Trods halvfærdig løsning: Borgmester er tilfreds med åbningen af H.C. Andersens Hus

På trods af mangler i H.C Andersens Hus, så er borgmester Rahbæk Juel (S) tilfreds med husets soft opening. Ifølge ham, har man tydeligt kunnet se husets succes hen over sommeren.

Da man valgte at åbne H.C. Andersens Hus med en såkaldt "soft opening", var det med en forventning om, at det var en kortsigtet løsning. 

Det fortæller Henrik Harnow, der er direktør hos Odense Bys Museer til TV 2 Fyn.

Museet slog dørene op 30. juni, men at det var en soft opening indebar blandt andet, at audioguiden, der er skal føre de besøgende gennem udstillingen, endnu ikke var klar. 

H.C. Andersens Hus mangler også stadig at åbne børneuniverset, og de udvendige haver. 

- Soft opening blev valgt på et grundlag, hvor alle forventede, at vi ville være færdig lige om lidt. Men med corona og byggeri, der altid er udfordret i sådan en periode, så har det været nogle vilkår, vi har måtte arbejde med. Og alle har gjort deres bedste, siger han. 

Fredag meldte Odense Bys Museer, at man åbner fuldt 1. december. 

- Modig beslutning

Men på trods af, at soft opening nu ser ud til at blive en i alt fem måneder lang løsning, så er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tilfreds. 

- For museet og Odense Kommune har det været en rigtig god åbning og en god sommer. Vi har aldrig nogensinde haft så mange besøgende og overnattede på hotellerne, som vi har haft den her sommer. Det, vi håbede på med det her, er lykkedes, også selvom corona har gjort det svært for nogle at rejse hertil.

Men det er jo en halv løsning, som man har gået med i rigtig lang tid. Hvad tænker du om, at huset blev indviet selvom flere helt centrale dele af konceptet, som eksempelvis lyden, ikke var klar?

- Det har selvfølgelig været en modig beslutning, men vi har også været ramt af chipmangel for at få tingene til at fungere optimalt ligesom andre. Det er også derfor, man med den her soft opening valgte, at folk kunne komme ind i huset til halv pris. Så var der en sammenhæng mellem det, man kunne se, og det, man betalte. Og det har odenseanerne og turisterne tager med kyshånd.

Den chipmangel, borgmesteren henviser til, er den verdensomspændende mangel på mikrochips til elektronisk udstyr, der har været i kølvandet på coronapandemien. 

Forventer, at ny åbningsdato holder

Men allerede i marts måned vurderede man, at der var en stor risiko for, at der ville opstå forsinkelser for projektet undervejs. Skulle man ikke bare have skubbet åbningen et par måneder, nu hvor der kun var den her halve løsning?

- Jeg synes faktisk, at den her modige beslutning, har vist sig at være en god beslutning. Jeg oplever, at de fleste gæster godt har kunne se, at huset ikke har været 100 procent færdigt. Men de har været glade for det besøg, de har kunne aflægge. Og så er der jo mulighed for at man kan vende tilbage igen efter d. 1. december, når det hele er oppe og køre.


Men kan vi så også regne med at tingene er klar til d. 1. december?

- Det er det, der er meldt ud, så det forventer jeg, at det er  det. Odense Bys Museer arbejder efter, når det er det, de har meldt ud.

Men det har vi jo hørt tidligere, og så er det stadig blevet forsinket.

- Jeg tror, at da soft opening blev annonceret, åbnede vi også den dag, vi havde inviteret dronningen til åbningen. Jeg regner også med at de sidste elementer i udstillingen vil blivet åbnet d. 1. december.