Akuthjælperen Jacob var med til at redde Anders' liv - i dag er de nære venner

Frivillige akuthjælpere på Langeland er altafgørende for at nå hurtigt ud til sygdom og hjertestop på Langeland. En af dem er Jacob Ottesen, som har været med til at redde flere liv - og i nogle tilfælde skaber det nære bånd.

Det er et venskab med en dyster start. En januardag for fem år siden modtog akuthjælper Jacob Ottesen en alarm. Nogen havde brug for hans hjælp. Det var Anders Reimann. Han var blevet ramt af et hjertestop, og da hans kone ringede 112, blev både ambulance og akuthjælpere tilkaldt.

- Jeg står hjemme i badet, og så går min alarm. Jeg får tørret mig i en fart, får shorts på og en t-shirt, hopper i mine badesandaler og så kører jeg til stedet, siger Jacob Ottesen, der er frivillig akuthjælper på Langeland.

Anders Reimanns kone og nabo var i gang med hjertemassage, da Jacob Ottesen ankommer til stedet ni minutter senere med hjertestarter i bagagerummet. Og det er i mange tilfælde hurtigere end ambulancen, når ulykken sker på Langeland.

- Der er simpelthen ikke mulighed for at have en ambulance på alle gadehjørner, og hvis man får hjertestop, er det tiden, der tæller. Et minut er en forskel, som betyder temmelig meget – og hver anden ambulance herovre på Langeland er mere end et kvarter om at komme frem. Så det er altafgørende, om vi har akuthjælperne eller ej, fortæller Henrik Schakow, der er formand for Langeland Hjertestarterforening.

Et særligt bånd

Anders Reimann kan ikke selv huske ret meget fra episoden. Det sidste han husker, var, at han skulle til at børste tænder.

- Så får jeg at vide, at så ryger jeg, og så lyder der et dunk. Det plejer der at gøre, når der ryger 100 kilo på gulvet, siger han.

Anders Reimann blev indlagt på hospitalet og lå i koma i 14 dage. I mellemtiden vidste ingen af akuthjælperne, hvordan det var gået ham.

- Da de kører afsted med Anders, så står vi og tænker, hvad så? Og det vidste jeg ikke noget om før nogle måneder senere, hvor jeg tager kontakt. Så har vi faktisk holdt kontakten lige siden, siger Jacob Ottesen.

- Der opstår et tillidsbånd imellem os. Så dem vil jeg heller ikke undvære i dag, siger Anders Reimann.

I dag har Anders Reimann det godt. Efter ulykken fik han indopereret en pacemaker og mistede en finger som følge af en stent, der blev lagt forkert på hospitalet. Men det er en lille pris for ham.

- Jeg er taknemmelig. Jeg havde gerne givet en hel arm for at være i live i dag.

Manglende frivillige kan have fatale konsekvenser

Jacob Ottesen startede som akuthjælper i 2014 og har været tilkaldt mere end 880 gange. Selvom arbejdet som akuthjælper er frivilligt, så fortsætter han, for det gør en forskel.

- Der går fire herrer rundt og er i live, fordi det team, som akuthjælperne er, træder til. Det er fantastisk, det er lige til at få gåsehud over, siger han.

Dog begynder Langeland Hjertestarterforening at mangle frivillige. Fra at have omkring 150 akuthjælpere er de i dag nede på cirka 130. Og det er en udvikling, der vækker bekymring hos formanden.

- Jeg kan ikke forstå, at vi ikke har frivillige nok. For hvem vil ikke gerne have hjælp, hvis man falder om, spørger Henrik Schakow.

Netop fordi akuthjælperne er så nødvendige på Langeland, kan det have fatale konsekvenser, hvis de mangler hænder.

- I den yderste konsekvens ved et hjertestop, hvor der ikke kommer nogen, jamen så er det, at man ikke overlever det, siger formand Henrik Schakow.

Kom med til event

Torsdag eftermiddag sætter TV 2 Fyn fokus på Langelands mangel på akuthjælpere, når vi inviterer til debat om emnet i Banjen på havnen i Lohals.

Og du kan komme med.

Arrangementet foregår fra klokken 17-18 torsdag 31. marts.

Deltagerne er blandt andet:

  • Henrik Schakow, formand for Langeland Hjertestarterforening
  • Tonni Hansen (SF), borgmester, Langeland Kommune
  • Bente Gertz (S), formand for Præhospitaludvalget, Region Syddanmark
  • Dennis Kræmmer Hansen, akuthjælper, førstehjælpsinstruktør og tidligere ambulanceredder
  • Kirsten Havemann, næstformand i Patientforeningen
  • Laura Sarkisian Jangaard, læge og ph.d., OUH


Debatten bliver sendt direkte på TV 2 Fyns hjemmeside, Facebook og TV 2 Fyns nyhedskanal. Ser du med på Facebook, kan du stille dine spørgsmål til deltagerne direkte i kommentarsporet.

Vil du med til debatten, skal du sende en mail til os på event@tv2fyn.dk. Du må meget gerne fortælle os, hvor mange I kommer.

Din deltagelse er først bekræftet, når du har fået svar fra os. Det er naturligvis helt gratis, fordi vores debatter er en del af TV 2 Fyns øvrige journalistik.

Hvor og hvornår

Sted: Sejlklub og medborgerhus Banjen, Havnen 5, Lohals, 5953 Tranekær

Hvornår: 31. marts 2022. Dørene åbner 16.30 og lukker klokken 16.55. Debatten varer fra klokken 17 til cirka 18.00.

Pris: Det er altid GRATIS at tage med til vores debatter.

Oversigt

    Oversigt