I det fynske folks tjeneste

Otte søfolk fra fragtskib med kokain er i retten

100 kilo kokain blev kastet fra et containerskib ud for Langeland, hvor det blev samlet op af en mindre båd. Otte søfolk er i retten onsdag formiddag.

Det var her i Spodsbjerg på Langeland, at tre udenlandske narkosmuglere igår blev anholdt af en aktionsstyrke i sagen om indsmugling af 100 kilo kokain. Foto: Gunnar Ries - Flickr (CC BY-SA 2.0)

Fragtskib lastet med bananer fra Ecuador havde også 100 kilo kokain med. Otte besætningsmedlemmer fra fragtskibet "Duncan Island" er onsdag formiddag blevet ført ind i Københavns Byret.

De sigtes alle for at have deltaget, da der fra skibet lørdag formiddag blev kastet mindst 100 kilo kokain ned til en mindre båd, som bragte narkoen i land ved Spodsbjerg på Langeland.

Læs også Stor narkoaktion: Anholdelser på Langeland

I forvejen er 16 andre søfolk blevet varetægtsfængslet til 27. februar. Desuden er yderligere tre mænd - en russer og to letter - fængslet for at have modtaget den store mængde kokain.

Fire af de otte er fra Filippinerne. De rejser sig, siger deres navne og fødselsdatoer på engelsk til dommer Karen Duus Mathiessen.

De øvrige er fra Østeuropa. Også de oplyser deres identitet, og herefter lukkes dørene til retsmødet efter ønske fra anklageren, Emilie Klausen.

Turistbus involveret

Søndag blev de første gang fremstillet for en dommer, efter at en bus fra Egon's Turistbusser havde kørt dem til København fra Kalundborg, hvortil "Duncan Island" havde lagt til efter at være blevet overtaget af politifolk syd for Gedser.

Ved den lejlighed fik de otte anholdelsen opretholdt i tre døgn. Dermed fik politiet yderligere tid til at undersøge sagen. I søndagens retsmøde var de alle villige til at svare på spørgsmål, oplyser dommeren.

Onsdag skal dommeren tage stilling til, om mistanken er blevet afkræftet eller bestyrket - og om der er grundlag for at fængsle mændene. De er i alderen fra 54 til 24 år.

Læs også Digitalisering i sundhedsvæsnet: OUH-afdeling har succes med videokonsultationer

Fragtskibet var lastet især med bananer og broccoli. Det var i januar afsejlet fra havne i Ecuador og Mexico, inden det satte kursen mod først Helsingborg i Sverige.

Efter afsejlingen ned gennem Storebælt på vej mod næste destination, Sankt Petersborg i Rusland, blev kokainen lørdag formiddag losset i farvandet ved Langeland.

Skulle til København

Politiets teori er, at stoffet skulle til København og muligvis andre steder i Skandinavien, fremgår det af sigtelsen.

Det 178 meter lange "Duncan Island" ligger onsdag fortsat i havnen i Kalundborg, hvor politiet er ved at undersøge det på kryds og tværs.

 - Det vil tage en rum tid, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass i Københavns Politi om ransagningen.

Læs også Behersket glæde: Flere penge end forventet til fynske kommuner