Flere kvinder end nogensinde på valg: Se hvor mange kvinder der stiller op i din kommune

Andelen af kvinder, der stiller op til et af de ti fynske byråd er svagt stigende. For fire år siden var 30 procent af kandidaterne kvinder. I år er tallet steget til 32,5 procent.

I alt 907 kandidater forsøger ved kommunalvalget til november at blive valgt til et af de ti fynske byråd. Men i forhold til befolkningssammensætningen er kønsfordelingen stadig skæv. 

610 af kandidaterne er mænd, mens 295 er kvinder.

Det betyder, at andelen af kvindelige kandidater med 32,5 procent er den højeste nogensinde på Fyn.

En kommunalforsker er hverken overrasket eller imponeret af udviklingen, selvom antallet af kvindelige kandidater slår rekord.

ÅrAndel af kvindelige kandater på Fyn
200528,7
200928,4
201328,4
201730
202132,5

- Det kunne jo næsten ikke falde. Kommunalpolitik er en af de få tilbageværende mandlige bastioner, og ved valget i 2017 var under en tredjedel af kandidaterne kvinder. Men det er da positivt, at det går fremad, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Få kvindelige spidskandidater

Kønsfordelingen ser også meget skæv ud, når man kigger på antallet af kvindelige spidskandidater. Ud af de 119 spidskandidater på Fyn er 38 kvinder. 

Det svarer til, at 31,9 procent af spidskandidaterne er kvinder.

Blandt de traditionelle borgmesterpartier - Venstre og Socialdemokratiet - er det kun i Nyborg, Svendborg, Middelfart og på Nordfyn, at der en kvinde i spidsen for et af de to partier.

- Man kan jo ikke udelukke, at der kommer kvindelige borgmestre på Fyn, men det kan også ende med ti mandlige borgmestre igen, siger Ulrik Kjær.

Røde partier med flere kvinder

Inden for de enkelte partier er der stor forskel på, hvor mange kvinder, der står på listerne. Der er undtagelser, men blandt de traditionelle partier er den generelle tendens, at jo længere ude på venstrefløjen listen er, jo flere kvinder opstiller. Omvendt har et par af de nye små borgerlige lister også mange kvindelige kandidater.

Lister (stiller op i mere end én kommune)Andel kvinder
De LokalNationale71,4
Frihedslisten63,6
Enhedslisten42,2
SF39,8
Radikale38,5
Dansk Folkeparti37,1
Socialdemokratiet34,6
Kristendemokraterne33,3
Liberal Alliance30,4
Lokallisten Nyt Odense28,6
Venstre28,5
Konservative28,1
Vi lokale demokrater16,7
Nye Borgerlige15,7
Alternativet0

Blandt de fynske kommuner er der stor forskel på, hvor godt kvinderne er repræsenteret. Ærø har med 36,7 procent flest kvindelige kandidater, mens der er færrest på Langeland.

KommuneAndel kvinder
Nordfyn37,3
Ærø36,7
Middelfart34,9
Region Syddanmark34,6
Svendborg34,6
Assens33,3
Faaborg-Midtfyn33
Odense32,2
Nyborg30,6
Kerteminde27,4
Langeland25,5

Valget bliver afgørende

Men selvom Ulrik Kjær ikke mener, at der er noget at fejre, selvom antallet af kvindelige kandidater er større end tidligere, så ser han dog en positiv udvikling.

- Vi ved, at mange vælgere stemmer på kvindelige kandidater, og når der er flere på stemmesedlen, er der også en chance for, at flere bliver valgt ind.

- Det er god start, men så må vi se, om kvinderne kan tage stikket hjem ved valget 16. november, så vi også får en større repræsentation af kvinder i byrådene og blandt borgmestrene, siger Ulrik Kjær.

I dag er 31 procent af de fynske byrådsmedlemmer kvinder.

Selvom der er flere kvindelige kandidater på Fyn end nogensinde før ved kommunalvalget til  november, er det langt fra sikkert, at Fyn får en kvindelig borgmester.
Selvom der er flere kvindelige kandidater på Fyn end nogensinde før ved kommunalvalget til november, er det langt fra sikkert, at Fyn får en kvindelig borgmester.

Oversigt

    Oversigt