Mystik i sag om selvcensur: Odeons forklaring modsiges af hemmelig arrangør

En pludselig aflysning af en Kina-kritisk kunstnergruppe i Odeon i Odense i april 2020 skyldes ifølge administrerende direktør for Odeon, Jens Pedersen, ikke selvcensur men rod i bookingsystemet, og at musikhuset allerede havde indgået aftale med ”stor, lokal aktør” på de konkrete datoer. Den udlægning kan ”aktøren” ikke genkende.  

Opdatering
Clock23. nov 2019, kl. 06:58
Artiklen har fået ny overskrift og er blevet gennemskrevet.

Det var ikke selvcensur eller pres fra det kinesiske regime, der i oktober fik det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon til pludselig at annullere en aftale med den systemkritiske kunstnergruppe Shen Yun. Det var alene en uheldig dobbelt-booking på grund af rod i musikhusets interne system.

Sådan lyder forklaringen nu fra Odeons administrerende direktør Jens Pedersen.

Det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York modtog ellers 11. oktober i år et kontraktudkast fra Odeon i Odense med aftale om tre forestillinger 2. og 3. april 2020.

Kontraktudkastet kom efter flere måneders korrespondance mellem Odeon og Shen Yuns danske mellemmand Benny Brix. Men fire dage efter det tilsendte kontraktudkast meddelte Odeon pludselig, at kontrakten alligevel ikke kunne blive til noget, da den store sal i Odeon var booket til en stor konference på de aftalte dage. 

Den pludselige aflysning af det kinesiske show har medført stor kritik af Odeon og beskyldninger om selvcensur, da Shen Yun ved flere lejligheder er blevet forsøgt presset ud af danske kulturinstitutioner i både København og Aarhus af den kinesiske ambassade i Danmark. 

Jens Pedersen mener blot, der er tale om en dobbeltbooking, og at annuleringen af Shen Yun ikke har andre årsager.
Jens Pedersen mener blot, der er tale om en dobbeltbooking, og at annuleringen af Shen Yun ikke har andre årsager.
Foto: Anders Høgh

I Odeon kommer det dog bag på direktør Jens Pedersen, at der er kommet så meget postyr ud af det.

- Det var bare en dobbeltbooking, der gik galt, og længere er den sådan set ikke, forklarer administrerende direktør i Odeon, Jens Pedersen.

På datoerne 2. og 3. april 2020 var der ifølge Jens Pedersen allerede foretaget en booking af den store sal i Odeon, hvor Shen Yun skulle have optrådt med deres show. Han fortæller, at der er tale om en stor, lokal aktør, som der blev indgået en aftale med allerede i starten af 2019. 

Ifølge den administrerende direktør skyldes miseren, at Odeon i en periode har opereret med to forskellige bookingsystemer. Og det er angiveligt forklaringen på, at det først efter flere måneders korrespondance med Shen Yun går op for Odeon, at de aftalte dage 2. og 3. april 2020 allerede er afsat til ”en stor, lokal aktør”. 

Her kunne historien stoppe. Men mystikken breder sig. Af diskretions- og forretningsmæssige hensyn har TV2/Fyn foreløbig indvilget i ikke at offentliggøre navnet på den ”store, lokale aktør”, som ifølge Odeon allerede i begyndelsen af 2019 havde landet en aftale med musikhuset. 

Fakta om Shen Yun

Men da vi konfronterer den lokale aktør med spørgsmålet om, hvorvidt det er korrekt, at man her har booket Odeon de dage, som Shen Yun ellers i første omgang var blevet stillet i udsigt, er svaret entydigt nej. Det får os til igen at kontakte Odeon. Og her fastholder direktør Jens Pedersen, at hans første forklaring er den rigtige. TV 2/Fyn kontakter derfor atter den lokale aktør, som endnu engang fastholder, at man ikke har booket 2. og 3. april 2020 men derimod to dage i marts samme år. Vi har bedt Odeon om at dokumentere, at der foreligger en kontrakt på de nævnte datoer, men det afviser direktør Jens Pedersen.

Ekspert: Velkendt problem

Det er den Kina-kritiske forening Falun Dafa i Danmark, der har samarbejdet med Odeon om at få Shen Yun til Odense. Benny Brix, der er talsperson for foreningen, mener, at det er meget usandsynligt, at der er sket en dobbeltbooking og fastholder sin mistanke om selvcensur.

- Der foregår en selvcensur, for man vil gerne please den økonomiske supermagt, eller også handler det om et direkte pres fra den kinesiske ambassade eller kinesere, som mener, at Danmark skal knæle og bøje sig for et regime, siger han til TV 2/Fyn.

Han er ikke i tvivl om, at der er politiske motiver bag aflysningen.

- Og jeg mener, at det er de forkerte motiver. For i virkeligheden er det sådan, at mange af de lande, der arbejder tæt sammen med Kina, godt kan kritisere landet, uden at det går ud over deres interesser og økonomi. Så frygten er ubegrundet, forklarer Benny Brix om situationen i Odeon.

Udlægningen bliver bakket op af forfatter og Kina-ekspert Christina Boutrup. 

- Det har været kendt i en række år, at hver gang denne trup prøver at leje et lokale et sted i Danmark eller Europa, så bliver der pludselig problemer, og så kan det ikke lade sig gøre. Det er meget ventet, siger hun.

Ifølge Benny Brix er det problematisk, at Shen Yun ikke får lov til at komme til Odeon 2. og 3. april 2020.
Ifølge Benny Brix er det problematisk, at Shen Yun ikke får lov til at komme til Odeon 2. og 3. april 2020.
Foto: Anders Høgh

- Vi holder det, vi lover

Odeon vil ikke åbent fortælle, hvilken større, lokal aktør, der er booket på samme dato som Shen Yun. Ligeledes holder de fast i ikke at fremlægge dokumentation for bookingen.

- Vi har ikke tænkt os at bevise noget. Vi har lovet den her kunde, at de kunne være der på datoerne, og vi holder det, vi lover. Og laver vi en fejl, så siger vi undskyld, og det har vi også gjort i det her tilfælde, siger Jens Pedersen.

For Jens Pedersen og de andre ansatte i Odeon var der nemlig ikke noget usædvanligt ved at lave en fejl som denne. 

- For os var det en helt almindelig forretningsgang. Vi har små 300 medarbejdere i den her bygning, og der sker fejl hver dag, hvilket der altså også er sket her, forklarer direktøren. 

Til spørgsmålet om Shen Yun er velkomne en anden gang er svaret:

- Ja, hvis der er datoer ledige.