For et år siden var elbiler et "fantasiprojekt" - nu har kommune købt 66 styks

Hjemmeplejen i Assens skal fremover køre på strøm, efter kommunen har indkøbt 66 elbiler. De første bliver leveret om få uger.

Da Assens Kommune sidste år skulle udskifte biler i hjemmeplejen, faldt valget på benzinbiler frem for elbiler. Det var til trods for, at Assens er en klimakommune, som har aftalt at reducere sit CO2-udslip med to procent årligt. 

De afstande, som den kommunale hjemmepleje tilbagelægger i bil, blev dengang vurderet til at være for store til, at elbiler ville give mening. 

- Som kommune er vi nødt til at holde begge ben på jorden. Vi kan komme til at gennemføre nogle fantasiprojekter, der falder til jorden, fordi det viser sig, at det i virkeligheden ikke kan lade sig gøre, sagde borgmester Søren Steen Andersen (V) blandt andet til TV 2 Fyn i oktober sidste år. 

Klimakommune

Han understregede dengang, at det ikke var viljen, der manglede, men at man først ville skifte til elbiler, når det praktisk og økonomisk gav mening, hvilket det altså ikke gjorde i oktober sidste år ifølge borgmesteren.    

- Hvis vi lignede Frederiksberg, hvor folk bor ovenpå hinanden i stedet for ved siden af hinanden, så havde vi også kunnet have elbiler til det hele, som for eksempel til hjemmeplejen, som jo har en stor del af vores flåde, lød det blandt andet. 

Kunne have købt 100

Selvom geografien ikke har ændret sig det store i Assens, har man alligevel fundet det fornuftigt nu at omlægge en støre del af bilflåden til elbiler. Kommunen har netop indgået aftale om indkøb af 66 nye elbiler til hjemmeplejen. De første bliver leveret om få uger. 

Samtidig har man indgået en aftale med den lokale virksomhed Base2Charge om indkøb af 35 ladestandere til de nye biler. Man er dog ikke klar til at gå helt over til elbiler endnu ifølge borgmesteren.

Hvad har ændret sig?

- Vi køber 66 biler, men vi kunne jo godt have købt 100 biler. Der vil være et vist hjørne i den flåde her af hybridbiler og benzinbiler, fordi nogen steder ikke egner sig til det (elbiler red.). Men nu tager vi fat så meget, som vi kan. Udviklingen er jo også gået ganske stærkt på det år, siger Søren Steen Andersen. 

- Vi er stærkt fokuserede på at reducere udledningen af CO2, og at overhale de nationale mål. Så skal vi også starte med os selv. 

Glæder sig til automatgear

En af de ansatte i hjemmeplejen, som fremover kommer til at køre på strøm, er Heidi Mikkelsen, der er social- og sundhedsassistent. Hun kører i gennemsnit 70 kilometer dagligt på sit job. 

- Vi kan jo så håbe på, at batterierne gør, at vi kan køre langt på en ladning, så de kan blive ladet i løbet af natten, siger hun. 


De 35 ladestandere bliver fordelt på flere områder i kommunen. De første 14 skal stå klar 1. november 2021. Otte vil være at finde i Tommerup og seks i Haarby.

- Man kører også ud til akutte opgaver som social- og sundhedshjælper, og der skal man have den sikkerhed, at der er strøm nok på bilen til at komme hjem igen eller ud til borgeren, siger Heidi Mikkelsen.

Men om der er strøm eller benzin, der driver værket, er ikke nødvendigvis det mest afgørende mener Jeanette Johansen, der er leder af hjemmeplejen i Tommerup. 

- Jeg tror faktisk, at automatgearet er det, de glæder sig mest til, fordi det manuelle laver slitage på ben og arme, og så er det selvfølgelig også rart at køre rundt og være miljøbevidst, siger hun. 

Oversigt

    Oversigt