"Hashmanden" hyldes af unge: Antallet af hashrygende studerende styrtdykker

Masser af oplæg og dialog med unge om rusmidler virker tilsyneladende i Odense. Kommunen har stor succes med at reducere antallet af studerende, der jævnligt ryger hash.

Selvom navnet "hashmanden" godt kunne lyde som én, der sælger stoffer på gaden, så er det langt fra tilfældet her.

quote Et år på Tinderbox blev jeg omringet af en hel klasse, der dansede rundt om mig og genkendte mig som "hashmanden"

Torben Vangsted, rumsmiddelkonsulent, Odense Kommune

"Hashmanden", også kendt som Torben Vangsted, arbejder nemlig som rusmiddelkonsulent i Odense Kommune, hvor han primært holder dialogoplæg for unge studerende. Han deler ud af sin viden og sætter gang i dialogen med de unge odenseanere.

Alt sammen for at ruste dem til at begå sig i et samfund, hvor de på et tidspunkt vil blive konfronteret med euforiserende stoffer.

- Altså, jeg får jo næppe nogle unge mennesker til at stoppe med at ryge hash, bare fordi jeg kommer ud og holder et oplæg for dem, men jeg tror på, at dialogen med de unge får dem til at reflektere meget mere over rusmidler og brugen af hash, siger Torben Vangsted til TV 2 Fyn.

Forbyggende arbejde giver resultater 

Selvom Torben Vangsted holder meget af at holde oplæg for unge studerende i Odense, er der også en større mening bag. 

Siden 2016 har Odense Kommune haft som ambition at nedbringe antallet af unge studerende, der ryger hash jævnligt, og Torbens Vangsteds oplæg er én af flere måder, som kommunen ønsker at nå sit mål på. 

Og indtil videre ser det ud til at have virket. 

Hvor mange unge ryger hash?

I hvert fald er andelen af unge studerende i Odense, der jævnligt tyger hash, faldet fra 14 procent i 2016 til 6,34 procent ifølge den seneste opgørelse udgivet af Center for rusmiddelforskning i 2020.

- Det er rigtig dejligt at se, at alt vores forebyggende arbejde har givet resultater, siger Brian Dybro (SF), der er beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune.

- Jeg tror oprigtigt på, at vi kan nå i mål med vores målsætning. Man kan jo allerede nu se, at det forebyggende arbejde nytter. Det betyder virkelig noget, når man indgår de rette samarbejder med de rette personer, siger Susanne Crawley, der er børn- og ungerådmand i Odense Kommune.

Håber oplæg har gjort forskel

Odense Kommune er dog ikke i mål endnu. Deres konkrete målsætning er at nedbringe antallet af hasrygende studerende til to procent i 2025. 

- Jeg er overbevist om, at de initiativer, vi satte i gang i kommunen er medvirkende til, at der er sket et fald i antallet af unge, der ryger hash. Det viser bare, at forebyggelse i den grad virker, siger Brian Dybro og uddyber:

- Vi ved, at unge mennesker i Odense møder rusmidler, når de begår sig i byen, og det kan vi ikke undgå. Derfor er det vigtigt, at unge odenseanere er bevidste om deres egne grænser, så de er i stand til at afvise rusmidler, skulle de få dem tilbudt, siger han.

Og en af måderne, kommunen ruster unge studerende til mødet med rusmidler er altså ved at lade Torben Vangsted dele ud af sin viden gennem oplæg på uddannelsesinstitutionerne.

- Der kan selvfølgelig være rigtig mange gode grunde til, at forbruget er faldet, men jeg håber, at mit arbejde har en lille andel i faldet, siger Torben Vangsted om faldet i antallet af unge, der ryger hash.

Torben Vangsted har i år holdt over 100 oplæg for elever på skoler i Odense.
Torben Vangsted har i år holdt over 100 oplæg for elever på skoler i Odense.
Foto: Privat Foto/ Torben Vangsted

Bliver genkendt og hyldet af unge 

Ud over at holde oplæg for både unge og deres forældre, er Torben Vangsted også med til at udarbejde undervisningsmateriale om rusmidler, som skolerne i Odense frit kan benytte.

En hashfri uddannelsesby i 2025

- Det er en god måde at nå ind til de unge mennesker gennem indirekte viden, og derfor har vi udviklet en masse undervisningsmateriale til skolerne. Vi er også ved at udvikle vores hjemmeside drugbox, så vi kan møde de unge på digitale platforme, siger Torben Vangsted. 

Han fortæller, at det, som motiverer ham allermest er, at få lov til at træde ind i de unges verden. Og så har han flere gange oplevet at blive genkendt af unge, som han har holdt oplæg for. 

- Et år på Tinderbox blev jeg omringet af en hel klasse, der dansede rundt om mig og genkendte mig som hashmanden. Og det gør mig rigtig glad. For hvis de kan huske mig, så er der også en chance for, at de kan huske alle de ting, jeg har talt om med dem, siger han. 

Spørger man Susanne Crawley er det bare vigtigt, at man i kommunen holder fast i de mange gode initiativer. 

- Vi kan jo se, at det virker. Vi er ikke helt i mål endnu, og derfor er der ingen grund til at begynde at slappe af. Nu handler det om at holde fast, siger hun.

Oversigt

    Oversigt