Finn mangler ladestandere til sin bil: - Jeg synes, kommunerne er alt for passive

Der skal flere elbiler på de danske veje. Finn Dalgaard kører allerede elbil, men han mener, at myndighederne gør for lidt for at få nok ladestandere sat op.

Finn Dalgaard kører hver dag fra bopælen i Nyborg og til arbejdet i Svendborg. 78 kilometer i alt når han været både frem og tilbage. 

Men han har et problem. Han kører i elbil og mangler ladestandere. 

- Jeg efterlyser, at kommunerne sætter sig sammen med netselskaberne og finder ud af, hvordan forholdene er for hver enkelt ejendom. Hvilket behov de har for parkeringspladser nu og i fremtiden - og hvordan man så får strøm ud til dem, siger Finn Dalgaard.

Han er især utilfreds med myndighederne. 

- Jeg er dybt skuffet - dybt skuffet. De siger, de har en interesse i det, men sådan som jeg oplever det, så sker der ingenting, fortæller nyborgenseren. 

I 2030 skal Danmark have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent, og elbiler er et vigtigt element for at opnå den målsætning.

- Jeg synes, kommunerne er alt for passive i det her, siger Finn Dalgaard.

Borgmester: Lovgivning står i vejen

Men kommunerne er alt andet end passive, lyder det fra Nyborgs Venstre-borgmester Kenneth Muhs.

- Vi står her i Nyborg - og med mine kollegaer i Danmark - og vil gerne have de redskaber, der skal til. I dag er det sådan, at vi er begrænset af den lovgivning, der er. Både planlægningsmæssigt, men også hvad vi må ud fra kommunalfuldmagten - og det skal vi have lavet om, siger borgmesteren. 

Han er klar til at bygge kommunale ladestandere, men det vil være i strid med lovgivningen.

- Det måtte meget gerne gå meget hurtigere, end det der er tilfældet, fortæller Kenneth Muhs.

I december 2020 indgik regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten en aftale med et mål om, at mindst 775.000 biler på de danske veje i 2030 skal køre på el.

Se hele tv-indslaget om elbilerne her.

Minister: Mulighederne er der

Finn Dalgaard bor i lejlighed, hvor der ikke er nogle ladestandere, så for ham er det en daglig kamp at få ladet bilen op. 

Men ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S), så er der muligheder for, at boligforeninger også kan få sat ladestandere op. 

- Vi har sikret, at boligforeningen har mulighed for at søge en statslig pulje på 50 millioner kroner. Det vil sige, at man selvfølgelig skal have overtalt sin boligforening til at søge den pulje, siger Benny Engelbrecht. 

Politikerne på Christiansborg er lige nu i gang med at kigge på en ny lovgivning, som flere kommuner venter på falder på plads. Ministeren mener dog, at kommunerne har mulighed for at få sat ladestandere op.

Men han anerkender dog også, at Folketingspolitikerne skal handle.

- Vi skal også nok skynde os alt det, vi overhovedet kan, så kommunerne også på deres egne parkeringspladser kan sørge for, at der bliver offentligt tilgængelig ladeinfrastruktur, forklarer Benny Engelbrecht.

Han oplyser, at arbejdet med at sætte offentlige ladepunkter op er i fuld gang. I august blev antallet af ladestandere øget med 16 procent.