Huse, keramik og andre skatte: Arkæologer gør sig et overraskende fund

En udgravning ved Søbakkerne i Ollerup afslører efter fund af aftryk fra huse, keramik og potter efter al sandsynlighed en boplads fra ældre jernalder.

På en mark ved Søbakkerne i Ollerup har arkæologer den seneste tid gravet efter fortidens skatte.

Siden slutningen af januar har museumsinspektør Allan Dørup Knudsen i selskab med hans arkæologiske team fra Svendborg Museum været i gang med at undersøge jorden, inden at der skal bygges nye boliger på området.

Og her har man gjort sig et overraskende fund.

- Vi har fundet rester af nogle huse fra den ældste del af jernalderen. Det er altså de første femhundrede år før vores tidsregning, siger Allan Dørup Knudsen, der er arkæolog og museumsinspektør ved Svendborg Museum og fortsætter:

- Og der lå faktisk endnu mere, end vi egentlig havde regnet med, at der ville være. 

quote De kommende beboere herude vil ikke være de første til at bo på denne mark her. Der har allerede boet nogen her før langt tilbage i tiden

Allan Dørup Knudsen, arkæolog og museumsinspektør

Oldtidens mode

Under udgravningen har man fundet spor fra mindst syv huse, brønde, ovne og keramik. Det er fund som kan dateres helt tilbage til jernalderen og stenalderen.

Det er særligt keramikken, der har hjulpet i det arkæologiske arbejde. For datidens form for Kähler-vaser kan fortælle Svendborg Museum om, hvornår fundene er fra.

Fakta: Ældre jernalder

- Også tilbage i oldtiden var der mode inden for typer af potter, keramik og forskellig husgeråd. Det er jo den måde, at vi kan datere tingene på. 

- Vi kan finde ud af, hvordan de forskellige rande er, og om hankene er forskellige, og den måde som keramikken er udformet og ornementeret. Alt det gør, at at vi ret sikkert kan sige, at det er jernalderbebyggelse, som vi har herude (ved Søbakkerne i Ollerup red.), uddyber han. 

Indblik i fynsk jernaldersamfund

Da arkæologerne rømmede mulden på marken i Ollerup fandt de aftryk af husenes grundplan fra dengang, og det gør, at de kan se helt præcist, hvor husene har ligget, og hvordan husene var konstrueret.

Ifølge museumsinspektøren har fundet af blandt andet keramik og husene fra jernalderen givet et samlet "mini-indblik" af et lille jernaldersamfund på Fyn.

For udover husene har man også fundet resterne af nogle store affaldsgrupper, hvor datidens beboere har kastet alt deres affald hen. Flere af tidens rester er udgået i dag, men der er stadig keramikrester tilbage, uddyber Allan Dørup Knudsen og fortsætter:

- Vi har altså hele dagligdagen med affaldshuller, huse og deres produktion. Det har formentlig bestået af to-tre gårdenheder, hvor der dels har været et stort hovedhus med små bygninger knyttet til.

- De kommende beboere herude vil ikke være de første til at bo på denne mark her (ved Søbakkerne i Ollerup red.). Der har allerede boet nogen her før langt tilbage i tiden.

Onsdag slutter denne etape af udgravningsarbejdet i Ollerup. Herefter begynder et større bearbejdsningsarbejde for museet. 

Svendborg Museum skal nemlig have udarbejdet en rapport af de pågældende fund til dokumentation for eftertiden, forklarer museumsinspektøren.

Denne udgravning udgør anden etape af i alt tre udgravningsetaper ved Søbakkerne i Ollerup. Første etape blev udgravet helt tilbage i 2010.Dengang blev der ifølge museet fundet blandt andet bopladsspor fra bronzealderen og fra ældre færromersk jernalder.

Oversigt

    Oversigt