med skolens elevråd iværksat såkaldte legepatruljer, der skal skabe mere tryghed i frikvartererne:

- Og det er ikke fordi, vi har et utrygt miljø, men de er der for at sikre, at alle børn har nogen at lege med, når de kommer ud. 

Legepatruljerne består af de ældre elever, som igangsætter lege i skolegården, hvor alle børn kan være med. Det kan være fangelege og andre velkendte børnelege

- Det hjælper børnene med at have et godt frikvarter, siger Maybritt Bøye.

Hun forklarer videre, at det ikke er hendes opfattelse, at det store fald i trivslen skyldes, at børnene er efter hinanden. Det skyldes snarere manglende ressourcer og nærhed, når en voksen skal håndtere 25 elever på en gang. 

Højdespringer øger trivslen med 30 procentpoint

I januar lød det fra den fynske afdeling af pædagogernes fagforening. BUPL, at de fynske pædagoger generelt ser flere børn i mistrivsel.

Den samme tendens ser man også blandt eleverne på de fynske folkeskoler. Her er der et generel fald af elever med højest trivsel i målingen fra Børne- og Undervisningsministeriet. 70 af de 95 fynske folkeskoler er således registreret for et fald i trivslen.

Blot 19 fynske folkeskoler har formået at øge andelen af elever med højest trivsel. Blandt andet Asgaard-Sødinge opholdssted, der er den helt store højdespringer i trivselsmålingen.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Lars Lykke, der er skoleleder på Asgaard-Sødinge opholdssted. Han er dog ikke vendt tilbage.

Her har man formået at øge trivslen med 30 procentpoint. Det er 21 procentpoint mere end Svendborg Heldagsskole, der har øget trivslen med ni procentpoint.

Trivselsmålingen fra Børne- og Undervisningsministeriet dækker i friskoler og private skoler på Fyn.

Oversigt

    Oversigt