Kommune kan ikke finde beviser på religiøse råd

En undersøgelse som afdækker religiøse råd i Odense begejstrer ikke Søren Windell (K). Han er bekymret for, at problemet stikker dybere. En ekspert kalder rapporten solidt arbejde.

Opdatering
Clock12. mar 2021, kl. 18:33
Artiklen er opdateret med citater fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

I september slog borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fast, at der er religiøse råd i Odense. Rådene mødes og håndterer blandt andet islamiske ægteskaber og skilsmisser, sagde han.

Nu peger en undersøgelse på det, at så enkelt kan det ikke stilles op. Således skal Økonomiudvalget på tirsdag blandt andet forholde sig til, at der ikke er "fundet indikationer på, at der eksisterer et fast skilsmisseråd i Odense Kommune i dag".

Til gengæld har undersøgelsen identificeret, at der eksisterer "mere eller mindre institutionaliserede rådgivende fora, som bedriver en praksis, der spejler måden, man behandler sager på i et retssystem - dog uden den afgørende myndighed til at dømme og udøve magt".

Men det er ikke lykkedes undersøgelsen, at afdække en specifik personkreds, samt hvor de religiøse råd mødes.

- Var der et tydeligt råd, så var det nemmere at konfrontere det. Det, vi er ude i nu, er, at vi skal konfrontere noget, vi ved, er der. Det er der som mere uformelle råd eller uformelle rådgivninger, der foregår. Men igen hvor der er nogle, der bruger og misbruger deres religiøse autoritet og deres sociale autoritet til at undertvinge især kvinder, siger Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense. 

Undersøgelsen vækker heller ikke just begejstring hos Søren Windell (K).

- Umiddelbart er der kun lige kradset lidt i overfalden. Det er dog et svært og lukket området, men jeg er bekymret for, at det stikker dybere, siger han.

Undersøgelsen er foretaget ved interviews med informanter, som for eksempel kommunale medarbejdere, ansatte ved Fyns Politi, personer fra civilsamfund, foreninger og moskeer.

- Jeg synes faktisk de fire sider gør mig mere utryg. Den stiller flere spørgsmål end svar. For eksempel undrer det mig, at der både konkluderes, at der ikke findes parallelle retsinstanser i Odense, men at der er indikationer på, at der kan identificeres  råd, "som bedriver en praksis, der spejler måden, man behandler sager på i et retssystem ", siger  Søren Windell og henviser til undersøgelsens side 3.

Solidt arbejde

En forsker mener modsat den fynske rådmand, at rapporten giver et godt indblik i, hvordan religiøse råd fungerer for eksempel i Vollsmose. 

- Solidt arbejde. Det passer fint med forskningsresultaterne, der er i forvejen, siger Jesper Petersen der er forsker i islamisk jura

Folk er hyret ind

I dagsordenen for på tirsdag fremgår det, at næste skridt er at få samlet en gruppe, der har fået navnet "Enheden mod Negativ Social Kontrol". Men heller ikke her klapper Søren Windell i hænderne.

- Enheden er de samme værktøjer, som vi har brugt tidligere. Jeg mener, der skal et tættere samarbejde med politiet ind i det her. Som enheden ser ud er det mest snak og meget lidt handling, siger Søren Windell.

I et stillingsopslag fra slutningen af januar fremgår det, at "Enheden mod negativ social kontrol" vil bestå af en leder og en SSP-medarbejder samt en række et- og tre-årige projektstillinger "fra forskellige fagområder i Odense Kommune". Enheden skal opbygge netværk på tværs af kommune, politi og boligorganisationerne i Odense. Målet er at gøre børn og unge mellem 0-24 år robuste over for risikoadfærd.

Fakta

Se video fra 23. september 2020:

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) bekræfter, at der findes religiøst råd i Odense.
Fotograf: Liv Sepstrup Fotograf: Morten Albæk Redigering: Jonas O. Mattsson

 

Oversigt

    Oversigt