Politiker vil have vaccinesag set efter i sømmene

Alle kort skal på bordet i sagen om uberettigede vaccinationer i Middelfart Kommune. Det mener et byrådsmedlem, som nu foreslår, at kommunen betaler for en ekstern redegørelse.

Det var nyt for flere politikere, at en gruppe ansatte på Skovgade Plejehjem ikke blev tilbudt overskudsvacciner den dag, hvor Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) endte med at blive vaccineret mod covid-19.

Forklaringen var ellers, at vaccinen ville ende i skraldespanden, fordi man ikke havde relevante blandt frontpersonalet at give den til.

Både løsgænger i byrådet Paw Nielsen og Venstres borgmesterkandidat Regitze Tilma blev overraskede over, at ansatte på den måde blev forbigået, da overskudsvaccinen endte i armen på borgmesteren. 

Begge politikere fik 23. marts den forklaring af forvaltningen, at alle beboere og det tilstedeværende personale var blevet vaccineret, og at "(...) øvrigt personale fra plejehjem, hjemmeplejen og sundhedsplejen blev tilbudt at modtage overskudsvacciner, og andre tilstedeværende blev tilbudt resterende overskudsvacciner.”

quote Selvom det koster nogle penge, bør man overveje at få eksterne til at kigge hele det her forløb igennem.

Paw Nielsen, løsgænger i Middelfart Kommunes byråd

På grund af de nye oplysninger vil Paw Nielsen stille forslag i byrådet om, at man hyrer ekstern hjælp ind til at kortlægge hele forløbet.

- Med de oplysninger, der løbende kommer frem, føler jeg, at selvom det koster nogle penge, bør man overveje at få eksterne til at kigge hele det her forløb igennem. For i øjeblikket er det jo embedsværket selv, der kommer med svarene. Og der dukker hele tiden nyt op, og kan jeg være sikker på, at der ikke dukker nyt op om 14 dage, spørger Paw Nielsen og fortsætter:

- Der er ting, som ikke er kommet frem undervejs de gange, hvor vi politikere har stillet spørgsmål tidligere, og det synes jeg, er problematisk.

Hvem har ellers fået vaccine?

Paw Nielsen vil blandt andet bruge ekstern hjælp til at finde ud af, om der er andre end borgmesteren, der har fået en overskudsvaccine, som man ikke var berettiget til.

Ved du noget?

I kommunens redegørelse hæfter han sig blandt andet ved, at der omtales "personer" og ikke blot "en person." Her fremgår det nemlig:

"Alene opfattelsen af, at disse kritiske funktioner snart skulle vaccineres, hos de medarbejdere, der stod for vaccinationerne, har gjort, at der er blevet tilbudt overskudsvacciner til personer, der først senere skulle være vaccineret."

Om dette siger Paw Nielsen:

- Jeg kan ikke dokumentere eller bevise noget. Jeg kan bare have min mistanke om, at det vil da være underligt, hvis det kun er borgmesteren af kommunens topfolk, der har fået den. Det vil undre mig. Og ja, det ville være nærliggende, at en ekstern redegørelse også kigger på, hvad det er for andre personer, der har fået den. Og hvorfor har de været så vigtige kontra nogle andre i fronten?

TV 2 Fyn har også tidligere spurgt til dette. Blandt andet efter en rundspørge blandt alle borgmestre og kommunaldirektører på Fyn viste, at Middelfarts kommunaldirektør Willy Feddersen som den eneste ikke ønskede frivilligt at svare på, om han var blevet vaccineret.

quote Jeg har ikke set Paw Nielsens forslag, så det må han jo bringe op, hvis han synes, det er relevant

Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester Middelfart Kommune

Ikke afvisende

Hos SF er man ikke umiddelbart afvisende overfor forslaget. Partiet har også selv tidligere interesseret sig for spørgsmålet om, hvem der ellers fik en vaccine uberettiget. SF's eneste byrådsmedlem Mikkel Dragmose-Hansen vil dog se flere afsløringer, før han vil stemme for en ekstern redegørelse.

- Vi stillede os egentlig tilfreds med kommunens redegørelse, selvom den ikke gav svar på spørgsmålet om der var andre, der fik en vaccine, de ikke skulle have haft. Men skulle der komme mere, vil jeg ikke afvise at stemme for en ekstern redegørelse, siger han. 

Konservatives Morten Weiss-Pedersen vil heller ikke som udgangspunkt afvise idéen om en ekstern redegørelse, men det kræver, at der kommer mere på bordet.

Venstres byrådsgruppe har også tidligere ligesom SF spurgt til, hvem der ellers uberettiget blev vaccineret før tid. Spørgsmålet om en ekstern redegørelse vil hun ikke forholde sig til, før hun ved, hvad den vil koste og om den overhovedet kan give svar på det centrale spørgsmål, fortæller borgmesterkandidat Regitze Tilma. 

- Venstre vil først have klarhed over indhold og pris. Vi er ikke sikre på, at en ekstern undersøgelse vil kunne afdække noget væsentligt nyt. Vi vil hellere se fremad og få arbejdet på vores interne kultur, så der er tillid og åbenhed til at udtrykke sig som medarbejder, siger hun.

TV 2 Fyn ville gerne have interviewet Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen om Paw Nielsens forslag. Socialdemokratiet har 15 mandater ud af de 29 i Middelfart Byråd, så det kræver opbakning fra borgmesterens eget parti, hvis forslaget skal gå igennem.

I en sms skriver borgmesteren:

- Jeg har ikke set Paw Nielsens forslag, så det må han jo bringe op, hvis han synes, det er relevant.

Derfor er denne historie vigtig

Oversigt

    Oversigt