Fynsk virksomhed forsøger at råbe myndighederne op: - Vi kan teste for coronavirus

Virksomheden PentaBase i Odense producerer de reagenser, som Region Syddanmark lige nu mangler for at kunne teste sundhedspersonalet for coronavirus. - Vi er klar til at hjælpe, siger direktør. 

Opdatering
Clock22. mar 2020, kl. 17:30
Sundhedsministeren Magnus Heunicke har efterfølgende ringet Ulf Bech Christensen op.

Der er mangel på testudstyr i Region Syddanmark. Lørdag meddelte regionen, at mangel på de reagenser, der bruges til at teste for Covid-19, har fået regionen til at stoppe alle tests for coronavirus blandt sundhedspersonalet. 

Ifølge regionen er problemet, at leverancen fra den schweiziske producent Roche Diagnostics, der blandt andet har et dansk datterselskab i Hvidovre, ikke kommer.

Men i Odense leverer virksomheden PentaBase i øjeblikket ugentligt mellem 100.000 og 200.000 reagenser til en række lande, hvor de bruges til at teste for corona.

Derudover ejer virksomheden 14 såkaldte Real-Time PCR-maskiner, der af WHO anbefales til at teste for coronavirus. Dem har virksomheden ligeledes tilbudt de danske sundhedsmyndigheder, der ikke er vendt tilbage.

Og virksomheden oplyser til TV 2/Fyn, at den i løbet af kort tid vil kunne hjælpe myndighederne med flere tests af både sundhedspersonale og borgere.

Her er en af de testmaskiner, de bruger på PentaBase.
Her er en af de testmaskiner, de bruger på PentaBase.
Foto: Morten Albek

Har det nødvendige testudstyr

Direktør Ulf Bech Christensen forklarer, at han allerede ved denne uges begyndelse henvendte sig til myndighederne for at få den godkendelse, det kræver, men at han ikke har hørt fra dem endnu. 

- Den endelige godkendelse kan vi først få, når vi har prøvet det af på patienter. Vi har henvendt os til Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet og regionen for at se, om vi kan få adgang til patienterne, siger han til TV 2/Fyn. 

Overblik over coronasmitten i Danmark 

Normalt fokuserer PentaBase forretningen på udstyr til kræftbehandling, men Ulf Bech Christensen forventer ikke, at det vil tage lang tid at være klar til at hjælpe med at teste for coronavirus, hvis virksomheden får adgang. For reagenser og testmaskiner er de samme. 

Klar til at teste nu

- Lige så snart vi får adgang til patientmateriale, er vi klar til at gå i gang. Om det så tager en dag eller en uge, før vi har produceret overbevisende data, det kan man ikke forudsige. Men vi forventer, det vil gå hurtigt, vurderer direktøren. 

Hvis myndighederne er interesserede i at samarbejde med PentaBase, er direktøren klar til både at flytte testudstyret ud på hospitalerne eller foretage undersøgelserne hos virksomheden i Odense. 

- Men det kræver, at vi kommer i dialog med sundhedsmyndighederne om, hvordan vi skal gøre, siger Ulf Bech Christensen. 

Venter stadig på svar fra myndighederne

Direktøren håber, sundhedsmyndighederne reagerer på hans henvendelse. Indtil videre har han kun opnået, at formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), har videresendt hans mail, og fra Sundhedsstyrelsen modtog han et auto-svar på mail, at han på grund af corona-situationen kunne forvente længere svartid. 

- Vi må se, om myndighederne kan lide, hvad vi har, eller om de vender tomlen ned. Det er fair nok, hvis der er noget, vi ikke lever op til. For det er ikke vores normale område, så jeg kan ikke være sikker, siger Ulf Bech Christensen. 

Koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen oplyser til TV 2/Fyn, at man er i dialog med PentaBase. 

- Jeg kan sige så meget, at både vores direktør (lægelig direktør på OUH Kim Brixen, red.) og ledende overlæge på OUH har været i dialog med det pågældende firma, og de skal snakke sammen igen mandag, siger Kurt Espersen til TV 2/Fyn. 

Ifølge direktør Ulf Bech Christensen kan PentaBase stille 18 medarbejdere til rådighed for sundhedsvæsnet, hvis det ønskes.