Se kortet: Så mange millioner har din kommune brug for til børn og ældre i fremtiden

Hvis ikke kommunerne skal blive nødt til at sænke serviceniveauet, er der brug for, at de offentlige udgifter følger med.

Ændringer i befolkningsudviklingen vil presse de kommunale budgetter i årene frem mod 2030. Her vil andelen af børn og ældre blive større, og driftsudgifterne i landets 98 kommuner vil samlet stige med 20 milliarder kroner.

Det viser en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Analysen viser også, at hvis 20 milliarder kroner fordeles efter det udgiftsbehov, som Indenrigs- og Boligministeriets har opgjort for hver kommune, skal kommunerne i Region Syddanmark have tilført 4,3 milliarder kroner, hvis udgifterne skal følge ændringerne i befolkningsudviklingen.

AE noterer i forbindelse med analysen, at forståelsespapiret "Retfærdig retning for Danmark" fra 25. juni 2019 mellem regeringen og støttepartierne siger, at der skal "etableres en 'bund' under velfærden, så det demografiske træk dækkes". Og hvis ikke kommunerne skal blive nødt til at sænke serviceniveauet, er der brug for, at de offentlige udgifter følger med.

Så hvis kommunerne ikke skal blive nødt til at sænke serviceniveauet, er der brug for, at de offentlige udgifter følger med.


  • I alt skal de ti fynske kommuner tilføres 1,737 milliarder kroner.

Metode: Sådan gjorde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd