Gik fra hektisk arbejdsliv til ro og saunagus: Nu lever Per og Jane drømmen

At hjælpe andre til et bedre liv via koldt vand og saunagus, blev vejen ud af coronaens dødvande for fynsk ægtepar.

Selvom et ægteskab har været godt i 35 år, kan det blive endnu bedre. Det ved ægteparret Jane Holmstrup og Per Cussion Rasmussen noget om. Efter mange år med parallelle arbejdsliv indenfor henholdsvis musik og teambuilding for Per og syning for Jane, har de slået sig sammen om en fælles passion: saunagus.

- Det er det bedste, vi har gjort i mange år. Og tænk sig, det kom ud af et verdensstop, hvor alting gik i stå, og så kommer vi på nogle nye ideer, siger Jane.    

I serien Vendepunktet på TV 2 Fyn fortæller parret om den store forandring, som det ændrede arbejdsliv har ført med sig.

Vendepunktet

Per Cussion Rasmussen og Jane Holmstrup på stranden på Helnæs.
Per Cussion Rasmussen og Jane Holmstrup på stranden på Helnæs.
Foto: Morten Albek

Vi skruer tiden tilbage til coronaens dødvande, hvor firmaerne gik trægt.

- Det var et vendepunkt, som vi måtte forholde os til. Det greb fuldstændigt ind i vores økonomi og i alt, hvad vi drømte om på det tidspunkt. Vi var på mange måder glade for vores liv, men vi var også pressede af stress og den herskende performancekultur. Ud af det blomstrede noget nyt og smukt, som er meget livsgivende, siger Per. 

Isvand og vejrtrækning

Det seneste halvandet år har ægteparret trillet rundt på Fyn alle årets måneder med deres transportable sauna under navnet: Elsker Saunagus. Her kan man booke tid til guidet saunagus med æteriske olier og kolde is- eller havbade med Per som såkaldt gusmester. Ideen til denne form for varme/kuldeterapi opstod i venners lag.

- Vi havde været sammen med nogle venner, som vinterbader, og da jeg så hende svømme rundt i isvand med ro i øjnene, blev jeg dybt fascineret af den måde at mestre livet på og tænkte: Det vil jeg også kunne, siger Per.

Parret meldte sig til et isbad og en saunagus, og så var de solgt. Firmaet kom hurtigt op og stå, der blev investeret i en mobil sauna, og så gik det ellers derud med sauna, isvand og vejrtrækningsterapi til fynboerne.

Jane Holmstrup og Per Cussion Rasmussen driver sammen firmaet Elsker Saunagus.
Jane Holmstrup og Per Cussion Rasmussen driver sammen firmaet Elsker Saunagus.
Foto: Morten Albek

Bedre helbred

Arbejdet med at udbyde saunagus for at øge velvære hos andre har vist sig at smitte af på indehaverne. Både Per og Jane føler sig stærkere i dag, hvor de er midt i halvtredserne. Et liv med lavere tempo, sundere rutiner og mere ro har styrket krop og sjæl.

-  I mange år stod jeg op hver morgen og havde ondt i kroppen. Men nu har jeg en formel. Jeg ved, at hvis jeg holder mig til mine gode rutiner med strækøvelser og hyppige havbade, så  bliver hver dag den bedst mulige. Jeg står stærkere nu end nogensinde før, og det er en fantastisk følelse, for så har jeg mere overskud og kan berige Per og børnene. Det handler om det aktive valg - at tage en beslutning, siger Jane.

Også for Per har det øgede fokus på kost og mental sundhed sat positive spor.

- Da jeg ramte de 40, kunne jeg godt mærke, at kroppen begyndte at forandre sig. Og jeg vil være i stand til at løbe. Så de her seneste år har styrket mig, og lige nu føler jeg ikke, at noget kan vælte mig. Det er et godt sted at være i livet.

Jane Holmstrup og Per Cussion Rasmussen driver sammen firmaet Elsker Saunagus.
Jane Holmstrup og Per Cussion Rasmussen driver sammen firmaet Elsker Saunagus.
Foto: Morten Albek

Et stærkere ægteskab

Der viste sig endnu en uventet, men glædelig effekt ved at skabe et firma sammen fremfor at arbejde hver for sig.

- Det har været kæmpe fedt at lave noget sammen, hvor vi oplever det samme og har en fælles reference, siger Jane.

- På den ene side er vi ægtepar, men også makkerpar. Vi bygger hinanden op til at holde fast i det og tro på det. Vi er to om det hele, og det er enormt befordrende, siger Per. 

- Her efter at børnene er flyttet hjemmefra, kan der godt opstå et vakuum efter mange års ægteskab, men det har vi slet ikke oplevet. Vi har bare fået fuld fart på andre projekter. Jeg drømmer jo om, at vi skal blive rigtigt gamle sammen, så det er vigtigt at følges ad frem for at arbejde i hver sin retning, siger Jane, og Per er enig:

- Vi har fået en kærlighed og samhørighed, som er blevet dybere.

Se Vendepunktet hver mandag 19.30 på TV 2 Fyn, eller se det på tv2fyn.dk/play

Saunagus blev vejen ud af coronaens dødvande for ægteparret Per Cussion Rasmussen og Jane Holmstrup, som har nedskaleret deres livsstil for at forfølge drømmen om fælles fodslag i et fælles firma.
Fotograf: Morten Albek

Se Vendepunktet hver mandag 19.30 på TV 2 Fyn, eller se det på www.tv2fyn.dk/play. 

Oversigt

    Oversigt