Jonathan reddede byens brugs: Nu kan han hjælpe andre landsbyer med samme problem

Jonathan Hvidbjerg fra Feldballe reddede den lokale købmand. Derfor tager han nu til TV 2 Fyn Events debat på torsdag for at give inspiration til borgerne i Veflinge, der også kæmper med at bevare deres lokale købmand.

Der skal findes en ny løsning. 

Sådan lød budskabet fra lokalrådet i Veflinge, efter at Coop forlængede levetiden for landsbyens eneste brugs med seks måneder. Spørgsmålet er i mellemtiden, hvor man skal finde en løsning henne.

Svaret på det spørgsmål sidder Jonathan Hvidbjerg fra Feldballe måske med.

For selvom han bor over 170 kilometer nord for Veflinge på Jyllands næsetip, så kender han alt til den problematik, beboerne i Veflinge i dag sidder med.

I to år måtte han og de andre beboere nemlig leve uden en brugs, efter den tidligere købmand i byen solgte sin forretning. De lokale kæmpede dog en brav kamp for at bevare butikken i byen, og tidligere på året bar det hårde arbejde endelig frugt. Her genåbnede købmanden nemlig som en borgerdrevet butik.

Og den løsning kan man se har betydning for andre end blot den lille landsby, siger Jonathan Hvidbjerg. Han er bestyrelsesmedlem i Feldballe A.M.B.A. og én af initiativtagerne bag den foreningsdrevne butik.

- Jeg tror allerede nu, at vores kommune og vores borgere er bedre klædt på til at kigge på den her slags projekter i fremtiden. Jeg tror, at det stille og roligt begynder at blive lettere for andre landsbyer at hjælpe sig selv, siger Jonathan Hvidbjerg.  

TV 2 Fyn Event: Er du nervøs for dit lokale nærmiljø?

Ny viden

Engagementet fra Jonathan Hvidbjerg og de andre beboere i Feldballe smittede nemlig også af på Alette Lena Skov-Hansen, der sidder som landsdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune. Hun sprang hurtigt på projektet for at støtte beboere, og de to konsulenthuse SeTilSiden og PlanMiljø, der arbejdede på en løsning for byen.

- Hvis der var et sted, hvor sådan et projekt kunne lykkes, så var det i Feldballe, hvor der er mange lokale kræfter, siger Alette Lena Skov-Hansen.

Tidligere har kommunen ellers ikke været gearet til at hjælpe større borgergruppe, og der var et hul i systemet, mener Alette Lena Skov-Hansen. 

Historien fra Feldballe har dog givet en ny viden, som også andre landsbyer kan bruge. Projektet har nemlig affødt en guide til, hvordan andre landsbyer også kan bruge den såkaldte Feldballe-model.

Alette Lena Skov-Hansen håber, at kommunen kan være bedre til at hjælpe andre borgergrupper i fremtiden.

- Det har givet os noget viden, vi bedre kan tage i spil. Men det er ikke nødvendigvis i forhold til et købmandsprojekt, men mere i forhold til hvordan vi bedre kan understøtte, hvad de lokale landsbyer er interesseret i at drive, og hvad de føler, de har brug, siger hun.  

Borgerne i Feldballe både driver og ejer butikken, hvor de sælger lokale råvarer.
Borgerne i Feldballe både driver og ejer butikken, hvor de sælger lokale råvarer.
Foto: privat foto

Hjælp til lokalsamfundene

For Jonathan Hvidbjerg har rådgivning og vidensdeling været nøgleordene for, at han og de andre frivillige fra Feldballe kunne få succes med at genåbne deres købmand. 

Derfor tager han rejsen til Nordfyn på torsdag for at sidde med i panelet ved TV2 Fyn Events debat i Veflinge. 

Han synes, det er vigtigt, at han deler sin bys løsning med andre lokalsamfund, så det kan blive nemmere for andre at få hul på deres projekter. 

- Vidensdeling er vejen frem. Det tog os ret lang tid at finde ud af, hvordan man har gjort andre steder i forhold til lokale købmandsbutikker, siger Jonathan Hvidbjerg. 

Oversigt

    Oversigt