I det fynske folks tjeneste

Vil skabe flere fynske byggejobs: Ny aftale om projekt Nyborg Slot

En ny aftale skal sikre flere fynske jobs i forbindelse med restaureringen af Nyborg Slot.

Det nyrestaureredde Nyborg Slot skal efter planen stå klar i 2020. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix

På et møde fredag formiddag underskrev Byg til Vækst, Slots- og Kulturstyrelsen, Nyborg Kommune samt Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier aftale om projekt Nyborg Slot.

Aftalen forligter alle involverede parter til at skabe tættere relation mellem de virksomheder, der kommer til at arbejde på projekt, og de fynboer, der har kompetencerne, eller er interesseret i at få dem, til at løfte de opgaver, der er forbundet med projektet.

Det er mit store håb, at vi får rigtig mange igennem snusepraktikken, så det kan ende i omkvalificeringer, lærlingeforløb eller et ordinært job

Kenneth Muhs, borgmester, Nyborg

Den fælles aftale indebærer, at Slots- og Kulturstyrelsen, der er bygherre på projektet, forpligter sig til at arbejde for, at deres underentreprenører skaber lærepladser og såkaldte 'snusepraktikker' til de ledige borgere, der gerne vil finde ud af, om en uddannelse inden for byggebranchen kunne være noget for dem. 

Læs også Nyborg Slot skal tiltrække 100.000 turister

Tilfreds borgmester

En af parterne i aftalen er Nyborg Kommune. Borgmester Kenneth Muhs (V) glæder sig over aftalen, som han mener rummer store muligheder for dem, der gerne vil arbejde i byggebranchen.

- Med aftalen får vi nu en række åbninger for unge mennesker, der kan få sig en læreplads eller en praktikplads, eller komme i snusepraktik for at få et indblik i branchen. Så jeg håber, at vi i forbindelse med projektet kan få sat nogen i enten uddannelse eller arbejde, siger Kenneth Muhs til TV 2/Fyn. 

I løbet af næste år går udbudsfasen i gang, så der kommer en lang periode med byggeri på Slotsholmen i Nyborg. Borgmesteren håber, at mange vil få gavn af aftalen, der er den første aftale af sin art, som staten, repræsenteret ved med Slots- og Kulturstyrelsen som bygherre på projektet, er med i.

Læs også Nyborg Slot forsynes med havudsigt

- Vi kigger ind i en fremtid, hvor de erhvervsfaglige arbejdspladser mangler arbejdskraft, så det er vigtigt, at vi i samarbejde er med til at finde veje ind i det her og dermed også søger at finde løsninger på de udfordringer, vi allerede står over for, siger Kenneth Muhs.

Han kan ikke sætte konkrete tal på, hvor mange han gerne ser vælge en fremtid indenfor byggebranchen som konsekvens af aftalen. 

- Det skal skabe så mange pladser som muligt. Det er mit store håb, at vi får rigtig mange igennem snusepraktikken, så det kan ende i omkvalificeringer, lærlingeforløb eller et ordinært job, siger Kenneth Muhs. 

Læs også Nyborg Slot graver: Nybyggeri nærmer sig

Færdigt i 2020

Kulturarvsprojektet, der skal renovere og forny Nyborg Slot for i alt 280 millioner kroner, skal efter planen stå færdigt om tre år, så det nye, gamle slot kan genåbne i 2020.

Der bliver åbnet, så man kan gå tværs over pladsen gratis, hvilket skal skabe liv, mens det vil komme til at koste entré at komme ind på selve museet.

01:46

Video: Morten Grundholm

Luk video