Rådmand om højspændingskabel: - Lejerne må søge hjælp i huslejenævnet

Lovgivningen forhindrer Odense Kommune i at rette op på den fejl, der betyder, at lejere i Stige bor klos op ad et muligvis kræftfremkaldende højspændingskabel. Det mener den ansvarlige rådmand. Han opfordrer nu lejerne til at søge hjælp via Huslejenævnet.

Odense Kommune har begået en fejl, og det er en beklagelig situation lejerne i Stige er havnet i, når de bor få meter fra et nedgravet og muligvis kræftfremkaldende højspændingskabel. Det mener Søren Windell (K), der er rådmand for By- og Kulturforvaltningen. 

Rådmanden mener dog ikke, at Odense Kommune har nogen muligheder for at rette op på sine egne fejl i sagen.

quote Jeg kan også godt forstå, at borgerne tager sig til hovedet, og de mennesker der bor derude, de sidder jo i en ufattelig kattepine lige nu

Søren Windell, By- og Kulturrådmand, Odense, kons.

- Odense Kommunens egne jurister kom til den konklusion, at der ikke var hjemmel til at gøre noget, og det samme gjorde et eksternt advokatfirma. Dermed kunne vi ikke bare gå ud og flytte et kabel, der ikke er Odense Kommunes og ikke ligger på Odense Kommunes jord, siger rådmanden.

Få meter fra soveværelserne

Som TV 2 Fyn fortalte søndag, blev der i 2016 bygget otte udlejningshuse på arealet i Stige, hvor der i jorden løb et af Energinets højspændingskablet på 150 kV. Ved to af lejemålene på Hedelundhegnet 3 og 7 løber kablet få meter fra lejernes soveværelser.

Højspændingskabler bliver af sundhedsmyndighederne klassificeret som "muligvis kræftfremkaldende", og derfor er der et anbefalet forsigtighedsprincip og en sikkerhedsafstand til kablerne. Det stod dog ikke i den lokalplan, som bygherren planlagde sit byggeri ud fra.

Energinet anbefalede, at Odense Kommune flyttede kablet seks meter væk fra husene. Det ville have kostet to en halv million kroner. Men det mente Odense Kommune altså ikke, at den måtte bruge penge på.

- Jeg kan også godt forstå, at borgerne tager sig til hovedet, og de mennesker der, bor derude, de sidder jo i en ufattelig kattepine lige nu. De sidder fast i noget jura, som de ikke har noget at gøre med, siger rådmanden og giver også både bygherren og Energinet ansvaret for, at kablet ikke er blevet flyttet.

- Jeg synes, at vi alle sammen kan lære noget af denne sag. Ikke mindst Energinet og en udlejer, der har et ansvar for at få placeret de her kabler korrekt.

Så du skyder skylden på Energinet og bygherre. Kommunen har ikke noget ansvar?

- Jo, det har vi, men vi kan ikke rigtig gøre noget. Enten skal vi få lavet loven om, eller også skal vi sætte os sammen med Energinet og udlejer og se, hvordan vi kan løse det her, så nogle borgere ikke skal gå bekymrede i seng. Det kan vi ikke være bekendt, siger han.

Rådmanden opfordrer samtidig de berørte lejere på Hedelundhegnet 3 og 7 til at gå til Huslejenævnet for at få hjælp.

- Først og fremmest tager vi den her op i udvalget på onsdag. Og så synes jeg også, at beboerne skal tage fat i Huslejenævnet og høre, hvad deres rettigheder er. Jeg synes, at de er blevet holdt for nar af en udlejer, der ikke går ind og tager sit ansvar på sig og orienterer dem om den her fare, når de flytter ind, lyder det fra Søren Windell.

Afviser ansvar

Entreprenør Per Pedersen Haarby ejede grunden og byggede husene i 2016. Han blev først orienteret om forsigtighedsprincippet, da husene var opført. Medejer Kenneth Pedersen afviser, at han har et ansvar i sagen.

- Vi vidste godt, at der lå et kabel, da vi byggede, og derfor overholdt vi en respektafstand til kablet. Vores byggetilladelse var godkendt, men kommunen havde aldrig fortalt os om et afstandskrav på seks meter og et forsigtighedsprincip, før jeg fik et brev fra kommunen i februar 2017, siger Kenneth Pedersen.

Kommunen skrev til entreprenøren, at de ikke ville foretage sig yderligere, og derfor valgte Kenneth Pedersen heller ikke at gøre mere ved sagen.

Solgt i 2018

I 2018 blev ejendommen på Hedelundhegnet solgt til firmaet Hedelundhegnet ApS. Medejer Tanja Steinbacher siger, at hun aldrig havde hørt om, at der lå et højspændingskabel på ejendommen, før hun blev kontaktet af TV 2 Fyn.

Hun ønsker ikke at lade sig interviewe, men siger, at hun vil i dialog med Energinet og entreprenøren om at finde en løsning på sagen.

Energinet mener heller ikke, at de har et ansvar i sagen.

- Det er jo sådan, at det er Odense Kommune, der skal give en byggetilladelse, og når man har en sag, så er det dem, der skal drage alle forhold ind, i forbindelse med at man udsteder en tilladelse, siger Marian Kaagh, der er vicedirektør i Energinet.

Både Socialdemokratiet og Venstre har bebudet, at de vil have en redegørelse i sagen på By- og Kulturudvalgets møde på onsdag.

Oversigt

    Oversigt