Råd til det hele: Kender du eksperternes bedste tricks?

Mister du overblikket over dine penge, kan du ende op med gæld og betalingsproblemer. Her får du tre gyldne råd til at holde styr på kontoen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Afvist.

Kender du følelsen, når kortterminalen i butikken giver en et chok over bankkontoens tilstand? Eller kunne du bare godt tænke dig et par tips til at få bedre styr på din egen økonomi?

Bemærk sætter i øjeblikket fokus på vores viden og vaner, når det kommer til økonomi. Her i artiklen får du pengeeksperternes tre gyldne råd til, hvordan du holder pengepungen sund.

1. gyldne råd: Hold overblik over dine penge

 
 
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix (arkiv)

Fokus på unges pengevaner​​​​​

Den bedste vej til ikke at blive overrasket over en tømt konto oppe ved kassen er at have et godt overblik over dine penge.

Derfor er det en god idé at sætte dig ned og lægge et budget over, hvad der normalt ryger ind og ud af din konto på en måned, og hvad penge bliver brugt på.

- Opdel det gerne helt ned på dagsbasis, så det bliver så konkret som muligt, siger Frederik Giese, der er projektchef for 'Plus på kontoen' hos Forbrugerrådet Tænk.

Og så kan det være en god hjælp at blive gode venner med mobilbanken. Ifølge Thomas Bo Jørgensen, der er afdelingsdirektør hos Middelfart Sparekasse i Odense, er det en god vane at gå ind at kigge på sin konto i mobil- eller netbanken hver dag.

På den måde kan du for eksempel nå at opdage, hvis du skal skrue lidt ned for impulskøbene den sidste uge af måneden for at undgå at ende i minus igen, igen. 

Nye tal: Gæld for over 115 millioner kroner

2. gyldne råd: Tænk over, hvad du gerne vil bruge dine penge på

 
 
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Hvad vil du gerne spare op til? Og hvornår bruger du penge, du inderst inde ikke ønsker at bruge?

Det er to spørgsmål, du kan bruge til at få sat gang i nogle tanker om, hvad der er vigtigt for dig at have penge til. 

- Sørg for at få sparet op i dit budget - og tænk over, hvad din opsparing konkret skal gå til, lyder rådet fra Niels Arne Dam, der er cheføkonom og underdirektør i Finans Danmark.

Ifølge Frederik Giese fra Forbrugerrådet Tænk er det samtidig vigtigt at blive bevidst om din adfærd og vide, hvornår din selvkontrol bliver udfordret. 

- For nogen er det i sociale sammenhænge, de bruger for meget. For andre er det reklamer for produkter, de gerne vil købe. Tænk over, i hvilke tilfælde bliver jeg udfordret, og hvad kan jeg gøre for at stoppe det?

3. gyldne råd: Kend spillereglerne

 
 
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)

Hav styr på regler, renter og det med småt. Sådan lyder det tredje gyldne råd, hvis du vil undgå at havne i gæld.

Ifølge Niels Arne Dam fra Finans Danmark er det nemlig vigtigt at kende spillereglerne, hvis du indgår aftaler om penge:

- Hvis du ender i den siutation, hvor du skal låne penge eller bliver tilbudt noget på afbetaling, skal du kunne gennemskue, hvad det er for en aftale, du ender i.

Det er godt at vide, hvilke oplysninger du skal spørge om, før du skriver under - og hvordan du finder ud af, hvad det hele koster samlet.

Har du brug for et lille brushup på det med lån, så tjek videoen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du har lyst til at se flere videoer og indhold fra Bemærk, kan du overveje at følge vores facebookside her. Du kan også følge med på Bemærks instagramprofil.

Oversigt

    Oversigt