Rådmand vil genhuse støjplagede letbane-naboer efter overnatning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
By- og kulturrådmandens overnatning hos støjplagede nabo til letbanen gav stof til eftertanke. Nu vil han have Odense Letbane til at genhuse de værst ramte beboere.
By- og kulturrådmand Søren Windell (K) vil have genhuset de støjplagede naboer, der er værst ramt af generne fra letbanens kørsel i Odense.
Meldingen kommer, efter by-og kulturrådmanden for en uge siden var overnattende sovegæst hos to odenseanere, hvis boliger ligger få meter fra letbanesporet.
- Jeg synes simpelthen, at vi som ansvarlige politikere sammen med Odense Letbane skal ud for at tilbyde de værst ramte borgere en mulighed for at bo et andet sted, indtil man finder ud af, hvad man vil gøre ved problemet, siger rådmand Søren Windell (K) til TV 2 Fyn.
Onsdag skal Økonomiudvalget mødes med Odense Letbane for blandt andet at diskutere problematikken med støjplagede naboer. Her vil by- og kulturrådmanden konkret foreslå letbanens ledelse at få genhuset beboerne som en midlertidig løsning.
- Det er dem, hvor grænseværdien for støj overskrider allermest, som jeg taler om. Dem skylder vi altså at tage hånd om, så de føler sig trygge og får deres søvn, indtil vi får en afklaring, siger han.
Her kan løsningen være at bo på hotel eller leje en lejlighed et andet sted midlertidigt. Der skal tages en dialog med borgerne om deres ønsker, uddyber han.
Rystende kop kaffe
By- og kulturrådmanden var blandt flere byrådspolitikere som valgte at takke ja til en invitation fra støjplagede naboer om at overnatte i flere lejligheder langs Odense Letbane.
Her overnattede han blandt andet hos en beboer på Vestre Stationsvej. Her var det ifølge rådmanden "helt umuligt" at færdes i boligen i dagtimerne.
- Da jeg boede hos Lotte (beboer, red.) en nat, behøvede jeg knap nok at røre rundt i kaffen. Der var tydelige mærkelser i huset, når toget kørte forbi, og det kørte altså to meter væk fra facaden af huset, siger Søren Windell (K).
- Nu er der gået lang tid med det her, og det kan ikke blive ved.
Mere end 130 personer har angiveligt klaget over støjgenerne i større eller mindre grad fra letbanen. Her forsøger man at finde forklaringer og løsninger, lød det fra Odense Letbanes bestyrelsesformand Jesper Rasmussen.
Rådmanden er dog ikke klar over, hvor mange borgere som det helt konkret drejer sig om på nuværende tidspunkt. Her forventer han at se en liste fra Odense Letbane onsdag.
- Jeg har en forventning om, at nogle af de steder, som jeg selv har oplevet, vil stå på den her liste over, hvor støjniveauet er højst af rystelser og vibrationer, tilføjer han.
Onsdag skulle Odense Letbane have udarbejdet en rapport over støjmålingerne, lyder det.
På letbanens regning
Hvem skal betale regningen?
- Det skal Odense Letbane, så må den beslutte, om det skal sendes videre til en leverandør. Jeg vil ikke have, at de her borgere ender i en juridisk diskussion og en retssag, der tager lang tid. Lige nu skal økonomien ikke stå i vejen for de her borgerne, siger Søren Windell (K)
- Nu vil jeg bare sige klart og tydeligt, at hvis der ikke kommer et udspil fra dem (Odense Letbane, red.) i morgen, stiller jeg et krav til dem, for der skal handling til nu. Vi kan ikke være det her bekendt hen over sommeren.
Tidligere har Odense Letbane haft holdt møde Nabogruppen, der er støjplagede naboer til Odense Letbane. Dengang udtalte bestyrelsesformanden, at det er Odense Letbanens opgave at sikre, at der kommer forbedringer i forhold til støjniveauet.
- Jeg kan ikke garantere, at vi kan fjerne alt lyden, men jeg er personligt selv overbevist om, at vi kan gøre det bedre. Det er ikke alle tog, der larmer lige meget, og derfor er der flere parametre, vi kan arbejde med, sagde bestyrelsesformand Jesper Rasmussen efter møde med Nabogruppen.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra kommunikationschef hos Odense Letbane Flemming Ø. Pedersen. I en sms skriver han, at "Odense Letbane aldrig forholder sig til politiske synspunkter" og har derfor ingen yderligere kommentarer.
Lyden af rumlen og tordenvejr
De støjplagede naboer sendte en invitation ud til politikere og letbaneansvarlige for at give dem en "unik oplevelse" for selv at mærke generne fra letbanen på egen krop. Blandt politikerne var også rådmand Christoffer Lilleholt (V).
- Det gør jo, at man ikke kan få et liv til at fungere, hvis man kun kan sove tre til fire timer hver nat. Så er jeg helt forstående over for, at så er man jo nødt til at flytte et andet sted hen, sagde Christoffer Lilleholt (V) efter overnatningen.
Ud over byrådspolitikerne og letbanens ledelse var driftsselskabet Keolis også inviteret. Dog valgte Odense letbanes direktør, Dan Ravn, at takke nej til invitationen.
Hjertepatient Michael Schødt og hans kone er blandt naboerne til Odense Letbane. Efter letbanen begyndte at køre på skinnerne, måtte det støjplagede ægtepar til sidst rykke ud til deres sommerhus i Kerteminde for at kunne få sin nattesøvn.