12. okt. 2021 kl. 20:29
Morten Albek

Kutteren er sat til salg: Far og søn frustreret over torskekvoter

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

To af de fiskere, der bliver ramt af de begrænsede fiskekvoter er far og søn Ulrik og Mads Kølle i Bagenkop.
De har svært ved at se, hvordan de skal fortsætte med at drive fiskeri fra Langeland.

De kan godt begynde at vende sig til den - stilheden på Bagenkop Havn.

- Vi skal jo til at gøre tingene på en anden måde. Det er jo sådan set dødsstødet for fiskeriet her i Bagenkop, siger Ulrik Kølle Hansen, der lever af at fiske torsk i Østersøen.

“Når vi snakker om en reduktion på 88 procent, er vi derhenne, hvor der ikke er nogen værdi i det for os at drive erhverv her fra Bagenkop mere. Det er slut.”

— Ulrik Kølle Hansen

Ulrik Kølle Hansen har været fisker i Bagenkop, siden han var 14 år gammel. Men for ham er dagens besked fra EU, at torskekvoten for Østersøen bliver reduceret med 88 procent fra 2022, det sidste søm i kisten.

- Når vi snakker om en reduktion på 88 procent, er vi derhenne, hvor der ikke er nogen værdi i det for os at drive erhverv her fra Bagenkop mere. Det er slut. Hovedindtægten har været vores torskefiskeri, og den forbindelse er blevet kappet, siger Ulrik Kølle Hansen.

Skibet skal sælges

Sønnen Mads Kølle Neperus er femtegenerationsfisker og havde drømt om at føre den stolte familietradition videre. Men selvom kvoterne skulle stige igen, er det også slut for ham. 

- Så sælger vi skibet nu her. Og hvis vi så får flere torsk næste år, skulle vi så købe et nyt skib? Det kan man jo ikke få nogen med på, siger han.

Læs også: Fiskeriforening forventer konkurser efter EU-aftale om kvoter
Gå tilbage Del
12. okt. 2021 kl. 14:00
Fyn

Fiskeriforening forventer konkurser efter EU-aftale om kvoter

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (ARKIV)

EU-aftale om fiskekvoter trækker tæppet væk under fiskeri i Østersøen, vurderer Danmarks Fiskeriforening.

EU-landenes aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år vil få store konsekvenser for dansk fiskeri.

Sådan lyder meldingen fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

- Det er et slag i ansigtet for alle de medlemmer, som har hjemme i Østersøen. Det her trækker tæppet totalt væk under fiskeri i området.

- Det betyder, at der vil være fiskere, der går konkurs. Der vil være havne, der lukker, siger han.

På Fyn får aftalen også store konsekvenser, vurderer formand for Bælternes Fiskeriforhandlinger Allan Buch. 

- Vi har nogle fiskerihavne, som vi virkelig har prøvet at holde gang i, og de bliver hårdt ramt at det her. Det er en alvorlig situation, fordi vi i forvejen er pressede og kvoterne allerede er langt nede, lyder det fra Allan Buch. 

EU's medlemslande har tirsdag indgået en aftale, der indebærer, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen næste år. Det skyldes, at flere bestande er alvorligt pressede.

I den vestlige Østersø må der ifølge aftalen næste år fanges 489 ton torsk. Det er en reduktion på 88 procent sammenlignet med i år, hvor kvoten er 4000 ton.

Kvoten for sild i den vestlige Østersø bliver sænket med 50 procent. Det betyder, at kvoten går fra 1575 ton til 788 ton.

Derudover er det aftalt, at kvoten for laks i det meste af Østersøen bliver sænket med 32 procent. Dermed går kvoten fra 94.496 ton til 63.811 ton.

Svend-Erik Andersen oplyser, at aftalen vil påvirke cirka 150-200 danske fartøjer, som fanger torsk i Østersøen. Det er overvejende små fartøjer, hvor skipperen er ejeren og selv hjælper til med at hive fiskene i land.

Økonomisk hjælp

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har bebudet, at der vil komme hjælp til de fiskere, som på baggrund af aftalen opgiver erhvervet. Der vil blandt andet komme en ophugningsordning.

Det vil sige, at en fisker, som ikke vil mere, kan få ophugget sin kutter og få penge for den. Tiltaget ser fiskeriforeningen positivt på.

- Vi lægger stor vægt på, at det bliver etableret, så nogle af dem, der ikke kan se sig selv i fiskeriet i fremtiden i Østersøen, ikke skal lide unødigt økonomisk på grund af den her drastiske beslutning, siger Svend-Erik Andersen.

EU's medlemslande har besluttet at sænke fiskekvoterne, efter at Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices) har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.

Ulrik Kølle Hansen er også utilfreds med, at fiskernes torskekvoter kun gælder for et år ad gangen.

- Rent erhvervsmæssigt havde jeg ønsket mig, at når man kan lave flerårige kvoter, og man kan lave flerårige genopretningsplaner, syntes jeg det havde været på sin plads, at vi kunne have en kvote, der rakte mere ud i fremtiden end bare et år ad gangen.

Hvorfor lige os?

De to fiskere fra det sydlige Langeland stiller sig uforstående for, hvorfor de skal rammes af så kraftig en kvotereduktion.

- Nu laver man en plan for torskefiskeri. Man har jo ikke lavet en plan for, hvilke andre årsager der kan være (til den lave torskebestand, red.). Vi har prøvet et stop, vi har prøvet at have lukkede kasser, hvor det ikke har hjulpet. Nu snakker man om et sælproblem. Kunne man måske gøre noget der? Hvis man vil gøre noget for torsken, er man nødt til at gå all in, siger Mads Kølle Neperus.

Læs også: Nyt boligudspil møder skepsis i Odense: Rådmand frygter flere bydele som Vollsmose
Gå tilbage Del
12. okt. 2021 kl. 18:03

Nyt boligudspil møder skepsis i Odense: Rådmand frygter flere bydele som Vollsmose

Regeringen vil have flere almene boliger til landets største byer, og det møder skepsis fra Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt i Odense. Han mener, at den type boliger skaber problemer for kommunen.

Familier med en almindelig indkomst skal have mulighed og råd til at bo i byerne. Sådan lød ordnene fra statsministeren, da hun for en uge holdt sin tale til Folketingets åbning. 

Tirsdag kom regeringen så med et boligudspil, hvor de vil gøre det muligt at bygge 22.000 flere almene boliger i landets største byer. Det skriver TV 2. Ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) betyder det, at udspillet også kan finde vej til Odense.

- Man har svært ved at finde meget billige boliger, og mange af de gamle boliger skal renoveres. Så hopper huslejen op, og det betyder, at folk, der er på overførselsindkomster som for eksempel kontanthjælp, har svært ved at bo der. Der går vi ind og siger, at man skal kunne bygge de her 55 kvadratmeters lejligheder til 3.500 kroner (i husleje, red.). Det vil også gælde i for eksempel Odense.

I Odense møder udspillet dog blandede reaktioner. Christoffer Lilleholt (V), der er rådmand for Kommunens By- og Kulturforvaltning, mener ikke, at byen har et behov for flere billige almene boliger. Snarere tværtimod.

- Da Socialdemokratiet sidst forsøgte at styre boligmarkedet var tilbage i 70'erne, hvor man byggede nogle kvarterer, som vi i den grad har store problemer med i dag. Byggerier som Vollsmose, Korsløkke og Solbakken. Vi har virkelig mange, der både skal have betalt huslejen og deres ydelser, siger Christoffer Lilleholt til TV 2 FYN og fortsætter.

- Jeg mener, at Odense har taget et kæmpe ansvar. Og hvis vi bygger flere af de almene boliger, vil vi få endnu flere udfordringer. Vi har i forvejen rigtig mange billige boliger, og det skal vi være glade for. 

Mere til det private

I regeringens udspil fremgår det, at regeringen med udspillet vil etablere en fond med en startkapital på ti milliarder kroner. Tanken er, at man i de store byer kan holde kvadratmeterprisen nede med tilskud fra fonden.

Christoffer Lilleholt ser dog med tvivl på en plan, hvor det offentlige betaler dele af folks husleje. Han mener i stedet, at der skal mere fokus på det private boligmarked. Han ser nemlig en stor mangel på både private lejligheder og parcelhuse i kommunen.

- Jeg tror, at hvis man kommer til Odense, kan man se, at der allerede bliver bygget på hvert gadehjørne, og jo mere vi også bygger af de private boliger, jo mere falder prisen. Udbuddet bliver større, og på den måde bliver konkurrencen større, og det skal vi jo tilskynde, siger rådmanden og forsætter:

- Vi kan se kommuner rundt omkring os, der i den grad bygger byer næsten op af Odense Kommunes grænse, fordi man ikke kan få en byggegrund. Så vi mangler grunde, hvor nogle af dem, som er blevet færdig med deres uddannelse og måske skal have børn, kan få lov til at bygge deres eget hus i en forstad til Odense.

En by for alle

Hos borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er man noget mere positivt stemt over for udspillet. Han mener, at Odense Kommune skal have del i de penge, der er afsat i udspillet. Byen har nemlig vokseværk, og derfor ser han gerne, at der kommer flere billige boliger til folk.

- Vi risikerer at havne i en situation, som man er i København, hvor almindelige lønmodtagere ikke har råd til at bo i store dele af København. Der vil jeg ikke hen. Odense skal være en by for alle, siger Peter Rahbæk Juel.

Det er særligt blandt de lave indkomster som ældre og nyuddannede, der behov for flere billige boliger.

- Det er nogle seniorer, der har forladt arbejdsmarkedet eller gerne vil, og der ved vi, at rigtig mange kun har folkepensionen og ATP. Derfor er det vigtigt, at der er seniorboliger og bofællesskaber, hvor også de små pensionistindtægter har råd til at bo. En anden gruppe, jeg er optaget af, er de unge, der skal ud og bosætte sig som børnefamilier. Vi kan se, at de har svært ved at komme ind på ejerboligmarkedet, når priserne er steget, som de er, siger borgmesteren.

Cirka 25 procent af den samlede boligmasse i Odense er i dag almene boliger.

Selvom de nye kvoter gælder for Østersøen, er det heller ikke bare sådan lige at skifte farvand.

- For at kunne fiske hernede i indre farvand må skibet kun være 17 meter langt. Det vil sige, at vores skibe er ret små. Nu skal de op i Skagerak og fiske i blæsevejr. Altså, vi har ikke skibe til at kunne drive et fiskeri deroppe, siger Mads Kølle Neperus og fortsætter.

- Det må vi så prøve, men vi ved jo, at vi ikke vil kunne komme ud alle de dage, vi normalt plejer.

Rødspætter er ikke nogen erstatning 

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) kaldte det et plaster på såret, at fiskerne stadig måtte fange rødspætter, men det giver Langelandsfiskerne ikke meget for.

- Du kan ikke fange rødspætter uden at have en bifangst. Men bifangstkvoten er jo så lav, at vi ikke kan have nogen bifangst.Vi kan ikke fange rødspætter. Hvad gør vi, hvis der nu er 200 kasser torsk i den? Det er jo der, vi har problemet, siger Ulrik Kølle Hansen.

Læs også: Fynske fiskeres fremtid afgjort: EU-lande indgår aftale om fiskekvoter i Østersøen
Gå tilbage Del
12. okt. 2021 kl. 11:51
Fyn

Fynske fiskeres fremtid afgjort: EU-lande indgår aftale om fiskekvoter i Østersøen

EU's medlemslande har forhandlet om fiskekvoter en god del af natten mellem mandag og tirsdag. Nu er de enige. Aftalen kommer dog til at gå hårdt ud over de fynske fiskere vurderer formanden for Bælternes Fiskeriforening.

Efter langvarige forhandlinger har EU's medlemslande tirsdag landet en aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år.

Det oplyser Slovenien, som har EU-formandskabet, på Twitter.

Det fremgår ikke, hvad medlemslandene er blevet enige om. Men der var på forhånd lagt op til, at fiskekvoterne skulle reduceres markant. ifølge Rasmus Prehn

Og det er også den vej, det har båret hen imod under forhandlingerne. Det har fiskeriminister Rasmus Prehn (S) oplyst undervejs.

Ifølge formand for Bælternes Fiskeriforening Allan Buch går aftalen særlig hårdt ud over de fynske fiskere.

- Vi har nogle fiskerihavne, som vi virkelig har prøvet at holde gang i, og de bliver hårdt ramt at det her. Det er en alvorlig situation, fordi vi i forvejen er pressede og kvoterne allerede er langt nede, lyder det fra Allan Buch.   

Mindre reduktion på torsk

EU's medlemslande har forhandlet om kvoterne på baggrund af et udspil fra EU-Kommissionen.

Oprindeligt lød reduktionen på torsk på 92 procent, men den er nu faldet til 88 procent i aftalen, oplyser fiskeriminister Rasmus Prehn til TV 2.

Selvom reduktionen på torsk er mindre end i det oprindelig udspil, så er det stadig problematisk for de fynske fiskere, fortæller Allan Buch.

- Hvis vi ikke må fange torsk som bifangst, så er vi nødt til at smide fisken ud, og så mangler vi noget indtægt, og det er aldrig godt, siger han.

EU-Kommissionens forslag lagde op til, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022.

Det er sket på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices), som har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.

Fiskeriminister Rasmus Prehn har betegnet de lavere fiskekvoter for blandt andet torsk, sild og laks som "dybt ulykkeligt" og "utrolig træls" for danske fiskere.

Men han har understreget, at det er nødvendigt at skrue ned for fiskeriaktiviteten i Østersøen.

- Hvis vi gerne vil have fisk i fremtiden, er vi nødt til at gøre noget alvorligt, sagde han tidligere tirsdag, mens forhandlingerne stadig var i gang.

Rammer også andre erhverv

Udover at aftalen rammer fiskeriet, kommer den ifølge Allan Buch også til at gå ud over en lang række tilhørende erhverv som isværker, skibstømrere og elektrikere. 

- Det er jo også noget, der forsvinder i forhold til turismen, fordi der er rigtig mange turister, der elsker at komme på havnene og se, at der er liv og aktivitet, og det forsvinder jo også, når fiskerne forsvinder, siger Allan Buch.

Der er flere grunde til, at fiskesituationen er så alvorlig i Østersøen.

Som årsager peger eksperter på klimaforandringer, højere temperaturer i havene, udledning af kvælstof og flere skarver og sæler i Østersøen, der spiser fiskene.

- Det er svært for os, når de siger, at nu skal vi kun fange den ene art eller den anden art. Vi har faktisk brug for at skrabe så mange penge sammen som muligt, og så har vi faktisk brug for de rødspætter, der går i (garnet, red.) og de torsk, der går i, siger Mads Kølle Neperus og fortsætter.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er med blandede følelser. Det, vi egentlig har mest lyst, er jo bare at fiske og passe vores erhverv. Og fiskeriet er jo gået op og ned gennem flere hundrede år, og det tror jeg, det bliver ved med at gøre.

11. dec. 2024 kl. 21:05
Tophistorie

246 år gammel sjælden perle i Morten Korchs fødeby truet af nedrivning

LYT
Del
Link
kopieret!

En idyllisk firlænget gård fra 1778 ved et karakteristisk gadekær i Morten Korchs fødeby er truet på sin eksistens.

Landsbyens midtpunkt kan snart være fortid.

Det frygter i hvert fald Flemming Knage, der har boet over 40 år i landsbyen Over Holluf i det sydøstlige Odense.

- Man skal gøre sig umage med at bevare gården. Det er en af de sidste gamle bygninger i Over Holluf, siger Flemming Knage.

- Gadekæret er specielt, i kraft af at Morten Korch er født her i byen, hvor man går tur. Jeg frygter, det bliver et sterilt nybyggeri. Det er for nemt bare at lave det om til lejeboliger, fortæller han.

Gårdens ejere ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser til TV 2 Fyn, at planen i korte træk er, at gården skal rives delvist ned.

Gammel gård i dårlig stand

Gården stod indtil for nylig tom i to år, inden den blev opkøbt af et selskab.

Selskabet købte gården med henblik på at bevare den, men det er den ikke i stand til, oplyser ejerkredsen til TV 2 Fyn. 

En masse af ejendommens gamle detaljer, heriblandt pyntede lofter og fritlagte bjælker, findes stadigvæk på gården. Huset blev tidligere i år solgt for 1.075.000 kroner. 

Læs også: Claus fik afslag på nedrivning: Nu er den bevaringsværdige gård revet ned
Gå tilbage Del
9. sep. 2020 kl. 7:51
Tophistorie

Claus fik afslag på nedrivning: Nu er den bevaringsværdige gård revet ned

Ole Holbech

For snart to år siden ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive sin bevaringsværdige gård i Bellinge ned. Kommunen afslog ansøgningen, og Claus Lykkevold måtte derfor sælge gården på tvangsauktion. Nu er gården alligevel revet ned med kommunens velsignelse.  

Mandag blev bygningsaffald og de sidste murbrokker fjernet fra Brændekildevej 27 i Bellinge.

“Helt ærligt, så har jeg fået det mærkeligt af det her. Jeg føler faktisk, at jeg har mistet lidt af livsgnisten”

— Claus Lykkevold, tidligere ejer af Brændekildevej 27

Ejendommen, der blev bygget i 1814, er nu væk, selvom Odense Kommune for to år siden kategoriserede gården som bevaringsværdig og gav afslag på nedrivning til den daværende ejer.

- Helt ærligt, så har jeg fået det mærkeligt af det her. Jeg føler faktisk, at jeg har mistet lidt af livsgnisten. Jeg skylder 500-600.000 kroner væk og kunne godt tænke mig at være gældfri, siger Claus Lykkevold.

Ville opføre rækkehuse

Da han søgte om nedrivning af gården i efteråret 2018, var det, fordi han gennem fire år havde forsøgt at sælge ejendommen og nu endelig havde fundet en køber. Han havde ikke penge til vedligeholdelse, så gården stod og forfaldt, og derfor var salg eneste mulighed.

Køberen var Askov Bolig, der ønskede at rive ejendommen ned og opføre rækkehuse i stedet.

Derfor ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive gården ned. Men gården på Brændekildevej var kategoriseret som bevaringsværdig i det, der hedder SAVE-kategori 3. Skalaen går fra 1 til 9, hvor 1 er de mest bevaringsværdige huse. Alle bygninger fra 1 til 4 er omfattet af kommuneplanen og skal som udgangspunkt bevares.

Her lå gården

Uheldigt med nedrivning

Odense Bys Museer besigtigede den gamle bondegård i Bellinge og i et høringssvar lød vurderingen, at "det vil være uheldigt at nedrive bygningerne".

Den anbefaling fulgte politikerne i Odenses By- og Kulturudvalg, og derfor fik Claus Lykkevold i november 2018 afslag på nedrivning, og salget til Aaskov Bolig gik i vasken.

“Jeg kan da sagtens forstå det set fra den tidligere ejers synspunkt. Det var da uheldigt, men sådan er det at købe fast ejendom”

— Jeanette Olsen, byplanchef, Odense Kommune

- Jeg tænker på alt det, jeg fik at vide af kommunen. At der ikke kunne ske noget, før der kom en ny lokalplan. Og at jeg så alligevel ikke skulle regne med noget. Det var det, folkene fra kommunen sagde til mig. Så tænkte jeg den gang, at så var det bedre at give op. Jeg gik konkurs og har givet alle mine ting væk, siger Claus Lykkevold.

Tvangsauktion

Da ejeren ikke havde penge til vedligeholdelse og regninger, endte gården på tvangsauktion, og i september 2019 blev den solgt. Køberen var firmaet VIEMLA ApS med adresse på Tolderlundsvej i Odense.

Resultatet var, at Claus Lykkevold stod tilbage med en kæmpe gæld på mange hundredetusinde kroner.

- I dag bor jeg rundt om ved venner og bekendte. Men folk skal ikke have ondt af mig, for jeg vil ikke være sådan en, der går hen og bliver bitter, lyder det fra den tidligere murer, der nu har fået tilkendt seniorpension.

Claus Lykkevold har dog meget svært ved at forstå, hvorfor han fik afslag på at rive gården ned, og at den nye ejer halvandet år efter fik tilladelse.

- Jeg tænker, at det må være en ups-afgørelse fra kommunens side, at de har givet den nye ejer lov til at rive den ned. For ellers har de jo ikke sagt sandheden til mig dengang, siger Claus Lykkevold.

Manglende lokalplan

Jeanette Olsen er byplanchef i Odense Kommune, og hun kan godt forstå, at Claus Lykkevold er vred og uforstående over for udviklingen.

- Jeg kan da sagtens forstå det set fra den tidligere ejers synspunkt. Det var da uheldigt, men sådan er det at købe fast ejendom. Nogle gange ændrer vilkår og betingelser sig, siger hun.

Ifølge byplanafdelingen i Odense Kommune er forklaringen på, at firmaet VIEMLA ApS imodsætning til Claus Lykkevold har fået lov til at rive gården fra 1814 ned, at politikerne ikke har fået vedtaget en ny lokalplan.

Da Claus Lykkevold fik afslag på nedrivning, fik han samtidig besked på, at kommunen havde et år til at udarbejde en bevarende lokalplan for området, og hvis den ikke var klar, ville kommunen ikke kunne nægte nedrivning.

23. juni i år droppede By- og Kulturudvalget så at udarbejde den bevarende lokalplan, og dermed var der frit slag for nedrivning.

- Der kom en række indsigelser mod lokalplanen, da den var i høring, og By- og Kulturudvalget besluttede at droppe en vedtagelse af lokalplanen. Dermed var der ingen retsgrundlag for at opretholde forbuddet mod nedrivning, fortæller byplanchef Jeanette Olsen.

Et "gap" for nedrivning

Kun to dage efter, at kommunen droppede den bevarende lokalplan søgte den nye ejer om nedrivningstilladelse.  26. juni fik VIEMLA ApS tilladelse til at rive ejendommen på Brændekildevej 27 ned.

- Jeg kan godt forstå, at det ser mærkeligt ud, at det tidligere forbud mod nedrivning ikke længere gælder. Men det, der hedder et paragraf 14-forbud i planloven, kan man kun fremsætte én gang, og dermed blev der et "gap" for ejeren til at rive gården ned, da lokalplanen blev trukket tilbage, siger Jeanette Olsen.

For værdifuld til nedrivning

Den forklaring forstår Claus Lykkevold ikke.

- Jeg husker, at der på et tidspunkt kom en museumsmand og et par andre på besøg på gården. De fik lov til at gå rundt overalt på gården, der er fra 1814. Da de var færdige, sagde museumsmanden, hvis navn jeg har glemt, til mig, at den ville jeg aldrig få lov til at rive ned. Den var alt for værdifuld, siger Claus Lykkevold, der er meget påvirket af sagen.

Det har ikke været muligt at få kontakt med den nye ejer for at høre om planerne for den nu tomme grund på Brændekildevej 27.

Odense Kommune oplyser dog, at den har modtaget et forslag om at opføre rækkehuse på grunden, men sagen er endnu ikke behandlet.

Tidslinje for ejendommen på Brændekildevej 27

  • 2014
    Claus Lykkevold sætter ejendommen til salg
  • 2018
    Aaskov Bolig ønsker at købe ejendommen for at rive den ned og bygge rækkehuse på grunden
  • August 2018
    Claus Lykkevold og Aaskov Bolig ApS søger om nedrivningstilladelse af ejendommen.
  • 27. nov. 2018
    Udvalgsbehandling af ansøgning om nedrivningstilladelse. Udvalget nedlægger forbud jf planlovens §14 og derfor blev der meddelt afslag på nedrivning.
  • 9. januar 2019 
    §14 forbud nedlægges og ejer modtager besked om, at kommunen dermed har et år til at offentliggøre et lokalplanforslag (bevarende lokalplan i dette tilfælde). Hvis det ikke sker, kan kommunen ikke nægte nedrivning.  
  • 3. juli 2019 
    Ejers advokat henvender sig i forbindelse med tvangsauktion
  • 12. september 2019 
    Ejendommen sælger på tvangsauktion til firmaet VIEMLA Aps
  • 23. juni 2020 
    Udvalget beslutter ikke at offentliggøre forslag til bevarende lokalplan
  • 25. juni 2020
    Repræsentant for ny ejer ansøger om nedrivningstilladelse
  • 26. juni 2020 
    Der udstedes tilladelse til nedlæggelse af bolig samt tilladelse til nedrivning
  •  26. juni 2020 
    Naboerne orienteres om nedrivningstilladelse
  • September 2020 
    Ejendommen rives ned

Det er uvist, hvor omfattende nedrivningen bliver, men ejerkredsen oplyser til TV 2 Fyn, at selskabet samarbejder med kommunen om at sikre, at nedrivningen sker i “bevaringsværdig ånd”. 

Tim Kyhn

Det fremgår af lokalplanen fra 1988, at man skal sikre “den oprindelige landsbygade og “byggeskikken langs gaden”. 

Unikt og vild stemning af gamle dage

Det er dog planen, at gården skal blive til lejeboliger, og det ærgrer Flemming Knage, selv om han er klar over, at det er dyrt at holde liv i den gamle gård.

- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor unikt det kan blive. Der er en vild stemning af gamle dage, siger Flemming Knage, mens han fra gadekæret kigger ind ad porten og ser den flere hundrede år gamle gårdsplads.

Men der er ikke noget af det andet her i byen, der ser gammelt ud. Der er et gadekær, men ellers er det nye huse. 

- Jo, men det er også her, man skal trække en streg i sandet og sige: Der er to huse omkring gadekæret, som tegner den gamle del af byen. Jeg kan slet ikke se for mig, at gården skal forsvinde. Det har været min udsigt i 42 år, siger Flemming Knage.

Styrelse: Undgå nedrivning

Det er ikke kun Flemming Knage, der ærgrer sig over, at firlængede gårde forsvinder i Danmark.

Slots- og Kulturstyrelsen har landets firlængede gårde, hvor de fire længer ligger samlet omkring en gårdsplads, med på sin liste over bevaringsværdige bygninger.

- Man bør så vidt muligt sikre, at de gamle firelængede gårde bevares som en helhed og undgå nedrivning af de ældre udlænger, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Tim Kyhn

- Indgreb og ændringer skal være velovervejede, og man skal være opmærksom på de særlige kvaliteter, som denne bygningstype repræsenterer.

Museumsinspektør: Dem er der få af efterhånden

Inden gården i Over Holluf kan rives ned, skal det godkendes af kommunen. 

Ifølge Peder Dam, der er museumsinspektør på Museum Odense, er det ikke usædvanligt, at flere hundrede år gamle bygninger ender med at blive revet ned, hvis de ikke bliver ordentligt vedligeholdt. 

- Det er en firlænget gård. Det er primært bindingsværk. Dem er der få af efterhånden. Det forsvinder rigtig hurtigt i dag, siger Peder Dam.

Kan bygningen blive revet ned?

- Ja, det kan den godt. Det kræver en særlig proces, men det kan den godt.  Den er i 1990’erne vurderet som bevaringsværdig. Det betyder, at den skal igennem en særlig proces, hvis den skal nedrives, siger Peder Dam, der ligesom alle andre vil have mulighed for at gøre indsigelser. 

Hvis ejeren ønsker at rive gården ned, kan han ende med at få lov.

- Hvis den er helt forfalden, er sandheden desværre, at den ikke er bevaringsværdi mere, siger Peder Dam. 

I sidste ende er det kommunen, der afgør, om en bygning er bevaringsværdig. 

Her voksede Morten Korch op

Hvad der gør den firlængede gård i Over Holluf ekstra særlig, er ifølge de lokale tilknytningen til fortællingen om Morten Korch. 

Den folkekære forfatter Morten Korch blev født i Over Holluf i 1876 og voksede op i byen og gik på Over Holluf Skole. Da han blev født, var gården endnu ikke 100 år gammel. Den ligger et stenkast fra hans barndomshjem.

Den lille landsby har rejst en mindesten tæt ved den nu nedrivningstruede gård til ære for den folkekære forfatter. 

Morten Korch døde i 1954. Selv om han boede det meste af sit liv på Sjælland, blev han begravet på Fraugde Kirkegård tæt ved sin fødeby. 

Tim Kyhn

Flere af hans bøger er blevet filmatiseret. De mest kendte værker er “De røde heste”, “Flintesønnerne” og “Der brænder en ild”. 2,3 millioner danskere så filmen “De røde heste” i 1950, hvilket gør den til en af de største danske biografsucceser nogensinde. 

Hans bøger er idylliske fortællinger om livet på landet og handler ofte om det præindustrielle Danmark, som hviler i gamle traditioner, men som bliver forstyrret udefra. Det ender dog altid lykkeligt. 

Om byudviklingen i Over Holluf ender lykkeligt - og for hvem - vil tiden vise. 

11. dec. 2024 kl. 22:36

"En stor sejr" siger anklager om ekstrem kokain-sag

LYT
Del
Link
kopieret!

En 27-årig albansk mand er blevet idømt 15 års fængsel for narkosmugling ved Langeland.

Manden er også blevet dømt til udvisning af Danmark, fordi han har medvirket til indsmugling af mindst 578 kilo kokain.

Den blev beslaglagt på Langeland 24. august i år, hvor i alt seks mænd blev anholdt.

Mændene havde ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet opsamlet og modtaget det hvide pulver i farvandet ud for Langelands kyst og efterfølgende transporteret det til Lohals Camping, inden det skulle transporteres videre.

11. dec. 2024 kl. 22:06
Arkivfoto: Local Eyes

PET ringede midt om natten - mand dømt efter grov spøg

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag blev en 57-årig familiefar idømt tre måneders ubetinget fængsel, efter det, han selv kalder for "en serie af komiske videoer", blev sendt live på Facebook.

Manden nægtede sig skyldig i trusler, som han ellers var tiltalt for, da han aldrig havde haft til hensigt at frembringe frygt eller iværksætte en storstilet politiaktion, som det skete 27. oktober 2022.

Klokken var 01.04 om natten, da PET orienterede Fyns Politi om videoerne, som de vurderede kunne være en reel trussel mod Nyborg Gymnasium.

På videoerne optrådte den 57-årige med en AK-47, en pistol, og på nogle var han klædt ud med en hundemaske og paryk.

Slog storalarm

Ifølge PET blev der snakket om krig og “jihad” på videoerne, og det fik Fyns Politi til at sende taktiske tropper til Nyborg, hvor både mandens hjem og gymnasiet blev omringet. Elever blev samtidig bedt om at blive hjemme, og en stor valgdebat måtte aflyses.

I Retten i Svendborg forklarede manden, at det hele blot udsprang af en misforstået spøg. Han havde for vane at lave sjove videoer på nettet, hvor han klædte sig ud og påtog en rolle.

På gymnasiet, hvor han arbejdede med rengøring, havde han i et dramalokale fundet rekvisitterne til videoen.

Alvoren gik først op for manden, da han 27. oktober 2022 vågnede til en by fuld af politi og betjente med maskinpistoler.

For groft

Våbnene i videoen var ikke ægte, og han havde aldrig til hensigt at fremelske hellig krig. Han forklarede i retten, at ordet “jihad” stammede fra en kommentar til videoen, som han læste op.

Alligevel var truslen så grov, at dommeren og to domsmænd var enige om, at manden var skyldig.

Dommeren sagde efter domsafsigelsen, at selvom det måske var ment i sjov, er der nogle ting, man bare ikke må spøge med.

Politiet kunne dog ikke bevise, at manden havde sagt ordet “jihad”, da videosekvensen med denne udtalelse aldrig blev sikret. Derfor blev han ikke dømt for at sige det specifikke ord.

Ud over truslerne blev manden dømt for at smugle to kufferter med khat ind i landet samt for at køre bil uden kørekort i gentagelsestilfælde.

Samlet udløste det tre måneders ubetinget fængsel og en advarsel om udvisning af landet. En dom, som manden valgte at modtage.

Manden har tidligere siddet i fængsel for at køre i bil uden kørekort, men dommeren huskede ham på, at han for fremtiden gør klogest i at holde sig på dydens smalle sti, hvis ikke advarslen om udvisning skal blive en realitet.

11. dec. 2024 kl. 21:31

Campingplads lagde ufrivilligt lokaler til kæmpe mængder kokain

LYT
Del
Link
kopieret!

Ejeren af Lohals Camping, Dorte Vigsø, kom ufrivilligt til at lægge lokaler til en enorm mængde indsmuglet kokain.

Og indsmuglingen gennem Lohals Camping har vakt stort ubehag, fortæller ejeren af campingpladsen.

Der er tale om mindst 578 kilo kokain, som man forsøgte at transportere videre ind i landet gennem Langeland.

En mængde kokain, som på gaden ville være mellem 280-350 millioner kroner værd.

11. dec. 2024 kl. 20:32

GOG sejrer knebent mod bundhold

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var med lodder og trisser, men selvom det holdt hårdt, trak GOG det længste strå mod bundholdet Grindsted onsdag aften. Kampen endte 32-28.

På papiret var fynboerne ellers store favoritter inden opgøret, så at GOG ikke var mere dominerende må siges at være lidt af en overraskelse.

End ikke en storspillende Lasse Vilhelmsen kunne gøre, at fynboerne for alvor trak fra. Højrebacken scorede hele ni gange.

De to hold fulgtes pænt kampen igennem. Efter første halvleg lød stillingen 17-14 til hjemmebanefavoritterne fra Sydfyn. Om GOG fik en opsang i pausen er uvist, men spillet blev ikke meget bedre i anden halvleg.

GOG topper dog stadig tabellen med 25 point efter 15 spillede kampe.

11. dec. 2024 kl. 20:17
Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Har du problemer med Facebook og Instagram? Du er ikke alene

LYT
Del
Link
kopieret!

Metas apps Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp har store udfordringer onsdag aften. Der har været en voldsom stigning i indberetningerne fra omkring klokken 18.30 og frem, viser DownDetector.

- Vi er opmærksomme på en teknisk fejl, der påvirker nogle brugeres mulighed for at tilgå vores apps. Vi arbejder på at få tingene tilbage til det normale hurtigst muligt og undskylder for enhver ulejlighed, skriver Meta på X.

Der er tale om mere end 100.000 internationale indberetninger, skriver Forbes.

11. dec. 2024 kl. 19:50
Mads Clays Rasmussen, Svendborg Kommune

Kommune indfører gratis parkering

LYT
Del
Link
kopieret!

Skal du have byttet julegaver, og gider du ikke at betale for parkering, er der godt nyt.

Odense Kommune indfører nemlig gratis parkering på alle kommunale parkeringspladser, hvor du normalt skal betale, fra 20. december til og med 2. januar.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi lader traditionen tro parkeringsautomaterne gå tidligt på juleferie, så det kan blive til en lidt større gave eller måske et stop på en hyggelig café eller restaurant, siger by- og kulturrådmand, Søren Windell.

Der er dog fortsat parkeringskontrol i byen, så det er vigtigt, at du husker at orientere dig på skilte og ved parkeringsautomaterne, inden du forlader bilen, påpeger kommunen.

11. dec. 2024 kl. 19:04
Fyn

Fynbo sætter tidligere minister på plads efter brøler på tv

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

11. dec. 2024 kl. 18:08
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ældre dame kommet alvorligt til skade - nu jagter politi flugtbilist

LYT
Del
Link
kopieret!

En 71-årig dame har muligvis brækket hoften, efter hun blev kørt ned i krydset mellem Odensevej og Jyllandsvej i Middelfart.

Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Hun kommer cyklende i østlig retning af Odensevej, og bilisten kommer kørende imod hende og skal dreje til venstre ad Jyllandsvej. Det er her, påkørslen sker, siger vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard.

Ifølge vagtchefen får sammenstødet ikke føreren af bilen, der er en nyere, sort Skoda Fabia, til at stoppe.

Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 15.15, hvorpå kvinden blev hastet med ambulance til Kolding Sygehus. Hun er uden for livsfare.

Har man oplysninger om bil eller bilist, bedes man kontakte Fyns Politi på 114.

11. dec. 2024 kl. 17:14
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Axelsen i spil til kæmpe hæder

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom formen ikke har været på sit højeste de seneste måneder, gør især OL-triumfen i Paris, at Viktor Axelsen er nomineret til det hæderkronede “Årets Sportsnavn 2024”, der uddeles af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til awardshowet SPORT 2024 i Herning 4. januar 2025.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse.

Nomineringen af herrelandsholdet i håndbold er allerede offentliggjort, og tirsdag blev det så Axelsens tur. I de kommende uger vil de to sidste finalister til den prestigefyldte pris blive offentliggjort.

Den fynske badmintonstjerne gjorde sig senest bemærket 3. december, efter han harcelerede mod det internationale badmintonforbund BWF.

Læs også: Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 16:12

Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund

Tirsdag kom det frem, at Viktor Axelsen ikke stiller op i sæsonfinalerne i Kina på grund af en skade i sin venstre fod.

Nu raser den fynske badmintonstjerne mod det internationale badmintonforbund BWF, der kræver dokumentation for skaden, så Axelsen kan undgå en bøde.

- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sende dokumentation, når jeg har været syg eller skadet, og hver gang får jeg en bøde alligevel, indleder stjernen sit opslag på X.

- BWF siger offentligt, at de bekymrer sig om spillernes helbred, men gør I det, når det kommer til stykket? Send mig bare bøden, tordner Axelsen videre.

I turneringen Denmark Open i oktober trak Axelsen sig, efter han kastede op under en kamp.

11. dec. 2024 kl. 16:30

Mand dømt efter vild menneskejagt - nu reagerer anklager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 57-årig mand blev i dag idømt tre måneders fængsel og advarsel om udvisning ved Retten i Svendborg for trusler.

Dommen kommer, efter manden i 2022 filmede sig selv med et falsk automatvåben på Nyborg Gymnasium.

En episode, der gjorde, at elever blev bedt om at blive hjemme, at politiet mødte frem i stort antal, og at der i byen foregik en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Manden skulle angiveligt også flere gange have råbt "jihad" (hellig krig, red.), men der var ikke tilstrækkeligt bevis til at dømme ham for det.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her