Krokodille-dissekering, dyrebanko og metaldetektorer: Sådan bruger fynboerne efterårsferien

Den står på unikke, lærerige oplevelser, når de fynske attraktioner åbner dørene op her i efterårsferien. TV 2 Fyn er taget en tur rundt for at se, hvad gæsterne synes om de fynske oplevelser.

Det var med store øjne og fingrene lukket godt om næsen, at gæsterne stimlede sammen om de to dyrepassere i Naturama i Svendborg. Her blev en krokodille nemlig dissekeret mandag eftermiddag. 

Og det var noget, der både skabte forundring og en smul væmmelse hos de mindste af gæsterne.

- Det var spændende, men også lidt ulækkert, fortæller 11-årige Sofie Wamsler. 

- Det var også lidt vildt, fordi man får at se, hvordan et dyr ser ud indeni. Og det er heller ikke så tit, man ser en krokodille, fortæller 10-årige Anton Skov. 

Ifølge Poul Stentebjerg, der er formidler og dyrepasser i Naturama, så er dissekeringen  meget populær blandt gæsterne. Det er en ekstraordimær mulighed Naturama giver i forbindelse med efterårsferien. Og det er en oplevelse, der gavner, fortæller han.

- Når man lærer mere om dyret, og den måde den er bygget op på, så får man også mere interesse for selve dyret, siger Poul Stentebjerg og fortsætter. 

- Det kan være, vi kan være med at uddanne den næste generations biologer.

I Terrarie Vissenbjerg kunne gæsterne gå på jagt efter uhyggelig dyr og genstande i et nyt banko-spil.
I Terrarie Vissenbjerg kunne gæsterne gå på jagt efter uhyggelig dyr og genstande i et nyt banko-spil.
Foto: Sara Fuglsig

Uhyggelig banko

Også i Terrariet Vissenbjerg handler det om monstrøse dyr her i efterårsferien. Her kunne børnene nemlig se fodringen af en komodovaran og gå på ”monsterjagt” rundt i terrariet.

For storesøster Agnes Nielsen og lillesøster Augusta Nielsen var jagten rundt i terrariet efter dyr til bankopladen gået rigtig godt. Det er sjovt at prøve nye ting her i ferien.

-Det er spændende at kigge på dyr, siger Agnes Nielsen.

- Og næsten alle dyrene er mine yndlingsdyr, fortæller Augusta Nielsen.

Hos Terrariet Vissenbjerg giver børnenes udforskning også et smil på læben. Besøgstallene tegner sig nemlig til at blive gode, fortæller Jonas Caspersen, der er dyrepasser i terrariet.

- Lige nu ser det rigtig godt ud. Vejret er med os. Det er renvejr og lidt køligt, så det er godt terrarievejr. Vi er faktisk lidt overrasket over, hvor tidligt folk kommer i dag, og hvor mange, der kommer på en gang. Men det er positivt.

Damplokomotivet ved Jernbanemuseet i Odense futter til Tommerup og tilbage med passagerer frem til og med fredag.
Damplokomotivet ved Jernbanemuseet i Odense futter til Tommerup og tilbage med passagerer frem til og med fredag.
Foto: Flemming Ellegaard

Tog for både store og små

På Jernbanemuseet i Odense kunne gæster starte efteårsferien ud med at gå på opdagelse i de gamle lokomotiver. Og det var en god oplevelse for både børn og voksne.

- Det er et ret spændende sted. Det er meget sjovt at komme ind og se alle de gamle vogne, men også de lidt nyere vogne. Man kan jo selv huske en DSB kupe så ud for tredive år siden, siger Nikolaj Palm fra Allerød. 

Han havde taget sin søn og resten af familien med til museet.

Og hvad synes du om at gå på museum med de voksne?

-Det er faktisk meget hyggeligt, fortæller Nikolaj Palm. 

Hos Borgmestergården kan man se eksempler på læder, træ og tekstil, der er bevaret for eftertiden ved hjælp af frysetørring.
Hos Borgmestergården kan man se eksempler på læder, træ og tekstil, der er bevaret for eftertiden ved hjælp af frysetørring.
Foto: Flemming Ellegaard

Sølvmønter og shampoo

I Nyborg var metaldetektoren funder frem ved museet Borgmestergården. Her i efterårsferien lukker museet nemlig gæsterne ind bag facaden, så børn og voksne kan se og være en del af de processer fra fortiden, der er med til at sikre fremtiden.

Gæsterne kan nemlig finde mønter og lære om læder, træ og tekstil, og hvordan det konserveres. Og det var en unik oplevelse fortæller en af museets gæster.

- Det man konserverer træ med, bruger man faktisk også til shampoo og cremer. Og når man fryser det til sidst, så har man faktisk frosset det fast i den oprindelig form det havde. Det vidste jeg ikke, siger Pernille Lindholm fra Køge.

Aktiviteterne på museet arrangeres i forbindelse med den aktuelle udstilling ”Frosset i tid”.

Oversigt

    Oversigt